Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
ponedjeljak, svibanj 6, 2013
 

 

Evo me već 14 dana i noći u Montrelu u mom 6-om već doletu u Kanadu, daleko najvažnijem nakon 1987, kad sam ipak digao ruke od lijepe zaručnice Ines, te Zagreba koji je za vrijeme Univerzijade meni izgledao kao centar svijeta, te se pokorno, preko Bostona vratio u svoj Fredericton i New Brunswick, te ipak, uspio magistrirati na građevinskom fakultetu www.unb.ca , uz enormne napore i frustracije. Tad nisam znao da ću imati prilike bit aktivnim sudionikom najveće svoje šahovske avanture, i jednim od najvećih svjetskih šahovskih događaja u povijesti.

Bio je to World Chess Championship u Saint John u New Brunswick, 1988 godine, zapravo Mečevi kandidata kakvi nedavno održani u Londonu plus enormno open turnira s nezabilježenim nagradnim fondovima. Čak su i amateri u kategoriji do 1600 ili 1800 ELO dobivali 1,500 CAD za 1. mjesto. Naravno da je šahovska mafija doletila sa svih strana, i vrlo se brzo ispostavilo da je 5 najboljih igrača u kategoriji ''početnika'', koji nisu imali niti rating od 1600, jači, nego u mojoj grupi od 2000 do 2200 ELO. Bio je to sukob srbske mafije, predvođene Lovrićem iz Čačka koji mi je umalo donio bar 1,000 CAD, te južnoameričke mafije iz Kolumbije i Venezuele, a za jednog su naknadno otkrili da ima rating od čak 2,240 ELO, što je pred 25 godina, bio ekvivalent od današnjih recimo 2,350 ELLO. Tada nije bilo interneta i još se sjećam znojnih sudaca kad vrte 100-ine isprinatnih stranica s EO ratingom okušavši naći dotične igrače. Nikad nisam pitao Lovrića ima li vjerojatno veze u JAT-u ali trebalo je platiti i let od Montreala ( tad JAT letio direktno iz Beograda i Zagreba) do Saint Johna,eto, ja si trenutno ne mogu priuštiti niti let do tog Saint Johna gdje 2010 sletio, niti mog Frederictona, 80 km od Saint Johna, jer to košta 350 EUR, gotovo pola moje karte Zagreb-Muenchen-Montreal?? A poznati Lalićevi autobusi i vlakovi tu ne prolaze. Od Montreala do Saint Johna, čak 26 h vožnje vlakovima i busom i čak 240 EUR bez spavaćih????

Tad sam upravo ja nazvao kući pokojnu legendu Svetozara Gligorića, nudeći mu da sudi mečeve kandidata za samo 900 CAD ako se još toga dobro sjećam, što je ''Gliga'' prihvatio. No, on tada nije znao da je organizator Robert Hamaillton imao prvi izbor svjetskoga poliglotu i velemajstora Mišu Cebalu, no on nas je rezolutno odbio za tako mali novac. I to pokazuje kako je Cebao odvno iznimno cijnjene u svijetu, i da nije slučajno da su mu Olimpijade u Bledu i Torinu plaćale da bude gavni komentator. I on je užasno nesretan svim vrhuškama u hrvatskom šahu, te je odbio doći po svoje priznanje na 100 godina hrvatskoga šaha, te napisao da se prestanu hvaliti s njegovom titulom svjetskoga veteranskoga prvaka,, jer nisu kune u tome sudjelovali.

No, kako danas izgleda šah u Montrealu?? Najavljen je otvoreni turnir na Mc Gill University, na kojem radi i moj dalji rodjak prof. Ante Padjen, na neurologij i alumni, i ja sam kontaktirao organizatora da mi je preskupa upisnina, a kako se prezivam Padjen, da će mi dati za 30 CAD samo kao Mc Gill ali moram platiti organizatoru čak 25 CAD jer nisam član Quebec Chess, ili 45 CAD za cijelu godinu??? Eto prilike za organizatra Vretenera. Naplati to svakom stranom šahistu koji igra u Puli, a novac ide istarskom šah savezu?!

