Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
163934
Blog
subota, ožujak 12, 2011

Danas, 12.03.2011. u dalekom, a Gipsu i meni, mrskom norveškom Kviftjelu, Ivica Kostelić je postao najbolji skijaš svijeta!! Ne znam koliko još ima sestara i braće, koi su to ostvarili, kao Janica i Ivica, nedavno sam čuo, od gdina Kovačevića, u LISINSKI, da su Janica i ivica, drugi najbolji par u povijesti Olimpijada! Još ih šiša jedan italijanski par sestre i brata, koji trčali na skijama, a imaju 2 olimpijske medalje više, nego Janica i Ivica?!!

medak ivica egic dimNezaobilazni dr Božidar Egić, iz Daruvarskih toplica! Meni isto pomogao, otkrviši mi da nije Ortopedija, samo u Zagrebu, nego ima i u Koprivnici, te u Bjelvoaru, gdje mi rijedak zahvat na ahilovoj, napravio, odlični dr Kirinčić!


Ivicu Kostelića sam upoznao u ožujku 1997. Tad sam živio u Skopju, i doznao da hrvatska skijaška reprezentacija dolazi na Šarplaninu. Fotoaparat mi je bio u kvaru, najbolji makedonski prijatelj,  Dimitar Nikov ( dalji rođak Luke Bebića!!) posudio mi je fotoaparat, ali bez filma, do danas nikako do fotografija koje snimao Marko Bošnjak, i Slaven Petrović. Ivici je to bio 1. let avionom ikada ( nevjerojatno, ali Skopje mi je bio prilika da upoznam Ivana Ljubičića, Ćiru Blaževića, Terezu Kesoviju, a s Oliverom Dragojevićem sam imao najgori let svoga života, s ukrajinskom posadom u TU-154)  bio je oduševljen zajedničkim ručkom, u jednoj kolibi na Šarplanini, posebno so Polneta Pleskavica vo jagnješka maramica, te polnete pečene piperki so sirenje''!! Čega se i danas rado prisjeća!

sljeme2011Gips na svom Sljemenu! 06.01.2011.

Ivica osvaja 4. mjesto na Šarplaninskom kupu, i daleko najbolje FIS bodove ikada, ali nema gdje to objaviti??? Jer, jedini novinar koji tada piše o obitelji Kostelić, jest Dan Figenwlad, tada novinar VEČERNJI LIST, ali koji otišao na neku utrku Formule 1.  Tad se odlučujem, za varaždinski KAPITAL ( uhapšeni dirketor FIMA, Milan Horvat), krajem 1997, napisati veliki tekst o financiranju skijanja, a glavni urednik, poznati Ratko Bošković, daje spektakualrni  naslov '' JAMNICA PROPUSTILA PLANETARNU ŠANSU?''

sljeme 2011 Elin Margaret, koja mi nedavno u WESTGATE, kaže da ima samo 24 godine! Niti gledam tuđe žene, nit razmišljam o godinama, ali ta djeovjka, je toliko zrela i pametna u glavi, da se oduševio na Mljetu 2008. Nije lako s Gipsom svekarom, ali ova cura je 5+! To se vidi i u njenom odlučnom pogledu, gdje gleda start svog Iveka, u 1.oj vožnji na Sljemenu 2011, u pratnji Janice i Anice!

Ja se ljutim na Ratka, jer mislim da je NASLOV kričav, a Vedran Pavlek se ljuti na nas oboje, što smo obznanili, jevno, da je JAMNICA, privremeno, prekinula suradnju s Janicom, prilikom njene ozljede!  Od te 1997 do ove 2011, uspostavljam odličnu suradnju s Ivicom i Ante Kostelićem, vrlo dobru s Maricom Kostelić, dok me Janica ne šljivi pet posto, a tek ove godine uspostavljamo komunikaciju!

