Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
subota, svibanj 30, 2009

carmen kass i visy anand
Na ideju da pišem o ženam u šahu, došao sam, kad me za ručka u Rogaškoj
, '' trener svih trenera '' Adrian Mihaljčišin ( odnedavno i predsJednik FIDE komisije za trenere) potsjetio na svoj zadnji članak u njemačkom ''schach'', gdje je ustanovio da šahistice nisu uopće pridonijeli teoriji otvaranja?? Nažalost, orginal tog teksta, poslao mi je na ruskoj čirilici, i svi  programi, instalirani na mom računalu, nisu nikako mogli otvoriti ovaj word dokument, a da bude čitljiv!

 Slijedeći korak je bio da doznam nešto o tome, od samih šahistica, pa mi je hrvatska selektorica i dugogodišnja reprezentativka, Vlasta Maček-Kalchbrenner rekla da joj je to očekivano, jer šahisti podučavaju šahistice, cijeli život! Od Jane Krivec i Mirjane Medić, nisam dobio odgovor.

skripchenko almiraAlmira Skripčenko -Francuska , ELO 2449, 36-ta na svijetu
Slijedeći korak je bio, da malo vrtimo po Google tražilici!! I onda je uslijedio šok, za mene, znanog šahovskog i skijaškog novinara, koji je, ne znam niti sam kako, potpuno previdio da se krajem 2005, održavao World Chess Beauty Contest, gdje se birala najzgodnija šahistica na svijetu!! Ideja se stvorila u glavama braće Tkačijev (  naturaliziranih Frnacuza) i Nigela Shorta, Britanca! Kako oni spadaju u 100 naj šahista svijeta, ideja nije za potcjeniti, a vođena je mišlju da se šahu vrati bar dio marketinškoga kolača, kakav je imao nekada dok su novine bile gladne vijesti o šahovskim sukobima između SAD-a i SSSR-a.?

 Toliko sam se iznenadio kad sam vidio neke kandidatkinje za najljepšu svjetsku šahisticu, da se još, vjerujte, nisam oporavio!! Pa tu su najednom, svjetski modeli, moskovski model, a pobijedila je malo australska tinejdžerica, Vanessa Reid, smiješnog rating 1837 ELO, a do nje, druga malo znana mađarska tinejdžerica, slabašnog 2050 ratinga!! 

carmen kass in vogue
No, slijepcu je jasno, da je najljepša, najglamuroznija šahistica, predsjednica estonske šahovske federacije, Carmen Kass!! Koja se pojavljuje i na naslovnicama VOGUE!!
Koja je nedavno, u Sofiji, otvorila i glamurozni, MTEL turnir!!

 I sad pogledajte, zašto mojim iznenađenjima, nema kraja!! Na Olimpijadi u Torinu 2006, bio na svim mogućim predstavljanima, gradova, kandidata za OI  2010, Hanty-mansk, Poznan ( tako blizu Estonije) , Budva!! Ovakvu ženu, bih iz helikoptera vidio, ali tamo je nije bilo, osim one 2 sibirske tigrice, polugole, u krznima , a koje, očito, pomogle Rusima, da Sibir dobije Olimpijadu! 
Kako su tamo bili svi predsjednici šahovskih organizacija, nju nisam vidio?? A još je Torino, tako prokleto blizu Milana, gdje takve žene snimaju i nose revije!!
 Pa nađem fotke i vijesti o Mariji Manakova, ruska šahistica ( rođena 1974.) , moskovska manekenka, na lokalnim modnim časopisima, tražim ja i dalje, pa vidim, da taj lijepi curičak ( ali ne glamurozan kao Carmen) , zadnje 2 godine, igra u Srbiji, dapače, kandidira za srpsku reprezentaciju?? O, mama mia?' Da li je to razlog koji muči, tolike hrvatske zaljubljenike lijepe šahistice, Ljilje Drljević, koja je sa srpske liste, prešla na crnogorsku, pa, iako živi u Beogradu, nastupa za crnogorsku reprezentaciju!! Poslao sam pismo, svom glavnom savjetniku, za istočna pitanja, velemajstoru Siniši Dražiću, u Novi Sad, ali odgovor predugo čekam, kao da plovi Dunavom!

