Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
četvrtak, siječanj 7, 2010

cro skiJanica po povratku s ZOI Torino 2006!
Ante Kostelića sam trebao upoznati pred 43 godina
, predaleke 1966! Tad su moji roditelji odlučili da njihov sin proskija! Platili su mi 7 dana na Puntijarki! Trener Ante Kostelić! Iako sam imao samo 7 godina, kroz maglu se sjećam, kao su nam rekli da je Gisp slomio nogu, i da će nas netko drugi učiti skijati!
 
Sjećam se i ''stričeka'' ( Gips) kojeg su polegli na prazan stol na kojem je stenjao! Od tada, Gipsa sam znao sresti samo na zimskom rukometnom prvenstvu Zagreba, cca 1977-1980 godine, gdje sam ja igrao za Metalac, a Gips bi navratio iz Francuske gdje je tada živio!

snow queen 2006-2005Janica bilo kuda, Muller tuda!!
 
Proći će zatim desetljeća, da ja neću vidjeti ili čuti za Kostelića! Život me, od 01.04.1996., hvala direktoru sljemenske utrke, Mihi Glaviću, te Chrisu Bojanoviću, prebacio u Skopje, gdje sam postao direktor AWT International! Tad sam shvatio zašto je bolje biti prvi u selu, nego drugi u gradu! Baš u Skopju, upoznat ću brojnu hrvatsku sportsku i zabavnu elitu! Od Ćire Blaževića i Ivana Ljubičića, do Tereze Kesovije i Olivera Dragojevića! Tako mi je netko, jedan dan u ožujku 1997. u KAMFUD Skopje ( mislim da Naum Nikolovski) rekao da ovaj vikend, na Šarplaninski kup, dolazi hrvatska skijaška reprezentacija!
 
Otišao sam tamo, upoznao se i skijao s Ivicom Kostelićem! Kojem je to bio, prvi let avionom u životu!! Iako sam, vrhunski skijaš, koji tada dobio metalnu značku Učitelja skijanja, nisam mogao pratiti Ivičinu brzinu na zagrijavanju! Tada sam zadivljeno gledao, kako Ivica zapravo skija na '' slićuhama '' ( klizaljkama), i da je stalno na rubnicima što mi je bila športska fantastika!
 
ivica i janica flachauFlachau 2002, Janica plače!! Pred 3 minute, njen brat je prošao kroz cilj, i postao prvak svijeta! Pobijedivši Bode Millera !

Ivica osvaja fenomenalno 4. mjesto, a pobjeđuje tadašnje slovensko čudo od skijanja, Grega Grilc, koji uzima za prvo mjesto, malog šarplaninca, a iznenađenom Ivici kaže '' Veš kaj Ivo? Ne bom več smučal! Ne morem več trenirjati. Moji majo veliko novca, in grem v biznis ''!
 
Šokiranog Ivicu, zajedno s reprezentacijom, odveo sam u poznatu brvnaru na Šar planini, koji je vodila udovica skijaša, poginulog na ledenjaku Kaprun! A imala je, jedno od najboljih skara ( roštilja) vo Makedonija! Kao da je ovaj ručak, koji Ivica, dana danas spominje, predodredio naš odnos, isto, kako ću s Janicom početi puno lošije! Nakon ručka, Ivica i ja smo se odvojili, a Ivica će mi reći '' Ne znam tko će objaviti ovaj moj fantastičan rezultat, daleko najbolje FIS točke?! U Hrvatskoj nas prati samo novinar Dan Figenwald ( tada VEČERNJI LIST), a njega su poslali na Formulu 1 u Australiju!
 
Iako sam do kraja 1997 živio u Skopju, počinje moje intenzivnije druženje s obitelji Kostelić! Zapravo, s Antom Kostelićem! Krajem 1997, za reviju KAPITAL ( vlasnik Milan Horvat – FIMA, sada u pritovru s PODRAVKA menagerima), pišem veliki članak, o financiranju skijanja! Tada upoznajem i sramežljivu Janicu, u njihovom stanu u Tkalčićevoj! Pričat ćemo do neke 2002 godine, a onda joj ''gubim svaki trag'', iako se intenzivno družim s obitelji Kostelić!
 
janica i rikardoLegenda snijega Janica, s legendom pijeska, Brazilcem Ricardom! Jarun, 2007
Nažalost, iako se 1998., upoznajem s Vedranom Pavlekom, i dogovaram se s njime, kako bi prikupili sredstva, svugdje nalazim na zatvorena vrata! Svi bi hteli da im dođe osobno Gips, i moli ih novac, a neki nisu niti reklamni kombi htjeli dati ( kao FORD). A tada, i JAMNICA, na kratko vrijeme, prekida suradnju s Janicom, a moj novinarski šef, Ratko Bošković, naslovljuje moj članak vizionarski '' KAKO JE JAMNICA PROPUSTILA PLANETARNU ŠANSU S JANICOM!!'' Zapravo, Ratko Bošković, iako skoro, pa najpoznatiji hrvatski poslovni novinar, postaje športski Nostradamus, par exelence!
 