U nedjelju sam došao na zadnje kolo, peto (???), Mc gill Montreal, te u samo 15-ak minuta bio nekoliko puta šokiran, a evo tih utisaka:

1) Otkuda ovaj ''orangutan'' Bator kao mongolski glavni grad Ulan Bator s ludih 2678 ELLO??? Poslije vidim da ima ''samo'' 2502 ELO, da je Kanadjanin, iako je Mongolac, da svejedno igra za ''šaku dolara'' s tako velikim ELO??? I da je rodjen 1980 kao Jana Krivec, a tako star mi izgleda, i stalno se drži za ogromnu glavu ( vidi foto). Hrvatskka ima GM '' Badžogutana'', a Kanada svog ''Batorogutana''

2.) Na turniru nastupilo jako puno ''kosookih mladih Kanađana''

3.) Tempo je suludi, predzadnje kolo startalo u 11:00, a zadnje u 1600, iako su neki igrali i u 15.30????

4) Šahovske ploče su za jednokratnu upotrebu?????? Od tvrdoga papira??

5.) Otišao van, no tamo našao mongolskoga Batora kako priča sa sinom, pa puši cigarete s nekim Rusom,, vani ( vidi foto), iako je bio na potezu???? No, ovdje ne sudi pukovnik Cvetnić, kao u Hrvatskoj, koji kontumacirao GM Klarića, u SOLARIS-u, za ništa?? Najbolji sudac, Mladen Bratošević, istupio iz hrvatskog sudačkoga lobija?? Gdje je i famozni Sulejman, samo ne veličanstveni, jer to prolazi u turskim ne srpskim i hrvatsim filmovima. Jer Suljo nije ništa čuo kad mi se gdin Šakotić u ponoć obratio ''biranim riječima'' na recepciji u Opaatiji??


Na kraju, Bator pobijedio s nevidjenom lakoćom od čak 1,5 boda prednsoti u samo 5 kola, a ipak bilo i 2 FM, s ratinzima iznad 2320 ELO?? Dobro da nisam nastupio na tom suludom turniru, a vidio sam 1 gore list. Izvjeni Željko Rozman, s ELO od smiješnih 1492?? K tome, užasno je vruće u Montrealu, 26 C u nedjelju ( vidi foto),i cijei vieknd šahirati i voziti se 2 h iz moga Lavala?? Za bolesnike kojih svugdje ima? Ne znam gdje taj '' Orangutan'' uopće živi?? U zadnjem kolu je bio dobiven nakon samo 20 poteza, kad je napustio zgradu i ostao pred zgradom bar 15 minuta, te se vratio odigrati potez??


http://www.fqechecs.qc.ca/cms/story/130505/championnat-ouvert-de-mcgill-2013-resultats-et-prix

Na kraju, zašto naslov '' Strah i šah u Montrealu''?? Zato jer je koncetracija policije enormna za nas posjetioce, aai i domaćine. U subotu me domaćin prvi puta odveo navečer, u Old Montreala. Sam se iznenadio koliko smo policije vidjeli,a pred glavnim pabom gdje se pušta samo francophonne muzika, u jednom trenutku 7 policajca i polciajka svi s crnim kožnim rukavicama??

Prije posjeta šahu, uđem u glavnu knjižnicu na Mc Gil,, i imam što vidjeti. Nigdje zaposlenik, ali zato 2 body guarda. Jedan u odijelu, a drugi s pištoljem i slušalicama? Boston je tako blizu?


http://imageshack.us/a/img21/9092/ah2pu.jpg

Bator se drži za galvu, a dobiven je i tek mu je 33 godine??

http://imageshack.us/a/img7/7779/ah12t.jpg

Užasno je vruće u Montrealu, a 03.04. imali snježnu oluju???

http://imageshack.us/a/img560/2061/ah20.jpg

Šahovske ploče za 1 turnir, pa se bacaju??

http://imageshack.us/a/img832/8651/ah31.jpg

http://imageshack.us/a/img39/8703/ah14.jpg

Bator i drugolpasirani Rus, razgovaraju na savršenom ruskome jeziku i pše, a Bator je gore na potezu???

http://imageshack.us/a/img850/9339/ah32.jpg

 

Malli kosooki svugdje.

http://imageshack.us/a/img199/7734/ah33.jpg

zpadjen @ 19:09 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.