platak 013Gdje je Ivica?? Lijepa, ali tužna, fotka, kad znam sada, unazad! Snimio je samo 1 h nakon, što sam snimio Janičin start druge utrke Jadranskog slaloma! Sad znam i zašto bila ljuta tada, te me tjerala s fotoaparatom! Ipak, zabilježio sam povijesni, zadnji, start Janice, ikad! Bilo je to prvog Aprila 2006. Ali nije bio Apri-li-li!! Gips me pozvao na ručak, u dom na Platku. Šutio je, a već je znao da je to bio Janičin Zbogom! To će mi reći, na večeri, u  restoranu PLAVI PODRUM,- Opatijal, 4 mjeseca kasnije, gotovo plačući! Hrvatska  javnost, tada nije ništa znala! Tek će joj, 1 mjesec kasnije, Vedran Pavlek, saopćiti, da se Janica povlači, ali samo na 1 godinu! Predsjednik HOO, Zlatko Mateša, glumi mene iz Cortine 2006, ali promašuje! Tvrdi tada, da će Janica sigurno nastupiti na ZOI 2010, u Vancouveru! E moj Zlatko, nisi imao san, kao ja u Cortini 2006!!

   Ivica je strašno načitan i pametan i jednostavan čovjek! Za svjetskoga prvaka. Pošto sam imao prilike, pod istim krovom, prespavati bar 10-ak noći s puno poznatijim svjetskim prvakom, Garijem Kasparovom! Bilo na Crvenom Otoku kod Rovinja, bilo u Makarskoj! Zanimljivo, i Ivica jako voli šah! Igrali smo nekoliko puta, prilikom ljetovanja kod njega, na Mljetu, ali ja uvijek pobijedim, iako vjerujem da Ivica igra bolje od pokojnog predsjednika Tuđmana! Ali ja ne puštam, kao Gari Kasparov Tuđmanu, i tom famoznom remiju! Meni ne bi Tuđman remizirao u 10 partija!

ivica janica flachauEee, stara analogana fotka, snimljena, u Flachau, polovicom marta 2002 godine! Samo 2 minute, nakon što Ivica, osvojio mali kristalni Globus u slalomu! Janica plače, Ivica u kratkim rukavima već! Bilo strašano vruće, a kad pogledam unazad, možda bi stručnjaci,ustanovili da je Ivica najveći skijaš u povijesti, kad je proljetni snijeg u pitanju! Pogledajte samo njegove dominacija tada, kao ove 2011-te u Wengenu!
 Malo je poznato da je Ivica Kostelić fantastičan strijelac, i da je na poligonu Slunj, ljeti, pobjeđivao i 50% vojnih snajperista! Strašno voli voziti trkači biickl, ali smatra da je pretežak za taj sport! Ja ga nagovaram da pokuša u streljaštvu, probati doći na ljetne olimpijske igre, ali nikada ne dobim određeni odgovor!

ivica i zdenkoAutor i Ivica, pred 1. utrku na Sljemenu! Žensku, tada!

 Ivica je prvi puta stao na skije, prema Anti Kosteliću, baš vo mojata Makedonija! U Bitoli, u praku, kod Tulumba kafe, jer je Gips tamo bio rukometni trener! A Janica na Rogli, gdje je isto, Gips bio trener!!

Ivičinu karijeru su obilježile teške povrede,a ja samo izdvajam, onu u spustu u Coritni, 1998 godine! Dalje, citiram WIKIPEDIJU,

bad kleinkircheim 2007 Ivica na Vitrancu! Ovdje, 2003, radi povijesnu pobjedu! Ima nas premalo koji to slave, jer Pavlek, Gips, i većina novinara, prate Janicu! Radmir Čačić, Mirjana Hrga, i nas desetak, slavimo u hotelu ŠPIK u Gozd Martuljku!