Dalje je sve poznato! Ne mislim prepričavati! I knjige su napisane o Janici, a osobno sam bio na promociji objih! Novinar Tvrtko Puljić i novinar Dan Figenwald!
 
Htio bih samo istkanuti, dva detalja, iz Janičina života, koji neću nikada zaboraviti, a i vama će reći nešto o Janici! Mislim da je bila 1999. godina, kad Janica postiže u Cortina d'Ampezo najbolji, do tada, rezultat u svjetskome kupu! Hrvatskih novinara nigdje ( kad sam ponovo došao, u Cortinu 2006, hrvatskih novinara, bilo je, barem 30-ak)! Najbolji, Dan Figenwald, opet poslan na Formulu 1! Njegova zamjena ne skija, i ne interesira ga skijanje! Uživa sa suprugom u šetnji Cortinom! Novinarka sunbvencioniranog VJESNIK-a, bira daleko najskuplji hotel od nas. Hotel Europa! I ne dolazi na Tofanu, pogledati Janicu??
 
Na skijalištu pamtim samo pokojnog Borisa Mutića, i još cca 2 hrvatska novinara! Janica, Pavlek, Urška Hrovat i Slovenci, te ja, spavamo u užasno lošem hotelu Italia! Ja se nakon 2 dana prebacujem u Des Alpes, koji znakovito li, postaje hrvatska baza u Cortini od 2001 godine! Tada su oba hotela bila užasna! Za 2 zvjezdice. Ne daju mi jesti za doručak, pa mi pojačavaju tek kada kažem da ne ručam s Kostelićima! Navečer ne mogu čitati, jer je lampa od 40 W?? Iz protesta, odlazim u WC, puštam toplu vodu u kadu, zatvaram vrata od kupaone, ipak me buka smeta! No, odlučujem zaspati, pa vi samo štedite!
 
Ujutro, oko 06:30, čujem neku buku! Izlazim u pidžami na balkon, vidim Janicu i trenera Weissa. Odlaze na stazu Tofana!! Mama mia! Mrak je, minus deset, zar je to ono elitno skijanje, o kojem svi pričaju! Gips navečer sazove 3-4 hrvatska novinara, koji bili u Cortini, i crta nam plan, na papiru, kako će Janica osvajati olimpijske medalje! Iako, najbliži mu, od svih novinara, naprosto sebe pitam i propitujem, a na licima drugih novinara, vidim podsmijeh?!
 
Godina je 2000-te ili 2001. Zlatna lisica u Mariboru!! Već i Gips i Pavlek, znaju da radim ludosti, i da svojom akreditacijom, probijam koridore gdje ne bih smio ići! Tako sam se s PRESS akreditacijom, obreo na samome startu mariborska slaloma!!! Pretpostavljam, da nitko ne računa, na ovakve, nekad zbunjenje, a nekad agresivne igrače! U Schladmingu kad je Ivica teško stradao, s akreditacijom od prošle godine, i zabranom austrijskog skijaškog saveza, ne da dolazim u PRESS, nego u zonu gdje smije samo Pavlek, i FIS dužnosnici, u VIP zonu! Nakon užasnog Ivičina pada, i HRT u noćnom prijenosu, pokazuje moje šokirano lice, u prvom redu VIP tribine ( tamo sam stvarno došao zabunom!!).
 
U Mariboru prisustvujem nestvarnom razgovoru Gipsa i Janice Kostelić! Ona se žali ocu, da je novi, zlatni štitnici strašno žuljaju jer ih nije nikada testirala i da neće moći voziti s njima?! Gips je pita gdje su joj zeleni? U hotelskoj sobi! Ja se ponudim, ali Gips kaže nema šanse da stigneš i nađeš Micu ( Maricu Kostelić). Kreećm i Mica, bogami na pola puta, trčimo oboje u sobu, preuzimam štafetu i trčim na žičaru! Gips me čeka gore ( ne mogu 2 puta probiti najčuvaniji dio svake utrke, startnu kućicu), i Janica doslovno navlači zelene štitnike, 3 minute prije svoga starta! Počinje hrvatsko ludilo Janica, koje će baš u Mariboru, doživjet i najsramniji dio, sa stotinama pijanih BBB, koji će 2-3 godine sramotiti hrvatske navijače! Gips mi se požalio te najgore godine, čuj '' ja sam im rekao da ne grudaju Anju Paerson na žičari, ali oni su počeli gađati mene! Čuj, ili su drogirani, ili oni niti ne znaju kako izgleda Ante Kostelić?!''
 