deur zrinka zageb2009
 
Iako, moram priznati, da sam sklon, proglasiti odbojkašice najzgodnijim sportašicama ( i moja osobna povijest i sklonosti), iako je problem da se one kreću u nekim 175-199 cm visinama, što nije svakome muškarcu najzgodnije ( i cure koje igraju odbojku na pijesku su ogromne!!), skoro da sam sklon priznati, da ovako izabrane šahistice, trebaju nositi ovu kraljevsku titulu!! 

alexandra kosteniuk
Nažalost, web stranica '' WORLD CHESS BEAUTY '' više en egzisitra!! Neki su napadali Shorta, kao da li je to sex poziv, ili žrtvovani pješak?? Neki su ga branili, zanimljivo, jedna od komercijalno, najjačih šahistica svijeta ( a i stvarno), Ruskinja, Aleksandra Kosteniuk, stara 23 godine Žao mi je što nikada nisam vidio te rezultate. Na Olimpijadi u Torinu 2006, niti jedna šahistica me nije dojmila, a na Bledu 2002, podosta! Prije svih Lakatos ( HUN) , Zatonskih ( UKR) te Švicarka koja igrala zadnju ploču! U Torinu 2006, Zatonskih više i ne ''prepoznajem''. Opasne su te neke šahistice, kao jake Repkova i Zatonskih!! Tako mlade, a već toliko porušenih brakova iza njih!?

 Tu znam često dobiti i snažnu kritiku, Slovenke, Ane Srebrnič-Markus, mlade supruge srbskog reprezentativca Markusa!! Lani, u SOLARIS-u, vikne '' Pogledaj sebe, a onda kritiziraj Alisau Marić ili Zatonskih''. Načelno djeluje pravedno, ali ja imam 49 let, muško sam, pa ak mi idealna tjelesna linija pobjegne, desi se! Ali ovo su mlade cure, javne osobe u svojim zemljama!! Trebale bi se više paziti!! Uostalom, baš kao Ana Markus, koja je uvijek vitka, kao breza!!

manakova maria
 
Kako bi ovaj steak(tekst) bio malo ''sočan'', dodao bih malo ''mesa'' iz šahovskoga života!! Kad je na OI Bledu, naš, Ognjen Cvitan , ''ganjao'' Lakatoš, ja je nađem u tablici FIDE, da je rođena 1978, pa rekao ''premlada za mene'', ali se onda sjetim da je Cvitan, samo 1 godinu mlađi od mene, a što sada?? Ili Dražen Sermek, hrvatsko-slovenski reprezentativac, koji mi uvijek govorio da ne gledam uopće na godine razlike?! On i ja, smo nažalost, jedini svjedoci, koji smo naučili, na bazenu HISTRIJE, 2001 (?) da neće doći jedan spektakularni poljsko-slovenski šahovski brak, a dobit ćemo jedan javni slovenski brak, koji je u istoj godini i okončan!! Duboko žalim zbog obojeg, ali eto, bio sam nezvani svjedok! I ja sam lani na Mljetu, govorio Ivici Kosteliću, koji bi ti bio spektakularni brak Tine Maze i njega, ali se on, specijalizirao za Amerikanke i Islanđanke!!

ascic iva i krivec ana


 Za kraj, kako ja doživljavam žene u šahu! U načelu mi nije teško igrati protiv njih, možda jedino u Bizovcu, protiv  tada 17-godišnje Ive Aščić! No, žene, koje su i inače sujetnije u vezama, brakovima, to pokazuju i za šahovnicom!! Sjećam se dobro, kako je Vesna Rožić, bila ljutita, kad sam joj pravedno remizirao u Puli! Još gore, godinu ranije, isto u Puli, Mirjana Medić! I li u Novoj Gorici, 2004, kad mi Jana Krivec nije htjela dati remi u jednakoj damskoj završnici! Pa, tada curica, a sada hrvatska reprezentativka, Kristina Šolić, na turniniru u Bizovcu, koja mi kao 13-godišnjakinja, kad izgubila, gledavši u pod, ispružila stisnutu, znojnu ručicu!! Pa što bi onda trebali velemajstori iznad 2500 ELO, koji su remizirali sa mnom, kao Kovačević V., Dizdarević E, Šarića I.??? Neusporedivo su se manje ljutili, nego, recimo Rožić ili Medić!!

