Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
srijeda, kolovoz 15, 2012
 

  Ove godine proslavljam svoju 20. ljetnu sezonu na prekrasnoj hrvatskoj obali. Prve četiri su bile u Istri, na Crvenom otoku kod Rovinja, a zadnjih 16 u Makarskoj. Ova godina je ipak posebna jer Hrvatski šahovski savez slavi svojih 100 godina postojanja. Zato mi je bilo posebno zadovoljstvo i čast što sam mogao sudjelovati u dobrotvornoj simultanki u Splitu 21. srpnja. Više od 20 godina dobar sam prijatelj hrvatskog naroda, a oni su mi to istom mjerom uzvraćali!

Propuštena prilika

Ove godine obratio sam se Hrvatskom šahovskom savezu s molbom u vezi s mojom borbom protiv koruptivnog vrha FIDE-a (Međunarodni šahovski savez), kako bih vratio slavu našoj igri. Sljedeća glavna skupština FIDE-a održava se sljedećeg mjeseca u Istanbulu i tamo sam želio iznijeti svoj prijedlog za promjene u svjetskome šahu, ali, zahvaljujući tek nedavno uvedenim restrikcijama FIDE-a, to mogu učiniti samo akreditirani delegati Glavne skupštine.

Moja ruska šahovska federacija blisko je povezana sa sadašnjim predsjednikom FIDE-a Kirsanom Iljumžinovom, a kao što vam je sigurno poznato, u stalnoj sam borbi s autoritativnim vrhom Kremlja još od 2005., kada sam napustio profesionalno igranje šaha.

Zato sam, kao punopravni član Hrvatskog šahovskog saveza, zamolio Upravni odbor Hrvatskog šahovskog saveza da budem nominiran kao delegat u ime Hrvatske na Glavnoj skupštini u Istanbulu. Na taj način bi mi bilo omogućeno da tamo govorim o potrebnim reformama u FIDE-u.

Moram priznati da nisam očekivao protivljenje tom skromnom zahtjevu, posebno zbog toga jer sam najavio da ću u slučaju svoje eventualne kandidature za predsjednika FIDE-a 2014. godine, to učiniti pod hrvatskom zastavom.

Na moje iznenađenje, Upravni odbor mjesecima nije pokazivao želju za suradnju sa mnom, da bi na kraju glasovanjem odbio moj prijedlog. Samo je jedan regionalni savez podržao tu odluku, dok je čak 14 čelnika županijskih šahovskih saveza javno podržalo mene. Isto su učinili Klub olimpijaca, Grad Vukovar, ministar branitelja Predrag Matić i mnogi ostali. Jako sam zahvalan svim tim ljudima koji su me podržali, iako me mnogi nisu nikad upoznali.

Ali, nažalost, taj entuzijazam u suprotnosti je s odlukom Upravnog odbora koji se na njihove zamolbe oglušio. Ova priča je dobila i svoj još kompliciraniji nastavak sudjelovanjem Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Mateša je jednostavno “oprao ruke” od ovoga slučaja ustvrdivši da je Hrvatski šahovski savez nezavisno tijelo, iako mi Hrvatski šahovski savez šalje odbijenicu naglasivši da je s tom odlukom konzultiran gosp. Mateša.

Osobna carstva

Ovo razočaranje neće utjecati na moj odnos s “običnim” ljudima u Hrvatskoj. Članovi Upravnog odbora i Olimpijskog odbora ne mogu učiniti trajnu štetu takvom dugogodišnjem odnosu. Oni će ionako kad-tad biti zamijenjeni, jer njihove javne organizacije ne smiju biti osobna carstva!

Nije bilo teško shvatiti da postoji vanjski utjecaj na ove odluke hrvatskih tijela, jer ruski šahovski savez podržava i štiti Kiršana Iljumžinova i ne bi nikako želio mene vidjeti na Glavnoj skupštini u Istanbulu.

 

Preuzeto iz SLOBODNE DALMACIJE, 15.08.2012.

Komentar:   Kako sam baš ja, osobno, prevodio ovo Garijevo pismo, pa me opet ispravljao velemajstor Zlatko Klarić, kako je sve rađeno u strašnom vremenskom tjenacu, ovo pismo zaslužuje dodatna pojašnjena!!