U Cortini d'Ampezzo 1998. puknuo mu je ligament, što nije bila teška ozljeda, ali dovoljno da propusti Zimske olimpijske igre.  Godine 1999. na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Beaver Creeku (SAD) odletio je u ogradu i opet su popucali ligamenti. Ivica se teškim radom oporavio i dočekao kraj 1999. kao jedini natjecatelj na svijetu koji je imao bodove u sve četiri discipline na FIS natjecanjima, a povratak je okrunio pobjedom u superveleslalomu u Lake Louisu na NOR-AM kupu. Međutim, u Beaver Creeku ponovno pucaju ligamenti. Nakon oporavka od ozljede zbog koje je morao propustiti veći dio sezone 1999/2000, te je dva puta operiran kod dr. Steadmana u Vailu, Ivica je 8. svibnja 2000. na Hintertuxu zajedno sa sestrom Janicom započeo pripreme za sezonu 2000./2001. . ( Kraj citata WIKIPEDIA)

Ivica je oduvijek smatrao da je privatni život nadopuna športskoga života, pa njegove ljubavne veze su malo znane, a ako je i imao, kada, s jako poznatom Hrvaticom, ja nisam vidio, a jesam, a niti čuo!

cortina 013 Cinque di Torre! Skijalište iznad Cortine, na putu za Alta Badiju! Iako je Gips ovdje zbog Janice, koristi svaki trenutak, da ''digne'' utučenog Ivicu! Problemi sa SALOMON skijama, rubnicima, dosegli vrhunac! U ovih 14 godina prijateljstva s Ivicom, nikada ga nisam vidio tako utučenog! Jurim za njim, i jedno 3-4 puta, uspijem da se sami vozimo na trosedežnici! Hrabrim ga pred ZOI Torino 2006!


Zadnja djevojka, Alin Margaret, Islanđanka, je fantastična cura s obzirom da ima samo 24 godine! Prilagodila se Ivici, došla ovdje s predalekog Islanda ( do tamo letite najmanje kao do New Yorka, zbog presjedanja, a cijena avio karte, viša nego za N.Y.), a do sada jedini charter ikada, na Island, odvezao moj veliki prijatelj, cpt. Damir Šimunović, koji 2006, odletio nogometnu reprezentaciju, za punih 5 sati i 11 minuta, Zagreb-Reykvayik, postigavši novi rekord u dužini leta CROATIA AIRLINES-a. Alin je odlično naučila hrvatski jezik, smireno progutala štoseve Gipsa, na Mljetu 2008, '' sin mi se probudi ujutro i gleda, otkuda Eskimka leži do mene?'' HA HA. Tad nisam niti znao da krhka Elin, koja me 40-ak minuta vodila kroz prašumu Mljeta, ima tada samo 21-22 godine? Odlično govori hrvatski jezik, tako da uz poznatog hrvatskog rukometnog trenera koji godinama živi na Islandu, sad imamo i obrnutu situaciju! Priželjkujem veliko vjenčanje ove godine!

snowqueen 2008 

Na kraju! Mislim da sam Ivicu uviijek ''odlično osjećao, za razliku od Janice, s kojom niti najobičniju komunikaciju''. Zato sam se 2006, uputio u Cortinu d'Ampezzo, ne da gledam Janicu, nego da podržim Ivicu, koji je bio totalno ošamućen, te je došao na ženski svjetski kup, u Cortinu, da dobije obiteljsku podršku! Bilo je to vrijeme velikih Ivičinih problema sa SALOMON skijama, sjećam se kako je malo bilo hrvatskih novinara, nekih 3, na utrci u Kranjskoj Gori, a Gips me čvrsto uhvatio za ruku tamo, poveo na stranu, te mi počeo pričati takve doktorske disertaciju na temu '' rubnici kod SALOMON skija, pa torzija, pa .. koji ja nisam mogao pratiti??''

sljeme 2011

I zato, naštimavao sam se da sjedim na žičari , samo s Ivicom Kostelićem, '' Cinque Di Torre, na San Pellegrino passo, iznad Cortine, te sam u jednom trenutku rekao Ivici '' Ćuješ, nešto u meni govori da ćeš šokirati svijet na Olimpijadi u Torinu, da ćeš biti između drugo i petog mjesta u kombinaciji!  A tad je Ivica bio tek oko 20-og mjesta u slalomu, da potsjetim!! Nećeš bii prvi, ali osjećam i miris medalje!  A tad je na to  Ivica Kostelić odgovorio '' Pozlatile ti se riječi!!'' A ja '' hoću tada nešto od opreme''. I dobio sam slavnu crvenu beretku, sa znakom HOO, koju sam uspio izgubiit protekli vikend, na svjetskom kupu u Tarvisju, te Ivićinu ski jaknu iz Toronta 2006!!

