Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
četvrtak, veljača 25, 2010

vancouver ambulac
VANCOUVER 2010, donio je daleko bolji smještaj, nego TORINO2006, što je za svaku pohvalu, al donio je i teški, po život opasni,  šlamperaj! Koji me i ne šokira toliko, jer sam magistrirao i proveo 22 mjeseca života na sasvim drugome kraju Kanade, New Brunswick, do kojeg se leti 6 sati od Vancouvera! Pa se sjećam kako su me na mom faksu, www.unb.ca, intervjuraili, slikali, pred svjetsko šahovsko prvenstvo, 1988 godine, u Saint John,N.B. Čim nisam završio u prva tri,ali u amaterskoj sekciji, Looser! USA,Kanada, voli samo pobjednike, rekorde. Smrt ih ne pogađa kao Evropljane! Njima je smrt Gruzijca Nodara, spektakl, kakav su i'' podsvijesno zaslužili''!

u kolicima

1.) Smrt mladog Gruzijca Nodara, koji je ''pogriješio'', što je pogriješio, i izletio iz
     sanjka, te
umjesto u mreži, završio u grobu!

2.) Pad Petre Majdič, slovenske heroine, koja će se i 2033 godine spominjati, uz bok
      legendarne Smetanove, Bjergen, itd. Žena se na zagrijvanju, pred ženski sprint,
      gdje bila favorit za zlato, slučajno poskliznula, na ledu, u oštrom zavoju ( nisu to
      carving
skije)  pala u u 2,5 metra dubok jarak! Na stijene! Kaktusa srećom nije bilo!
      Sve dalje,
4 slomljena rebra, povijesna utrka za broncu i srećom, nije se mrtva
       srušila u cilj, kao onaj
grčki maratonac!

helikopterSpašavanje Švicarke Wolf, 1 od 2 helikoptera!! Ovaj vadi s velike strmine i prebacuje u bijeli bolnički helikopter!

3.) Anja Paerson, u zadnjem skoku, pred sigurno osvajanje SREBRA u spustu! No gle
     čuda! Leti
8 metara visoko, te 58 metara daleko! Novi svjetski rekord u alpskom
     skijanju! Ni nesretnom
Danielu Albrechtu, nije toliko uspjelo letiti u Kitzbuhelu, nakon
     čega je 25 dana bio u komi!    

     Niti nekome na slavnom skoku na Lauberhornu! Čak se i organizator potrudio, da sa
     strane, kao
na skakonici, naznači koliko  će  cure letjeti??
audi fis skiPrebacivanje Wolf, iz alpinističkog, u bolnički helikopter! Nesretni Lanzinger mogao je samo sanjati ovo! U našem Trbižu, al ne u prebogatom Kvjetfilu!!
4.) Kombinacijski spust, ovu nedjelju, koji je postavljen u 09:30 po lokalnome vremenu?
     Kad je
vidljivost slaba? Najraniji početak spusta u povijesti FIS-a
kostelic


4.a.) Updated 21.02.2010.; 08:30. I Mojca Suhadolc, reče jučer u RTVSLO prijenosu ( gledam ga više, nego svoj HRT,
          posebno kad je Matjaž Vrhovnik) da je staza za ženski SUPER G, brutalna! Hvala Tini Maze, da je očito,
          povučena
herojstvom Petre Majdič, i ona otišla na glavu, pametno, imala je uz Vonn, najbolju vožnju, ali
          nije bila  najbrža!

          I Mojca je dala za pravo, staroj teoriji Gipsa, da je zapravo, ovakav SUPER G, najopasnija disciplina, jer
          nema treninga
, kao na spustu!!


Imao bih moj Ante Kostelić, još puno toga za reći, ali za početak, moj 2 godine stari tekst!
Koji je i danas AKTUELAN! A zbog kojeg mi, izvjesna šefica PRESS-a u FIS-u, Finkinja, a za koju sam mislio da ga ne razumije, a ispalo je da se zove Rikka Rakić ( za ne vjerovati) i da ga razumije, UKINULA FIS PRESS AKREDITACIJU za svjetski kup!!


ski


Mathias Lanzinger, Silvano Bertamelli, tragedije koje FIS manje uzbuđuju nego što je FIFU ,,uzbud(n)io start na Eduardu da Silvi
 