Danas, imamo čak 14 šahistica koje su iznad 2500 ELO, a ja sam posebno sretan, da moja mlada prijateljica, Anna Muzychuk, na novoj ELO listi, već na 2545 ELO!! Dok joj sestrica Marija, ide ka 2500 ELO. Baš, kad me lani, Marija pobijedila na Bledu, u 4 sata nježne tarapane, jedno veče je povezem autom izvan Bleda!! Kak joj je bilo tek 16 godina, tražio sam da pošalje SMS ili ocu Olegu, ili sestri Ani, za dopuštenje da smije sa mnom, sama, tako kasno! Tako treba! Zato se i osjećam kao pridruženi član obitelji Muzychuk! I zato mi se Anna opusti pred foto-aparatom, jer je to njezin stariji brat!

Na kraju, najtužniji dio priče sa šahisticama! Prije svega sramno niske nagrade, čast Rusiji, koja jedina daje visoke honorare! Iako se u nekim sportovima, kao tenis, ali zadnje vrijeme i skijanje, sportašice jako približile muškarcima, u šahu i nogometu, zarađuju i po 20-ak puta manje, nego šahisti, ili nogometaši / tamo zapravo i 100-ak puta manje). Svaka čast ZADAR OPEN, i svaka pogrda bogatom HIT Open! Zadrani su digli te nagrade i na 700 EUR za šahitsice, a superbogati HIT, gdje pamtim visoku, lijepu, prepotentnu članicu uprave, Suzane Pavlin, daje 100 EUR najboljoj šahistici??


Zatim slijedi medijski interes!! U Hrvatskoj nikakav. Malo sjevnuo, pojavom pionirke Lare Stock, pa joj Hrvatski olimpijski komitet dao nagradu najprespektivnije hrvatske sportašice! No, kako Lara živi u Njemačkoj, i kako je otac drži kao zjenicu oka svog, nakon fenomenalnog šahovskog turnira u Trstu, gdje se Lara poigrala sa šahovskim zvijezdama, kao što su : Tivjakov, Pavasović, Marin Bosiočić, te Siniša Dražić, Lara je nestala, s 15 godina tek, i uskoro će dvije godine, kako je ta curica šahovski nestala, kod zavidna ratinga od 2365 ELO, s osvojenim balom velemajstorice i nejasnim balom muškoga velemajstora??

I dok u Sloveniji, nema ništa o Ani Muzychuk, Ani Markus, Kiti Grosar, Darji Kapš, bilo je podosta o Jani Krivec. Najjače revije kao ONA, COSMPOLITAN, te njene lokalne-primorske, donose razgovore s Janom Krivec!! Koja se zaposlila na institutu Jože Štefan, gdje nastoji povezati svoju ljubav šah, sa strukom -psihologinja, te računalima!! No, tu se najviše divim Vesni Rožić, mladoj slovenskoj reprezentativki, koja uspijeva gurati profesionalni šah, i najteži studij - medicine!!

Rezime! Današnje šahistice su većinoma graciozne, s podosta ljepotica! Takve scene, bile su gotovo nezamislive, pred 30-ak godina, dok su Gruzijke i Ruskinje drmale šahvoskim globusom! Današnje šahistice, primaknule su se  u snazi više muškarcima, nego one pred 30 godina, ali, nažalost, možda još manje zarađuju ( relativno naravno), nego one pred 30 godina??


jana krivec cosmopolitan


 Ovaj tekst, posvećujem, svojoj prvoj i jedinoj šahovskoj simpatiji ( ajde da mi se i to desi u 49-oj), Jani, koja danas slavi 29-ti rođendan!! Ne da nisam Trump, Berlusconi, nego niti Suat Atalik, koji oženio 23 godine, mlađu šahisticu, pa ću ostati u vječnoj platonskoj ljubavi s njom! Od koje se umire u 19-oj, ali se lako živi u 49-oj!

 P.S.    Bogate fotografije, bit će obogaćene, kad se iz Opatije, više vratim u Zagreb, gdje čuvam stare fotografije, šahistica s OI Bled2002, Torino 2006, itd.

 

zpadjen @ 15:38 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.