Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
srijeda, travanj 16, 2014
 

Evo i mene poslije preduge pauze. Povratka iz Montreala,Quebeca, Kanade, pa 2 tjednog boravka u mom Skopje, nakon preduge pauze od 6,5 godina. Na šahovskom  KARPOŠ Opena 2014, a centar Skopja se promijenio više, nego centri Zagreba,Beograda i Sofije, zajedno. Ne pretjerujem, niti ću se upuštati u ocjene arhitekture ili urbanizma novih spomenika i građevina.Hvala svima koji su me podržali u Skopju, i koji su naveli da me čitaju na ŠAH HRONIKA koji tako vrijedno, izdaje FM Goran Tomić iz Podgorice. No posebno me oduševio, budući suprug, IM Klasan, iz Inđije, koji znao i citirati moje rečenice, te moju ex djevojku iz Vladičina Hana, Zvezdanu. To mi je drugo najveće priznanje, nakon što mi superpoznati pevač, Petar Grašu, u splitskoj ACI Marini, 2012e, citirao 2 rečenice iz mojih ZVJEZDANI RESTORANI. Usput, sve o skopskoj hrani vidi na tom blogu, na http://zpgastro.bloger.index.hr/

 

Zbog puno prijatelja i ručkova, kasnio sam baš na sve partije ( od 15 do 23 minute!!), k tome nisma imao niti Fritz, niti Chess Base, pa na slijepo dolazio, a  najgore bilo protiv mladoga Rusa, Mineva, gdje sam bio i malko alkoholiziran, pa sam doživio brzi i sramotni poraz. Iako sam pred 4 godine znao izbjeći, u turnirskoj partiji u Topuskom, protiv jačega od sebe, i pobijediti, meni jako neugodnu anti-holandsku varijantu s ranim Sh3, i h4, da naprosto ne igram g6, sad me alkohol opustio i idotski sam odigrao g6 na Sf4, slijedilo h4, itd.itd.!! Nas u ex YU, krvavi rat nije previše podijelio, iako sam više puta naveo velike žrtve u slavonskom šahu ( ne slovenskom,slovačkom, kako Amerikanci brkaju, a i mene sada Rozenthalis u Skopju utještio, da ja non-stop brkam Latviju i Litvu, kao što Amerikanci Srbiju i Hrvatsku??). Od imenjaka, MK Zdenka Horvatića, kojeg ubio zalutali metak, do voditelja vukovarskih pionirki, pa do medijski najpoznatijeg slučaja, FM Bogdana Počuće, koji se uklopšio, nažalost, u nekoliko plutajućih leševa Dravom. Da ne kažem,d a je zabunom ubijen, umejsto brata blizanca, ili Zdenka Horvatića, koji sito greškom ubijen u Ernestinovu. Poznati hrvatski sudac, FM Denis Rosandić, izledalo je da je nepovratno zarobljen u četničkom logoru, iz kojeg ga je izvukao drugi šahista, Milutin Lukić!! Uostalom, šah baš i spaja, jer na evropskim pojedinačnim i momčadskim prvenstvima, nema grbov aili zastava, zemalja za koju igraju šahisti?? U Skopju, Fala Bogu smo to imali. Čak su i šahisti s Kosova, dobili ne zastavu Vatikana, ali FIDE?! Ha ha.
No, vidim da se politički rat u Ukrajini proširio na šah, pa ukrajinski  reprezentativac Sergej Karjakin, postaje nepoželjan u Ukrajini, kao i Karpov, itd. I 2 velika hrvatska nogometaša, Dario Srna i Eduardo da Silva, zarobljeni su u separatističkom Donjecku, ali se pametno, ne izjašnjavaju politički!!

 

GENS UNA SUMUS. Ali kako je krenulo, bit će sve gore. Kad meni, tako dobro poznati Adrian Mihaljčišin, traži Persona Non grata, za poznate šahiste koji su potcjenili ukrajinski nacionalni ponos. A baš sam s tom LAVOV grupom, ja najbliži. Oleg,Marija i Ana Muzichuk, Oleg Romanišin, Adrian Mihaljčišin,itd. Vratimo se zanimljivijoj politici. Onoj o šahu na Balkanu. Česttiam GM Bobanu Bogosavljeviću, (ex šampion Srbije, u šahu, za 2013u godinu) na fantastičnom potezu. Tako to radi šahista sa svojim JA. Ali i moj OGROMNE KRITIKE, GM Robertu Markusu, s kojim super komuniciram, ali PREZIREM, kako on dopušta da mu ljudi pljunu u lice, on se obriše, ali slijedi druga pljuvačka, i opet se Markus obriše, i ide dalje.