10/03/2008
 
Matthias Lanzinger, 27 godišnji Austrijanac, (www.lanzi.at) donedavno je bio praktički skijaški anonimus iako se godinama natječe u svjetskom skijaškom cirkusu. Ali njegov brutalan pad na SUPER G utrci u norveškom Kviftjelu, u nedjelju 02.03.2008., šokirao je skijaški svijet. No, diletantsko spašavaje nesretnog Mathiassa, otvorilo je dugotinjajuće primjedbe na neke organizatore svjetskoga kupa. I sam njegov pad, potakao je one koji upozoravaju, da je umjetni snijeg brutalan, ako nije bar malo pomiješan s prirodnim snijegom. I lako je onda, ako mi u Zagrebu organiziramo slalome na čistom umjetnom snijegu, ali sasvim je drugačije kad vam skijaši jure preko 100 km/h, po tome istome snijegu! Slijedeće upozorenje je da SUPER G postaje opasniji nego spust? Zašto? Jer on nema treninge, kao spust, a svojom konfiguracijom i prosječnim brzinama sve se više približava spustu, a udaljuje od veleslaloma! No, i Francuz Furnier ima 'svoje zasluge' za nelogičko i neprincipjelno postavljanje vratiju, na nedjeljnoj utrci, u norveškom Kviftjelu. To kaže Ante Kostelić, a on je ZAKON za ovakove slučaje! Dapače, u Gozd Martuljku, pokazao mi je osobno svoj famozni dnevnik, gdje na dan utrke 'prigovara' zbog izuzetno grbave staze u Kviftjelu, nelogičnog postavljanja vratiju, neprirodnih skokova, a završava 'Zar FIS-u nije dosta, dosada, 29 teško ozlijeđenih skijaša? Zar traži još veću nesreću?!

U slučaju Matthiasa, učinjene su katastrofalne logističke i medicinske pogreške, ma koliko se, sada, Norvežani posipali pepelom. Gola je istina da je Matthias na operacijski stol došao tek 5 sati nakon brutalnoga pada. Akcija spašavanje trajala je 30-ak minuta, pa je vožen ambulantnim vozilom do 40-ak km udaljenog Lilehamera gdje je u bolnici ustanovljeno da nemaju specijaliste za krvne žile koji bi ga mogli operirati. Pa se traži helikopter, pa dolazi mali turistički, koji konačno prevozi nesretnog Mathaisa do bolnice Oslo. Stopalo počinje odumirati, ne uspijeva se uspostaviti cirkulacija krvi, operacija traje punih 9 sati, specijalnim avionom stiže i vodeći austrijski specijalista dr Tomas Holzenbein, no sve je prekasno! Mora se donijeti odluka o amputaciji noge, koje možda ne bi bilo da je Mathias doveden za sat vremena. Kako kaže i šef kirrugije u Grazu, dr Johhanes Fruhwirt 'kad se u pet sati, kod ovakvih ozljeda, ne pristupi operaciji dolazi do nepopravljive štete na mišićima! Koji su kontra primjeri u sportskim nesrećama?

Od hrvatskog reprezentativca Eduarda, koji dobiva otvoreni prijelom stopala, na utakmici Birmingham-Arsenal. Ali, za razliku od nesretnog Mathiass, Eduardu su zvijezde naklonjene. Fizioterapeut Arsenala Gary Levin, ali ujedno i britanske reprezentacije, odmah na terenu, priprema Eduardovo stopalo za operaciju, a nakon samo 20-ak minuta Eduardo je već na operacijskom stolu! Ali kod koga? Igrom slučaja, možda koda najboljega za takve operacije, dr Keith Portera koji svakodnevno, kako sam kaže, operira još teže ozljede stopala britanskih vojnika (nagazne mine) ranjenih u Iraku!

Ili spust u Tarvisiju, 2007 godine. Pred samim ciljem dolazi do brutalnog pada švicarske skijašice Tamare Wolf, stare 21 godinu a njena majka, koja to gleda na TV-u, pada u nesvijest. Kako sam i sam bio tamo prisutan moram priznati da me taj pad, i krici koji su se čuli, itekako podsjetio na gotovo identičan pad Janice Kostelić u St. Moritzu 2000. godine. Za koji je tad bio kriv organizator jer je preuređivao 2 hupsera, na kojim su bili terenski skokovi! I kad se šokirani Ante požalio tadašnjem prvom čovjeku ženskog svjetskoga cirkusa, Kurtu Hochu, on mu je odgovorio 'Dobili ste što ste tražili Herr Kostelić! Stalno prigovarate da su staze prelagane i sada ste dobili, žao mi je, takvu stazu'! No, Ante je većinoma prigovarao za slalom staze, kao jedna u SAD-u koja je na trenutke, doslovno ravna, pa na postavljanje ženskoga slaloma u ARE-u, gdje je od 63 slalomašice obje utrke završilo njih čak 62!

