Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
ponedjeljak, siječanj 28, 2013
 

Gunter Hujara ili Ante Kostelić, Kirsan Iljumžinov ili Gary Kasparov??

 

 

Ova 2 dana vode se velike polemike u mojim disciplinama, skijanju i šahu ( iako sam jedini koji je ikad, nastupio za reprezentaciju Sveučilišta Zagreb, u šahu i rukometu, cca 1981 godine, Krk i Ohrid).

  Imao sam prilike čak 2 puta piti jutarnju kavu s Gunterom Hujarom, šefom muškog dijela, skijaškog svjetksoga kupa, hvala Rene Fleissu i njegovom dućanu i apartmanu na Cresu, gdje se Hujara sreo i s predsjednikom CROSKI, Mihom Glavićem, te šefom zagrebačkog skijanja, dr Drinovcem, koji su te 2011-te na Cresu nastupali, sa svojim jedrilicama, na prvenstvu svijeta u ORCA načinu bodovanja. Osobno znam, ali ne želim to iznositi, kako neki ljudi iz CROSKI, godinama drže tog Hujaru, kao kap vode na dlanu, bilo tada na Cresu ili svake godine za vrijeme ATP tenis turnira u Umagu!! Pazi se ne samo na njega, na njegovu suprugu, nego čak i na njegova velika psa!!

 I dođe tako Kutzbuhel 2013, za Antu i Ivicu Kostelića, mitska utrka, uz onu u Wengenu, jer to su teniski Wimbeldon i Rolland Garros. I Ante Kostelić, Gips, dobi priliku da postavi stazu na legendarnom Ganslernhang, stazi u Kutzbuhelu. I kad je Gips postavio, pazeći na FIS pravila da razmak između vrata bude od 6 do 11 metara, došao je Hujara i puknuo, vikajući '' staza je prebrza, ovo ti postavljaš za svoga sina??'' Nit je staza brza, jer bi to nekima kao Razzoliju više odgovaralo, nego Ivici, em je Gips pokorno, odlučio promijeniti postavu. No, Hujara je tražio glasovanje na kojem je Gips izgubio sa 6:3.

  I sad, znalo se to i prije desiti,ali izuzetno rijetko, kao 2012-te na postavljanju Super G staze u norveškom Kvitfjelu. I dok ta najopasnija i suluda disciplina, kao Super G, i treba puno pažnje, ovdje to nije slučaj, a drugo, em je Gips hito poslušati Hujaru ( u Kvitfjelu je trener pokunjeno ostavio alat na stazi i pobjegao) , em nije zaslužio da se Hujara izderava na njega??

  Može biti Gips nekome težak, čudan, a ja ga znam odlično jer smo proveli bar 20 sati pričajući o svemu i svačemu, ali on je akadmeijk i za skijanje i trening u sportu!! Uostalom, među prvima je meni, u restoranu PLAVI PODRUM Opatija, Gips suznih očiju, u ponoć, u augustu 2008,  povjerio da Janica više nikada neće skijati, što je tada bila velika tajna jer je javno obznanjeno da uzima kratak predah zbog zasićenosti. Uostalom, među austrijskim juniorkama, neke 1999 godine, Gips je već prepoznao Marlies Schield i Kirchgasser i rekao mi '' ima 2 Austrijanke koje brže skijaju od Janice??''.

 http://img13.imageshack.us/img13/3813/19a0019.jpg

Gips mi je isto, za dugoga ručka u hotelu Habakuk, na Pohorju, 2002 godine, rekao kako je taj Tour de France nerazuman, i nehuman, i da nije čudo da se biciklisti dopingiraju!! Tad je bio aktuelan Jan Urlich, tek će se dogoditi Contandor i Lance Amstrong!! Ivica svako ljeto vozi pravi trkaći bicikl po Mljetu i isto, kao i Gips, zna gdje su realne mogućnosti biciklista!!! Nisu krivi Amstrong ili Ante Kostelić, nego suludi sustav!!

 ivica na mljetu

  Pa Ante Kostelić, je 1. puta ikada, dobio priliku da postavi veleslalom stazu za svjetski kup, u austrijskom Semmeringu, davno je to bilo, i Gips je uzeo metar i ustanovio da je staza na par mjesta, 2-3 metra uža, nego li bi smjela biti po FIS pravilima. Kad se požalio nekadašnjem prethodniku Guntera Hujare, ovaj mu je odbrusio '' Herr Kostelich, nismo vam dali da konačno postavite stazu, da bi provjeravali da li je široka u skladu s FIS pravilima, nego da više debitirate kao postavljač?! I tad je uvrijeđeni Gips ispravno postupio. Ostavio je štapove i alat i otišao.

