Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
utorak, ožujak 16, 2010

karpov


Dolazak bivšeg svjetskoga šahovskoga prvaka, Anatolija Karpova, u Rijeku, donio je, meni i potpuno neočekivano, ogromni medijski publicitet! Iako, glavne hrvatske dnevne novine, VEČERNJI i JUTARNJI LIST, nisu htjele pisati o ovome prvenstvu, a ja preko svoje jake veze u VEČERNJAKU, ponovo nisam uspio ( dok mi skijaške fotografije i detalji, prolaze!), bili su tu i njihovi fotografi! Samo na dan dolaska Anatolija Tolje Karpova! Ulaskom Tolje u igračku salu, dvoranu na Zametu, nastao je košmar, kakvoga nikad nisam vidio, na velikim natjecanjim, od 2002, kad ih obilazim! Čak, niti Karpovljev ljuti protivnik, i medijski jači, Gari kasparov, nije uspio, na Olimpijadi na Bledu 2002, niti približno izazvati takvu prašinu ( vidi fotografiju s PRESS konferencije). Kao što sam več napisao, neki ''mići'' šahovski suci, iživljavaju se na nama, prerijetkim šahvoskim novinarima i fotografima! 

karpov


A kad je došao Karpov, 101 sudačko šahovsko pravilo je prekršeno! Iako moji kolege, profesionalni fotografi, naravno da ne koriste flash-blic, njihovi okidači su dosta bučni. Pogotovo kada njih 5 profesionalnih aparata, tuku odjednom! Još su neki bili naštimani na sportsku fotografiju ( i do 15 fotki u sekundi, pa kad ljeti dođem u Budimpeštu na RED BULL AIR RACE, kad njih 120-ak fotografa tuče na jureće avione, zvuk je kao na streljani!!) pa su se itekako čuli u Dvorani Tišine, na Zametu! Neki su fotografi, u želji za boljom fotkom, preskakali i užad, iako je Tolja ušao oko 18 sati, što znači da su se partije igrale već 2,5 sata! Čak je u onome aamterskom dijelu prvenstva, gdje su najopasniji, željni dokazivanja, šahvoski suci, Radmila Švaljek, Bojan Purić i Marko Bosiočić, Tolja ušao kao STAMPEDO, u pratnji Damira Vrhovnika! I dok je vatikanski svećenik Piro, bio na potezu, Tolja ga uvhati za ruku!! Pa zbunjeni pop ustade i odmakne se od ploče!! Tada uskoči sudac Bosiočić, pa kaže valjda Vrhovniku, da je to strogo protiv pravila šahovkse igre! Tako da Tolja uskoro pusti popa! Meni je to i smiješno, jer su tu amateri moje snage, i treba biti popustljiviji! Ali mi je jako drago da su suci vidjeli kako to izgleda kad si medijski praćen!

karpov


 Na PRESS konferenciji, Tolja je na mene ostavio odličan dojam! Iako ga nikada nisam volio! Jer sam ga oduvijek doživljavao kroz nebulozne tekstove i komentare, režimskoga Dimitrije Bjelice!  Tolja ide malim koracima, prvo predsjednik FIDE, i to nakon nekoliko godina pripremanja! Od Torina 2006 razmišlja o tome! Podržava ga predsjendik ruske šahovske federacije, Žukov, koji je , ni manje niti više, zamjenik moćnog Vladimira Putina! I koji često igra šah! Znakovito je , da mi je na predstavljanju kandidature Bugara Danajlova, Karpov rekao, da nije Torino 2006, po hani i smještaju, najgora Olimpijada ikada, kako sam ja rekao, nego ELISTA 1998, u famoznoj Kalkimiji, odakle dolazi predsjednik Iljumžinov! Šokiran sam bio i činjenicom da je Karpov već 12 godina ambasador UNICEF-a. Što znam iz hrvatske prakse, da je iznimno teško postati, i da mi imamo samo 4-5 takvih ambasadora!

karmen


 Da je Karpov na čelu jake humanitarne organizacije ( nisam siguran da li reće Peace?? ). Da je najbolje prošao s akcijom šah u škole, neočekivano, u Maroku! Gdje je od te arabske države dobivao neograničene fondove, za ulaganje u dječji šah!