No za razliku od odličnog organizatora u Tarvisiju (no pogriješio je s 'grbavom' stazom zbog koje je bilo puno teških ozlijeda u 3 dana spusta i treninga), neki organizatori su napravili bizarne pogreške sa zaštitinim mrežama, a koje bi trebale biti najjednostavniji dio skijaške priče! Tako se u prosincu 2007, organizatoru u Lienzu dogodilo da mu u veleslalomu, vjerojatno najsimpatičnija skijašica, Resi Stiegler, doslovce išulja iz zaštitne ograde s dosta velikom brzinom, promaši srećom stablo, ali se tako ozlijedi da se nije više vratila, evo, već 75 dana od pada!

Kada su brzine veće, pehovi jači, onda se dese tragedije kakva je zadesila švicarca Silvana Beltramelli, (http://www.beltra.ch) koji je izletio 2001. godine, u Val d' Iseru, probio zaštitnu ogradu, pogodio stablo, te ostao potpuno oduzet u donjem dijelu tijela! Ovdje imamo KRIVNJU organizatora, pri postavljanju zaštitinih ograda. Jure Košir, u Kranjskoj Gori, rekao mi je da je bio prisutan kod pada Beltrammelli, i da on ne krivi organizatora, nego je to bio nevjerojatan splet nesretnih okolnosti, gdje je Silvano razrezao skijama mrežu?! Ostavljam to većim stručnjacima! No ove druge KRIVNJE organizatora, prijevoz unesrećenog, nije još u novije FIS doba, bilo izvedeno, na ovakav diletantski bahati način, kao u slučaju nesretnog Mathiasa Lanzingera! Svi se slažu da je prošlo toćno 5 sati od trenutka njegova jeziva pada, pa do dolaska na operacijski stol! Ante Kostelić, koji je bio neposredni svjedok Mathhiasova pada rekao mi je 'Da je to izgledalo grozno svo vrijeme, i da je samo uzeo Matthiasove skije i odnio ih do cilja. Muka mi je bilo gledati ovoga strahovito istučenog skijaša, kako na trenutke bunca u polusvijesnom stanju! 'Spašavalački AKI trebo je čak 30-ak minuta da Mathiasa odvede do ambulantnih kola, pa su se zaputlili u 40-ak km udaljen Lilehamer.

Tamo, zaista grozljiva situacija, lokalni vrhunski liječnici pregledavaju nogu, i zaključuju da nisu u stanju napraviti operaciju jer nemaju takve stručnjake za krvne žile! Sad već zvona na uzbunu zvone. Angažira se mali helikopter s 2 sjedala, po mnogima svjedocima turistički, po Norvežanima 'spašavalački', i Mathais konačno leti za Oslo. Operacija traje nevjerojatnih 9 sati, a u međuvremnu je alarmiran i poznati austrijski kiriurg koji stiže prije kraja ove maratonske operacije. No, Mathiasovoj nozi spasa više nema. Ne uspijeva se više obnoviti cirkulacija krvi u peti. U Srijedu, svih 6 austrijskih dnenvih listova, koje sam kupio, imaju ovu tragičnu vijest u naslovnoj strani. Neki kao 'Ostereich' kažu 'Die Artzte Scandal', neki 'medicine Schweinrei', a neki samo 'Shock in Ski Circus'. No, za vrijeem VITRANC-a, u Kranjskoj Gori, još uvijek šokiran šef za medije austrijske muške ekipe, Robert Brunner, kazat će 'Nije bio tu problem nego u definiranju ozljeda. Glavni doktor na natjecanju, mislio je da je problem njegova glava, polusvijesno stanje te je hitno prevožen u Lilehamer, zbog tih ozljeda! Tamo su tek uočili stravični izgled njegove noge, i tome dali prioritet. Brunner se također požalio na organizatore u kanadskom Lake Louise, kad je stradao Fritz Strobl! Glavni liječnik, koji odobrava trnasport, odbio je helikopter te je Strobl zbog povrijede oka vožen 2 sata do lokalne bolnice! Tamo je prvo pitanje bilo 'tko će to platiti', i nakon što su uzeli slip s kreditne akrtice Fritza Strobla, dopustili su mu da tek čeka! A prema Brunneru, to je bilo još sat vremena!