Slijedećih godina, potpuno gubim kontakt s Janicom! Mislim da je to zbog Ozrena Mullera, koji je i ovih dana, na Sljemenu 2010, kod mene izazivao podsmijeh sa svojim dosadnim engleskim jezikom, nemaštovitošću, sasvim suprotno do Ivice Blažička i Nenada Pavlice!
 
Ali, baš sada, kad je ovih 7 dana, u Hrvatskoj, počeo novinarski linč na Janicu, moram ustati u njenu obranu!! Cura je cijelu mladost provela skijajući! I sam Ante, reći će mi, '' Bojim se za Janicu. Za razliku od Ivice, nju ništa ne interesira osim skijanja!!'' Na to sam ga potsjetio, kad mi je u srpnju 2006. na dirljivoj večeri u PALVI PDORUM Volosko, uz pijanog prijatelja ''Prljavi'', rekao, unijevši mi se u lice '' Padjen, Janica ne bu više nikada skijala!!'' Sjećam se, da nisam doživio šok, jer mi je to bilo, kao da mi netko kaže '' Ovih dana, more uopće nije slano!''
 
Znam da sam se prvo snašao, spomenuvši Marka Spitza, i rekao, pa i on je imao isto godina, kao i Janica, kad je rekao zbogom plivanju, koji je puno manje brutalan, nego skijanje!! Poslije će se to stlano potvrđivati. Od australskoga plivača , koji pred Peking 2008, odlazi da li zbog Phelpsa ili stimulativa, pa do nekih drugih slavnih sportaša!
 
platak 01 04 2006 zadnji putZadnji puta! Druga vožnja PLATAK SLALOM. PRVI APRIL 2006. Snimio Z. Padjen
 
Prolazili su mjeseci od te večer u Voloskom, kad polovinom rujna 2006, Vedran Pavlek obaviještava hrvatsku javnost, da Janica pauzira jednu godinu! Svi blizu nje,  znali smo da pauzira zauvijek, ali se to uplakanoj Hrvatskoj nije smjelo saopćiti! Dapače, sada Zlatko Mateša, predsjednik hrvatskoga HOO-a, preuzima Nostradamus ulogu, te u velikom intervju, kaže '' Janica će se sigurno vratiti za OI 2010, u Vancouveru?!
Ja polako shvaćam, da sam imao jedinstvenu priliku, da jedini fotografiram, zadnji ikada, službeni start Janica! Čudnog li dana, Prvog Aprila 2006, na Platku ( vidi foto), ali nije bila Prvoaprilska šala! Sjećam se da mi je Janica rekla da je ne slikam ( ona je već znala da je to A SAD ADIO!! )
 
Sada dragi čitatelji, samo sumirajte! Krv, znoj i suze Janice! Odlazak na slavnu Tofanu, po mrklom mraku, na minus 10C. Spavanje u često nepristojnim hotelima ( Gips tada, 1999. govorio,, da dostojno spavaju samo u Mariboru, Americi i Kanadi!). Ljudi koji su je okruživali i govorili joj, kako izgleda svijet oko nje, umjesto da to samo proba ( prije svih Ozren Muller!).
 
Sjetiite se stravičnog Janičinog pada u St. Moritzu! Mogla je tada, završiti kao Sandra Paović! Još sam, samo jednom vidio takav stravičan, identičan pad! I to uživo,Švicarke, Tamare Wolf, na spustu u Tarvisiju! Njene urlike, koji su parali ciljnu arenu, a onda gubitak svijesti! Nikad se više nije vratila svjetskom kupu, a majka koju je gledala na TV, pala je u nesvijest! Samo, to nije bilo, na treningu, kao Janici! Odmah, su reagirala čak 2 helikoptera! Jedan alpinistički, koji ju je u nosilima, digao s velike strmine, i drugi liječnički, koji ju je preuzeo! On je ju već 37 minuta, nakon pada, doveo na operacijski stol u Udinama!
 
Zato vas molim lijepo! Pustite Janičine ljubavi i privatni život! Ne mjerijte joj kvocijent inteligencije. Ne izmišljajte Gipsa tiranina!!
 
Znam da vam je 2010 godina najteža! Dolazi Vancover, a nema Janice! Dolazi svjetsko nogometno u Južnoj Africi, a nema Slaven Bilić boysa!! Zato su tu Tina Maze i slovenski nogometaši! Navijajte za jih, kako su oni nekada, morali za Janicu!
zpadjen @ 20:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.