Silni ljudi, svako malo, tražili su zajedničku fotografiju s Toljom! Šokirao me i GM Vlado Kovačević, s istinitom činjenicom, na PRESS-ici, da je zapravo Tolja, stvori Kasparova! Jer je vodio već 5:0, u susretu za svjetskoga prvaka, a igralo se na 6 pobjeda!! Da je Gari smanji na 5:3, a onda je , tadašnji predsjednik Campomanes, kako se remiji nisu raćunali, a igrlao se već više od 3 mjeseca, u interesu zdravlja igrača, prekinuo taj susret!! Sušta suprotnost današnjem sustavu ''Sudden death'', protiv kojeg, reče Tolja, žestoko će se buniti!! Jer šah nije tenis, kako teče Tolja, gdje Federer može odigrati 3 loša poteza za redom, pa čak i izgubiti prvi set, sa 6:0, i pobijediti!! U šahu ne! Kako sam najjači u skijanju, usporedba sa slalomom, odmah dolazi u usporedbu! Ali, niti tamo, nema toga jeftinoga marketinškoga sudden death! Kockarskoga, ubrzanog šaha, itd.

ivan sokolov.


 Koji nam je lani, u Budvi, na 10-om evropskome prvenstvu, odnio Hrvoja Stevića! A njegov krvnik, Sakajev iz Rusije, upravo jučer izgubio, te je sa 5  boda iz 9 partija, izgubio sve izglede! Isti taj sustav, nam je, u Budvi, oteo evropskoga prvaka, Ivana Sokolova. Koji je zasluženo pobijedio, po dodatnim kriterijima, a onda su mu rekli '' Hej, ustani rano, što šahisti mrze, u 10 ujutro, počinje ruski rulet! Vremena malo, šahista puno. Sudaca još više! Triler počinje! Kako sam s Antom i Ivicom Kostelić, veliki kritičar svjetske skijaške federacije, evo kontra primjera! Nedavno moj Ivica, šokiran ukidanjem kalsična kombinacije spusta i 2 slaloma, gdje su bili izjednačeni skijaši spustaši i tehničari, kaže da je novo pravilo, isto kao da on trči na 100 metara, ali sa startom 40 metara kasnije, a onda bi pobijedio nepobjedivog Usain Bolta! Ili, da ja dodam iz elementarnog sporta plivanja! Kad na evropskome, svjetskom prvenstvu, osmi i deveti plivač, isplivaju isto vrijeme, na stotinku ( fala Bogu tisućinke iako mjere, ne uzimaju), onda ta 2 plivača, nikakvih šansi za medalju, moraju u novo pripetavanje! Ali opet plivaju 200 metara slobodno, KOLKO GOD DUGO I NAPORNO, ali ne, recimo 25 metara, jer se organizatoru žuri, i jer je 25 metara atraktivnije!! Kad su te svinajrije uvedene u svjetksi šah, Tripoli 2004, odmah sam ih žestoko napao, okrivljujući i vrhunske šahiste, da se dovoljno ne bune!!

 Ne znam da li je Karpov ostao šokiran svojom medijskom prašinom, a li vatikanski svećenik Piro, i previše! Neko veče, dok je davao eksluzivni intervju za najtiražnijih 24 sata, a koji nisu, niti neće, riječ o šahovskom prvenstvu, ponavljao je '' Da je njemu tu u Rijeci krasno, ali se ne snalazi više s medijima, i da nije mogao niti sanjati??'' Još ako mu nisu rekli, i da svi vodeći italijanski mediji, ne bi riječ napisali o Rijeci2010, da tamo nije Piro, pa hvala nejmu, ušli smo u skoro sve talijanske dnevne novine!!

