Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
163934
Blog
subota, svibanj 1, 2010
U Sofiji, je uz puno prašine, ovaj puta vulkanske, a naravno i Danajlove, otvoren, za mene barem, najatraktivniji susret za svjetskoga šahovskoga prvaka, zadnjih nekoliko desetljeća! Nakon nevjerojatno pripremljenog Topalova, koji je u maniri starih majstora, porušio Anandovu Grunfeldovu obranu, za manje od 30 poteza, uslijedio je indijski tigar! Kao da se ništa nije dogodilo, nakon 5 susreta, uz taj poraz, nanizao je i 2 pobjede, na Topalovom domaćesofia


Nobelovac! Tatek EURA! Čestitamo organizatoru!

sofia 047 

Iako sam bio razočaran da na otvaranju nije bilo najveće svjetske, ženske šahovske zvijezde, Karmen Kass! Ovaj svjetski top model, koji je godinama , i sam ne znam kako, predsjednica estonske šahovske federacije ( u Torinu 2006 nisam je vidio, iako je Milano u susjedstvu?). A koju je Danajlov dovukao u Sofiju, 2 godine ranije, na M-tel turnir, te su je također pozvali da otvori Mainz. Vjerujem da je Danajlov drži kao jokera, jer su se već, dosada istakli, povlačenjem prvoga poteza, niti manje niti više,  nego premijer Bugarske, Bojko Borisov, inače veliki navijač Topalova! A zadnji, peti susret, otvorio je, još senzacionalnije, nobelovac, otac Eura, Robert Mundell!! Stvarno, Danajlov je doktor reklame u svjetskome šahu! Možda, najveći ikada! Možda postane ključno za koga će on lobirati, Karpova ili Iljumžinova?! Karpova, preko noći, podržale mega zemlje: Francuska, Njemačka, Španjolska! No, Georg Mohr, za čijim DELO-om, trčim po Zagrebu ponedjeljkom, iz dobro obaviještenih izvora ( valjda Mihaljčišin), uvjerava nas, '' da se Karpov uvijek prvo, za sebe, pobrine, a tek onda za druge šahiste! A Iljumžinov, kak ti, veliki šahovski dobrotvor? Još mi je mučno, kad se sjetim redova na Iljumžinovom standu, u Torinu, 2006, kad se čekalo da svakoj zemlji, udijeli poklone, jeftine ručne satove s njegovim imenom!! 


anand kassO Karmen?! Kako si ti u šah zalutala? S modnih pista Milana i naslovnica Vogue-a?!


Kad smo već kod Karmen Kass, vlasnik JET SET revije ( 2 mjesečna revija, na pretplatu, 19 godina (!!) u kojoj objavljeni intervjui i s Cebalom i Kožulom), gdin Mihovil Švigir, iz moga priloga o šahisticama na evropskom prvenstvu u Rijeci, objavio samo priču o pokerašici Almiri Skripčenko! Iako ga ja molio, da bar da, kratku priču iz Knez Mihajlove, Ljilja Drljević, te Grkinja u tirkiznom ( ne priznaje probleme grčke države)! No, odbio je i zamolio me da intervjuiram Karmen Kass?? Možeš mislit? Gdje, kako? Ali to vam samo pokazuje, kako mediji gledaju na šah! Još Mufić i ostali šahisti iz Rijeke, koji dobiju cijelu stranicu NOVOG LISTA, da nedjeljom pišu BLOG-ove tamo, navode kako je Almira puno zaradila u Las Vegasu, ali nemaju informaciju, da je rekord pao u samoj Frnacuskoj! Gdje je, samo 1 mjesec pred početak Evrospkoga prvenstva u Rijeci, zaradila više od 70,000 EUR, za drugo mjesto u pokeru!!! Jadni suprug, Etienne Bacrot, ili ipak sretni! Supruga mu zarađuje, skoro kao Topalov, ali više od Bacrota!!