 

U Skopju je potvrđeno da Markus do danas, nije dobio honorar za BOSNA OPEN 2013e, da je još jednom objasnio kako je bio izigran od Šah saveza Srbije,za zadnje momčadsko, evropsko u Varšavi, ali, on već trči iz Skopja u Suboticu da igra prvenstvo koje osakaćeno??  Umjesto da i on odustane, i to bila kazna. Prvenstvo Srbije sa 11 učesnika. Prava nogometna momčad. Ha ha.

 

Tu je i famozni GM Borki Predojević koji mi se kune, da ga nitko nije podržao dok je tražio smenu šah saveza BiH, a onda mi jedna šahovska zvijezda, dobaci, '' da je upravo Borki Predojević, novi direktor šah turnira BOSNA 2014, a koji ne isplaćuje honorare šahistima?'

 

KARPOŠ Open je zapravo dosita bio GENS UNA SUMUS. Šahisti iz čak 38 zemalja, u najboljoj dvorani u kojoj sam ikada igrao šah, a tako misli i moj imenjak, GM Zdenko Kožul! 39 zemlja bi bili Armenci, ali ih zaustavila lažna turska rampa., te poznata mržnja na relaciji Armenija-Turska, pa ih nisu dalje pustili s istambulskoga aerodroma? Ako me sjećanje ne vara, ovo je jedan od nekoliko parova reprezentacija, koje se nikada ne rukuju na šahovskim olimpijadama??

 

Osim tih 38 zemalja, Karpoš se izdvojio kao dosada, nikad viđen turnir s toliko šahsitica. Čak, niti u Gibraltaru ih nije toliko bilo. Od zgodnih Kazahstanki, pa čak do 2 jake Indijke, predvođene, i pobjednicom, Harika Dronavali, zavidnih 2487 ELO ratinga. Čak 38 šahistica je nastupilo u Skopju! Njih 12 je imalo ELO rating viši od 2,250.

A šahisti su došli iz egzotičnih i dalekih zemalja, kao Paragvaj,Brazil,Peru,Argentina,Venezuela,Južna Afrika!! No, Karpoš se mora mijenjati, kako sam predložio organizatoru. Što prije, A i B turnir, jer žrtva toga je bio, niti manje, niti više, najveća nada makedonskoga šaha, IM Filip Pančevski kojem zbog ovoga, propala šansa za GM normu, nakon odličnoga remija s GM Berkesom!!

ŠAH i POLITIKU idu ruku pod ruku, nažalot. U smislu da je šah bio davno meidjski na vrhuncu, kad su se sukobljavlai Spaski i Fischer. To je imalo meijdksu priču. Već susreti Kasparova i Karpova nikoga izvan šahovskoga sviejta, nisu interesirali. Jer Gary se nije tada politički angažirao, a niti njegovo ''djelomično'' židovsko proijeklo, baš nikoga nije interesiralo, jer su ga imali, recimo i Talj i Botvnik.Mladi Norvežanin Carlssen, dobio je ipak neočekivnao jaki publicitet, ne zbog toga što je u Inidji, pobijeido dosadašnjeg prvaka, Indijca Viswantina Ananda, nego što ga je prigrlila USA elektronska industrija, počevši s najvećim svjetskim sajmom, onim elektronike u Las Vegasu.Možda će biti bolje ove godine, za šahovske olimpijade u Tromso, polarni krug, Norveška, gdje mi se sve čini da će sukobi između 2 predsjedNička kandidata, dosadašnjega Kirsana Iljumžinova, iz male ruske oblasti, Kalkimije, osebujna lika koji igrao šah s Gadafijem, samo 10 dana pred njegovu likvidaciju, ili sa sirijskim diktatorom, Baserom, te Gary Kasparova, zasjeniti same događaje na Olimpijadi, što se nikada dosada, nije dogodilo.

Svaki dan čitamo o sukobima, samo premalo znamo da zaključimo. Kao što jučer čitam, '' tuniski šahisti protiv posjete Garija Kasparova Tunisu?? '' http://chessnewsagency.com/#/tunisian-chess-players-did-not-welcome-garry-kasparov/ na .Kad ''pojedinac'' postaje '' nacija''.?? I tako svkai drugi dan, negdje oduševljeni Kasparovom, kao u Čileu, a negdje ga ne žele, kao u Tunisu. Uz činjenicu da je Kasparov sada heroj u ukrajinskim očima, jer je žestoko osudio pripojenje Krima Rusiji.

zpadjen @ 17:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.