danajlov


 I na kraju, Čovjek koji nije medijski tako privlačan, ali fantastično shvaća moć medija! Bugarin Silvijo Danajlov! Koji u hotelu MILENIJ, održao druženje, na kojem predstavio svoju kandidaturu za predsjednika evropske šahovske federacije! Danajlov je za prvi turnir, M-tel u Sofiji, koji donio revolucionarne promene u šahu, godine 2005, ponudio nama novinarima, specijalnu cijenu, od samo 33 EUR, u Best Western hotelu u Sofiji!! Na zadnji M-tel , godine 2009, doovodi svjetsku top manekenku, Karmen Kass!! Koja ujedno i predsjednica estonske šahovske federacije!!! O čemu sam već pisao, a i fotke donio!!! 

ian


 Treba znati kako šah medijski izložiti! I sam sam, 101 puta, pisao o svojim PRESS nevoljama, bilo u Torinu 2006, bilo sada u Rijeci2010, bilo Budva2009!! Novi Sad 2009, bio je korektan, ali niti fiksne telefonske linije, u PRESS centru? Kao niti sada u Rijeci2010? Presmiješno! Ali nitko nije, kao organizator Bled 2002, shvatio važnost medija, iako je to daleko, od nekih sportova koja ja pratim!! Šah, pa streljaštvo, to je dno dna, po odnosu prema medijima! Ne žele ih!! Ponosan, na ove promjene, nisam sad pisao i o samom natjecanju! Na kojem, jučer, neočikano poveo, 'moj'' Ian Nepomniarchi! Mladi Rus, star 19 godina! Neki, koji me dulje čitate, sjetit će te se mog teksta, objavljenog na SPORTNET-u, davne 2004 godine! Po povratku, s fenemenalno dogiranog Tripoli 2004, svjetkso šahovsko prvenstvo, Zdenko Kožul, presretan, znakovito je rekao, da će Magnus Carlssen psotati svjetski šahovski prvak! Niti 14 godina tada nije imao! Ja se pobunio u tekstu, navevši, da se djeca ne razvijaju jednoliko ( Carlssen je izzetka!), i da su moji favoriti Karjakin ( upoznao ga na Vienna Open 2003), te Ian Nepomniatchi! Kojeg sam upoznao na Bledu 2003, te Ljubljana 2004, s trenerom Janewski! Svi su oni isto, atomsko godiše, o kojem sam već davno pisao! 1990 godište! Ian koji je nestao, i za kojega trener svih trenera, Adrian Mihaljčišin, kaže da je neozbiljan, i kojeg sam tek alni, ponovo sreo u Budvi 2009, gdje je ''potponu'', sada eksplodira! I to, opet se zezajući! U drugom kolu se neobuzdano smijao, kad je nabio našega vražića Dražića, a na satu ostalo 1 sat  i 17 minuta! Slijedeće kolo, još gore prolazi naš slovenski velemajstor, Duško PAVASOVIĆ! Ian zmaga tešku konačnicu raznobojnih lovaca, Dule potrošio skoro svo vrijeme, a Ianu, po 90-om potezu, na satu stoji 1 sat i 27 minuta!!! Slijedeće kolo pretjeruje, i propušta dobitak, ali kad je remizirao, imao je čak 1 sat i 36 minuta, poslije 60-ak poteza!! U dosad, odigrnaome, zadnjem 9 kolu, naialzi na istoga pacijenta!! Jobava Baduru, u kojems am već pisao, kad je lani, u Budvi, slično nabio Kirila Georgijeva, a imao više vremena na satu, nego na početku?! Tako, da je susret, na najzahtjevnijoj 1-oj ploči, Nepomniatchi-Badur, okončan, za nepunih 2 sata!!!!

P.S. Zamet, 17:02, 16.03.2010. U tijeku je 10-to kolo! Naši, jedini preostali mušketiri, Zelčić i brkić, sjede kao bijeli, jedan do drugoga, odlućni da bar jedan uspije! Momčadaskom duhu, upravo pridonio i Zdenko Kožul, koji došao do njih, da ih podrži! Svi koji znamo Kožula, znamo da to on inače ne radi dok ne završi partiju! Bravo!!


zpadjen @ 11:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.