 Izašla je i nova, majska, FIDE rating lista, koja donijela senzacionalne promjene, za nas Hrvate!! Svi padoše! Ispod 2600. prvi, Hrvoje Stević, za nit, 2599! Ali, ali, vijest godine jest, senzacionalno drugo mjesto, Davora Rogića s 2582 ELO. Čestitam Davoru na najvećem uspjehu karijere! Tu su odmah, i Ivan Šarić, Zdenko Kožul, i gle čuda, na sreću, mladi Ante Brkić! Kojeg je Goran Mufić, poslije prvenstva u Otočcu, nazvao ''bivšom nadom hrvatskoga šaha''. Kako je glavni urendik sporta, pri NOVI LIST, postao moj najbolji prijatelj među skijaškim novinarima, Zlatko Horvat ( veliki protivnik evropskoga prvesntva u šahu), kazao mi je '' da šah ne spada među sport, i da su ga dali nekom Mufiću?'' Ja mu rekao '' Nije to problem, nego bahati način pisanja Zelenike i Mufića, koji su NOVI LIST, pretvorili u klubski bilten! Tako Mufić piše '' iznijeli na nosilima Ferčeca iz dvorane (izgubio od njegova Bosiočića), te ``bivša nada hrvatskoga šaha, Ante Brkić`` ( zar je 22 godine puno za šah??), itd. Kaže da ga ne plaćaju, o da, onda se tako piše?!

 

mario


Pitanje za 4,000 kuna! Na fotografiji, desna strana, vidite 6 šahista! Svi se kliču Iveković, razem enega! Kdo je taj?!

Za kraj, skoro nikada ne pišem o amaterskome šahu, ali moram pohvaliti svoju III hrvatsku ligu Centar A, u kojoj igra moj KONČAR! 

damjanovicO Mato, Mato, Mate! Zašto nas osramotiše?! Mi Hrvati! Ne, ti ne! Ne, ti ne!!

Da čitatelji shvate, ima Prva liga, pa Prva B liga, koja je nevjerojatno jaka na prvim pločama, pa druge lige, pa nekoliko trećih liga, istok, zapad, centar, itd.! Ali niti to nije sve! Mi još imamo i Centar A i Centar B!! I opet se daleko putuje, puno dalje, nego u drugoj centar ligi! Od Petrinje do Krapine ima 200 km! 

sribarMatej, tudi jaz se kličem Peter! Do mene, pač, igra Padjen! Nič ni KRIVEC! Kad iščem 6 remijev?! A veš?!

A igrat ćemo i u udaljenim toplicama Topusko, kao što smo sada igrali 2 kola, u trgovačkom centru, KTC Križevci, u Krapini! Odlični uvjeti za igru, u banketnoj Sali, solidan ručak za male pare, a tek igrači! Pogledajte tko sve igra, na prvoj ploči, u ovoj lijevoj, amaterskoj ligi?!


 Najbolja rezerva nedavnoga evropskoga momčadskoga prvenstva za šahiste, Novi Sad 2009, Matej Šebenik, ELO 2505!! Za Petrinju?! U izvanrednoj partiji, pobijedio mog Končarevca, Petera Šribara! Inače, Slovenca. Još ja, poznati prijatelj Slovenaca / toliko da me stalno prozivaju na BLOG-ovima da sam član nacionalisticke stranke Zmage Jeliničića?!/, a nismo se mogli dogovoriti za neriješeno?! Baš sutra, kad možda emigriram za Kanadu, letim za Montreal, via Zurich, baš da zaobiđem Slovence i EU. Dok se ne operjatim, ne mogu ući u Sloveniju, a možda niti EU?!

 Osim Šebenika, na prvoj ploči, za mali Zabok, igra BiH IM, Zelić!! Pa najbolja hrvatska šahistica, Mirjana Medić! Pa velemajstor, kji je najviše osramotio hrvatski šah, i dobio 2 godine, od FIDE, Mato Damjanović! Pa poznati sindikalni vođa, FM Mario Iveković, koji predvodi, ogromnu šahovsku obitelj Iveković!! Od kojih, strašno napreduje, minijaturni Božidar Iveković, s kojim, jako dobro, radi Robert Zelčić!!

 

zpadjen @ 20:03 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.