1.) Kad Gari spominje da nije nikad tražio poseban tretman, on baš nikada nije tražio VIP tretman na koji imao pravo. Kad sam ga 1. puta upoznao, po slijetanju na PLESO na lletu OU491 iz Londona iskoristio sam svoj badge Uprave zračnog prometa ( CRO CAACRO) da bih mu dao neki VIP tretman, jer me tadašnji direktor INA TOUR u Londonu upozorio '' Kasparov sjedi sam na dnu aviona bez ikakva tretmana. Pa am dobio ipak BUS za Garija koji ga omdah doveo prvog na carinu, pa od tamo u VIP salon aerodroma Pleso gdje me čekali Zlatko Klarić i boksač Damir Škaro.

 

2.)   Gari je bio oduševljen  Crvenim Otokom, al se desilo nekoliko incidenata koje on, opet, PREFINO prešutio i to ga karakterizira oih 20 godina u Hrvatskoj. Za jedno sranje nismo krivi: 2 puta je doputovao do Rovinaj, ali nije mogao na Crveni Otoko, zbog nevremena. Zatim MAISTRA radi nebulozni ačun za telefon od nekih cca 6,000 USD ( kao običnom gostu koji troši 2 impulsa??). Usprkos što je Gari i ekipa, svaki dan, platila 3-4 kg bijele ribe za ala carte ručak. I treće sranje od rovinjske agencije, koja je mrtvo-hladno prodala 3 karte Klari Kasparov, ne upozorivši ih, da trebaju vize za Italiju, te se talinska policija ružno ponijela ss njima i držala ih tmo cijeli dan!

 3.)  Gari odlazi u Makarsku, a kako ja 1998 živim u Splitu, Klara me moli da nađem neku kuću bliže Splitu, jer ih već u prvoj godini, ubjali transporti, koji su, zbog zakrčene dalmatinske magistrale, posebno kod Omiša, zahtijevali i čak 3 sata vožnje Trogir-Makarska?? No, pogedao sam 4-5 kuća, ali niti jedna nije odgovarala zahtjevima kakve ima njegova današnja rezidencija.

4.)  Iz svega je vidljivo da najveći šahist svih vremena, pokazuje neizmjernu strpljivost prema vim znanim nedaćama hravtskog turizma. Zadnjih 10 godina više niam dolazio u Makarsku, pa ne mogu detaljnije komentirati.

5.)  Kad Gari moli Hvatsku da je zastupa na Kongresu FIDE u Istambulu, treba znati da on na to, ima pravo, iako je stranac. Jer je bio registriran kao šahista u Hrvatskoj!! Duga je stvar što je ŠAH takvo jedno glupiranje po tom pitanju, ali to forsira FIDE. Tako moja prijateljica, Ukajinka Anna Muzychuk, igra godinama za Sloveniju, a nastuppa za čak 11 klubova iz 11 zemalja??? I dok Svjetska stolnoteniska federacija traži čak 5 godina za promjenu Države, u šahu se to uradi za 1 godinu?? Tako su hrvatski velemajstori Dražen Sermek ili Bogdan Lalić, bili čas Slovenci ili Englezi, čas Hrvati??

6.) Hrvatski šah, godinama, na kongresima, zastupa direktor zagrebačke banke u Osijeku?? Branimir Jukić. Kojeg sam slušao na kongresu u Torinu 2006, ali nisam imao što čut, jer uvijek šuti!! Tad je trebao biti svrgnut diktator Iljumžinov, ali se i Hrvatska priklonila njemu, a ne Nizozemcu Le Koku. Ključni bili baš taj Jukić i tajnik Ervin Sindik koji mrači i oblači hratskim šahom, jer je kao 17-godišnjak, preuzeo funkciju glavnog tajnika, a dans ima 57!!!!

On je na platnom spisku diktatora Iljumžinova,  i putuje u njegovu guberniju Kalkimiju, koja jedini otok budizma u Evropi???

 

nastavit će se.. u Opatiji 16.08.012. 00:06 sati


zpadjen @ 23:27 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.