Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
utorak, srpanj 2, 2013

 Montreal, grad u kojem živim više od 2 mjeseca, iako ima rijetko šahovske turnire, a glavni će biti uskoro, otvoreno prvenstvo Qubeca, vidi http://www.echecsmontreal.ca/coq/index.html , a kao uvod imaju turnir SPONGE TOWELS?? Ove ogdine, Tooronto npr., neće imati nit jedan veći turnir pošto su i otvoreno prvenstva Ontarija i Kanade, bili i bit će u Ottawi. Najsterilnijem gradu kojeg sam ikada sreo, i poslije mondenog,multikulturnog Montreala, doći u Ottawu, jest, kao poslije Zagreba, doći živjeti u Vukovar, npr.

 Opet, iako je i Montreal slab sa šah turnirima, ima lijepšu propagandu šaha, nego Zagreb npr. Tako je na daleko najprometnijoj metro stanici, BERRY UAMA, već 3 mjeseca postavljena prodajna izložba više od 20 raznih šahovskih garnitura. I to na izlazu prema najpoznatijoj trgovačkoj ulici, St. Catherine. Istovremeno, na istom trgu, na izlasku iz metroa, postavljene su 2 garniture šaha, za igranje u živo. Sve to ostavlja lijepi dojam, jer i sam Montreal, ne samo da je najeuropskiji grad Sjeverne Amerike, nego i daleko najbiciklističkiji. Jer se zadnje 3 godine, kreće od čak 8-oga, do 11-oga biciklističkoga grada na svijetu, s time da nitko iz Sjeverne Amerike, nije u prvih 25. Jedna od stranica za to je i ova, http://www.businessinsider.com/the-worlds-20-most-bike-friendly-cities-2013-4?op=1

 Ipak, sav šah u Montrelau se svodi na 2 jaka šahovska turnira godšnje, Toronto ove godine, niti jedan, pošto se i otvoreno prvenstvo Ontarija i Kanade, odigrava u Ottawi. Upisnine su za europske prilike užasno visoke, s obzirom da se većina tih turnirna, odigra samo za vikend, po nehunmanim uvjetima, o čemu već pisao u prošlom članku. U blizini moga hostela St. Denis u Montrealu, otkrio sam ploču Echeches de Club St. Denis, ali su mi s tugom rekli, da se zatvorio. A tenis i bazene, možete u 80% slučajeva, besplatno koristiti u Montrealu i okolici, gdje ja inače i živim, Laval. Još kad dodate skupe hostele, jer ja ove dane plaćam 1 krevet u 4-krevetnoj sobi, čak 200 kuna. Zatim ogromne udaljenosti u Kanadi i skup prijevoz unutra Kanade, sve je jasno .

46hd.jpg

cskg.jpg


 Čestitam Queebcu Dan Državnosti 24.06., Kanadi, jučerašnji Dan Državnosti 01.07.2013., Hrvatskoj ulazak u EU, isti dan, što je iznad svih očekivanja, masovno popraćeno u Kanadi. A sebi čestitam što sam danas prošao mali korak u Immigration Canada, gdje me Komisija odmah pitala '' Vaša Hrvatska u EU, a Vi bi radije Padjen u Kanadi. Ja sam njima odmah odgovorio '' Ideja EU JE ŽIVA, KOLIKO I VAŠA 60 GODIŠNJA IDEJA Bilingual Canada''. Nedavno su objavljni porazni rezultati gdje 4 milijuna Kanađana uopće ne govore engleski, 11 milijuna uopće ne govori francuski, itd.itd.

 Nedostaje mi jedino moja voljena Opatija, gdje bih sada šahirao na turnriu Zlatka Klarića i kupao se u moru. Zagreb mi nit malo ne nedostaje. Kao što mom ''jataku'' iz Lavala, koji me financijski uydržavao, Montreal ide na živce. Teško je nama shvatiti da u Montrealu, ima daleko više prosjaka, nego u Beogradu,Zagrebu,Istambulu!! Agresivni su i svi su bijelci i svi francuski žicaju. Po 6-7 me na dan, direktno dolaze i žicaju novac.

 Što reći o šahu u Hrvatskoj. Najmasovniji turnir, Pula, uz sve pohvale, stalno i stalno iste greške. Čim vidiš hrvatske šahoske suce na uvodnim fotkama, sve ti je ajsno. Oni su nagovorili direktora Vretenara, godine 2010-e, da ne sluša Padjena koji smatra, da ili treba imati A ILI B, ili ga produžiti na 10 kola što puno mijenja. Kao i u LOTU, gdje jedan broj više, a vjerjoatnost skače u nebo!!

 Čestitam Igoru Ševi iz Samobora, na opet odličnom Openu Pula 2013 i osvajanju titule FM. On je upravo zadnji igrač s kojim sam igrao u Hrvatskoj, u Samoboru i pobijedio ga u svojoj najboljoj partiji zadnjih 5 godina. Te rako koelgama, Ševo je 2011-e u Puli pobijedio i velemajstore Ante Šarića i Martinovića, te remizirao sa Zelčićem. Puno je jači igrač od mene, ali eto, tako je valjda Bog htio, pred odlazak u Kanadu. Iz koje se trebao vratiti prvo 10.06, pa 09.07. , a sad je izgledno da više ne mogu prije 15.09.2013-e, ako me Kanađani ne deporitiraju ranije, kao 97% Hrvata prije mene! I moj Gari Kasparov traži azil. Konačnooo.

I 10 godina prekasnoo!!

 Nastavit će se... sutra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zpadjen @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.