Za vrijeme ovogodišnje Sljemenske ženske utrke, večeram s Gipsom u Tomislavcu! Pokazujem mu ispis BET-AT-HOME, koji daju Ivici minimalne šanse da osovji svjetski kup! Dok je koeficjent na Svindala ili Janku oko 3, čak i Baumanna 16, na Ivicu je stavljen K 22!! Gips se smije, a ja se odlučujem kladiti! Pred mušku slalom utrku na Sljemenu, stavljam 7 EUR, za koje mi sada Bet-At-Home,s  Malte, mora isplatiti 154 EUR. Da sam ja njima više vjerovao ( ima neka loša iskustva s njima), stavio bih i 20 EUR. Pa sam mislio nakon utrke na Sljemenu, ali su se Mlatežani opametili, te povukli klađenje na osvjača svjetskoga kupa Jer su mogli bankrotirati sa svojom naivnošću!!

 

P.S.1. Umjesto da se radujemo svi, naše vrle TV, opet svoje komercijalne svađe! Dakle, iako TV NOVA, počinje u 19:15, a HRT u 19:30, svaka čast da obe TV, započele prilog o Ivici Kosteliću, svjetskom prvaku, u razmaku od neviđenih 9 sekundi, u korist HRT-a??? Zašto tako?? Zašto vi s TV NVOA, niste dali prilog o Ivici, u 1945, pa Saša Kopljar je snimao nedavno u Kranjskoj Gori. Bit ću prost kao Zdravko Mamić!! Jeb... mi se za vašu SCENU. Naravno, da sam vas UGASIO, a HRT dalje gledao, pa valjda Bruno Kovačević zna daleko više o Kostelićima, nego vi!! Sram vas NOVATV!!

 

P.S.2. Ivica kostelić je imao sreću da su uz njega, većinu vremena, provodila liječnička ekipa, koja nije komercijalna! Od dr Željka Šućura, koji digao tlak Ante Kosteliću Gipsu, do mog dr Mladena Miškulina ( sada liječnika rukometne reprezentacije), zbog kojeg sam se gadno posvađao s Gipsom ( još se samo ejdnom posvađali zbog njegova dr Franje Tuđmana, i mog Vlade Gotovca), te nazaobilaznog dr Božidara Egića iz Daruvara. Imala tu i svoje zasluge komercijalna doktorica-fizioterapeut,  dr Vlasta Brozičević, koja surađuje s poznatim komercijalnim liječnicima, prof. dr Nikolom Čičkom, i dr Borisom Nemecom iz Lovrana! Sve ih dobro znam, pa da me netko ne prozove za bogatog dr Miškulina?! Naravno, da je jako bogat. I vi bili da sa suprugom, dr Andrejom, radite zajedno, 10 godina, u najstarijojoj svjetskoj ortopediji, u Bologni, i još zarađujete vaterpolom, u jeidnoj ligi u kojoj se dobro plaća!! Ja se divim, klanajm, vleikom Anti Kosteliću Gipsu! Ali, kad su liječnici u pitanju, tu se Ante duboko gubio i ne snalazio! Dočekao sam da se ispriča dr Šućuru, koji pomogao mom šogoru, a još čekam za dr Miškulina, koji uzima bogatim,a siromasima, kao ja, radi besplatno. Njegova artroskopska operacija moga ramena, gdje mi napravio čak 4 rekonstrukcije ramen, odjednom, za 2,5 sata, ulazi u anale ortopedije!

zpadjen @ 12:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.