 

Dok sam nekada pisao za SPORTNET, ili ti danas http://www.hrsport.net/ , postigao sam njhovu najveću čitanost ikada u skijanju, s tekstom '' Tako ti je mala moja kad te ne ljubi Austrijanac''. Ova parodija na poznatu pjesmu Bijelog dugmeta, bila je isprovocirana bahatim ponašanjem austrijskih trenera za vrijeme svjetskog prvenstva u skijanju, u Bormiju 2004. Od tada do danas, ostalo je isto, ili kako Gips kaže '' Svjetksi kup je cirkus koji vode Austrijanci, a mi smo samo statisti od kojh se očekuje da samo pljeskaju''.  Tad se i već odlazeći Slovenac, Tone Vogrinc, probudio, podržao Gipsa, i rekao da bi se FIS trebao ugledati na biathlon i približiti velikim gradovima. To smo jedino i dobili s utrkama u Zagrebu,Moskvi i Muenchenu!

 

 

Prošli tjedna, Hrvatsku je ponovo posjetio predsjednik FIDE, Kirsan Iljumžinov, o čijim sam se budističkim idejama, sastancima s ''vanzemaljcima'' raspisao u postu ispod ovoga!! No, šokira me što mi se javljaju brojni šahisti. I to još  od prošle šahovske Olimpijade u Istambulu, septembar 2012., od velemajstora Mladena Palca, Vukovarca, višestrukog prvaka Hrvatske, do ostalih Slavonaca. Svi oni me razočarano uozoravaju da se, najednom, Gari Kasparov, ''slizao'' s dosadašnjim krvnim neprijateljem? Kako mi zastupnik Garija, velemajstor Zlatko Klarić, tvrdi da je to gnjusna laž, malo sam Googlao i našao da je Zlatko Klarić u pravu!!

 Evo samo 4 dana staroga intervjua njemačkom Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a preneseno na http://www.chess.com/news/kasparov-hints-at-fide-presidency-bid-4642 , iz kojeg je razvidno da se Gari odlučio kandidirati za Predsjednika FIDE, kako bi otklonio veliku štetu svjetskom šahu, koju je učinio Kirsan, družeći se i šahirajući javno, s najvećim svjetskim diktatorima, kao što su Sadam Hussein, Moamer Gadafi i sirijski predsjednik, Bashar Assad.

Sam Klarić kaže,da je upravo Gari Kasparov, zbog velikog prijateljstva s tadašnjim ruskim predsjednikom Jeljcinom, utjecao da Rusija za vrijeme hrvatskoga obrambenog rata, sredinom devedesetih, ne donese niti jednu, baš jednu, lošu stratešku odluku protiv Hrvatske!! I eksluzivni intrevjus kasaprovim, za vrijeme Olimpijade u istambulu, pokazuje da nema nikakva pakta s Iljumžinovim, dapače, čitaj http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=8474

 

  I sam sam neugodno iznenađen, koliko Hrvatska ponizno ide u suret Kirsanu Iljumžinovu. To sam prvi puta vidio, 2006 godine, na Olimpijadi u Torinu, dok je glavni tajnik, Ervin Sindik, ponizno čekao u dugom redu, da ga primi Kirsan i pdoijeli besplatne ručne satove??  Ne znam niti zašto je naš hrvatski predsjednik, Ivo Josipović primio Kirsana kad to svi predsjednici iz civiliziranih zemalja, izbjegavaju!! Jer nakon što je odigrao zadnju partiju šaha, s Moamerom Gadafijem, Kirsan je to ponovio i sa sirijskim predsjednikom Basarom, i to u aprilu 2012 godine!! Samo 7 mjeseci prije nego li ga je primo hrvatski predsjednik??  Uostalom, za nedavnog, svjetskoga juniorskoga prvnestva u šahu, koji je baš Kirsan otvorio u Mariboru, nije primljen od slovenskoga predsjednika?!

 

 

Kirsana je nakon sirijskoga diktatora Basara, primio i hrvatski predsjednik Josipović?!

   zpadjen @ 20:24 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.