Kad usporedim fenomenalno, na trenutke, filmski uzbudljivo spašavanje Švicarke Wolf, u Tarvisiju, s čak 2 helikoptera (alpinistički helikopter je na specijalnim nosilima diže u zrak, do njih, vezan sajlom stoji spasilac, te dovodi do medicinskoga helikoptera u ciljnoj ravnini!) uz urnebesni pljesak, dobro popunjenje ciljnje arene (vidi fotografije). I sad dolazi 101 neugodno pitanje! Kako totalni početnik, Tarvisio, tako dobro organizira spašavanje, a olimpijski Kvjetfil, tako bahato i nedodirljivo loše! Zašto voze jadnog Matthiasa u Lilehamer. Pri tome ne potcjenjujem taj gradić, spram Osla, nego se pitam koji to glavni liječnik u Kvjetfilu traži? Pa ja, igrom slučaja, znam pregled ortopedske scene u Sloveniji i Hrvatskoj. Pa se zna, da u Sloveniji, najbolja ortopedija je kod Ankarana, i da tamo operira dr Kovač, te uz mog kiruga, dr Mladena Miškulina (glavni liječnik hrvatske rukometne reprezentacije), gotovo jedini u Evropi koji će uraditi artroskopski, odjednom, 4 rekonstrukcije ramena! Da nije sve u Zagrebu, uz veliko poštovanje prema doktorima Hašplu i Bojaniću sa Šalate! Nego ima i u malome Lovranu, strašno jaka ortopedija, a njihov nekadašnji pročelnik, dr Nemec, privatno operira u mjestašcu Jurdanima iznad Opatije! U 'maloj' Koprivnici, izvanredno operira dr Mraz itd. Pa kog vraga je onda, dežurni liječnik u Kviftjelu, poslao nesretnog Mathiasa u Lillehamer!

I dok Austrijanac Robert Brunner kaže da je glavni problem što nema ujednačenosti, u poštivanju preporuka FIS-a, i da brza disciplina ne bi smjela niti startati, ako nema helikopetra u vidnom polju, te će izjaviti da formula 1 ima čak manju operacijsku salu, uz samo trkalište! Dotle Gunter Hujara, sef FIS-a, indirektno brani Norvežane, iako je baš na Hujarovu preporuku doneseno nekoliko kozmetičkih odluka (radijusi skija, visina vezova, kacige) da se smanji broj ozlijeđenih iz sezone 2006/2007. No on se drastično povećao, u sezoni 2007/2008 dosad je teško ozlijeđeno čak 32 skijaša iz svjetskoga kupa! Za jedan drugi članak, a vezan je uz ovaj, bile bi sulude odluke FIS-a o dodjelama domaćinstva utrkama! To je Tone Vogrinec kritizirao u velikom intervju 'sportskim novostima' negdje 2004 godine. Rekao je utrke moraju ići bliže velikim gradovima, i tamo gdje dolaze gledatelji, a ne da utrke Biatlona u Njemačkoj, privlaće više gledatelja, nego bilogdje u svjetskom kupu (izuzev Kuthzbuhela). Da mu nije jasno zašto se forsira Cortina d' Ampezzoo, kad tamo nikoga te utrke ne interesiraju! Svjetsko prvenstvo u Bormiju, 2005 godine, bilo je najgore organizirano ikada, s malim brojem gledatelja! No, sad su, za 'nagradu', dobili i finale svjetskoga kupa! Kako je lijepo bilo na finalu svjetskoga kupa, 2003, u Flachau. Tisuce i tisuće hrvatskih, slovenskih, austrijskih navijača sa zastavama! Tad mi dr Stanzinger, direktor AMADE, u Schldmingu reče 'Nama Austrijanicma je skijanje zaštitni znak, sport no.1., a Italijani imaju izvrstan nogomet, košarku, odbojku (vaterpolo, itd. op.a), i njih, nakon odlaska Tombe, skijanje apsolutno ne zanima! A na finala, u ARE-u, Bormiju, došlo je i doći će, desetak puta manje gledalaca, nego u Flachau!

Veliki vizionar, Ante Kostelić, apsolutno je u pravu kad upire prstom na samo 10 nagrada, na najopasnijem svjetskom spustu u Kithzbuhelu, kad protestira protiv organizatora u Adelbodenu, koji natjecateljima daje sendviče, na bačvama ulja u garažama za ratrak!! Ovaj brutalan slučaj Matthiassa Lanhzingera, zato mora biti ona presudna točka kad će FIS preispitati svoja 'domaćinstva', i uvesti rigorozne kazne organizatorima! Samo tako možemo dalje! Jer završavajući ovaj tekst, čitam današnju izjavu predsjednika svjetske nogometne organizacije, Seppa Blattera, kji je izjavio 'start Martina Taylora na Eduarda da Silvu nema baš ništa s nogometom. Ne uvedemo li doživotnu zabranu igranja, za ovakve startove, teško ćemo ih se riješti!! Gospodine Jean Franco Casper, vaše izjave ne idu u tom smjeru kad je u pitanju tragedija Mathiasa Lanzingera! A ovako više ne ide! Zabranite baahtim Norvežanima, barem 3 godine, organizaciju svjetskog skijaškog kupa, pa će drukčije razmišljati!
zpadjen @ 23:52 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.