Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
petak, svibanj 3, 2013
 

Raspadom bivše države Jugoslavije, u nekim sportovima, od vremena, do vremena, dešavala se čuda, kao na nedavnom svjetskom prvenstvu u rukometu, ili evropskom prvenstvu u košarci?? Uz velike Srbiju i Hrvatsku, tu su bile i male Slovenije, Crne Gore i Makedonije.

A gdje smo više u šahu?? Nigdje, da Bugarska nam obraz ne spašava. Austrijanac, valljda skijaš, Markus Ragger ima bolji ELO rating, nego ijedan hrvatski šahista ikada, a samo se Borki Predojević iz BiH i Ivan Ivanišević iz Srbije (remizirao s njime na Pula Open 1990), mogu ponekad mjeristi sa ovim ''skijašem''??. A tek Italijani koje nikad nismo niti smatrali šahistima. Gdje otišao u ''nebesa'' Caruna, s kojim malo razgovarao, što u Trstu 2007, što u Rogaškoj 2008, tada niti ne sluteći da će taj sramežljivi dečko, uskoro biti među prvih 10 na svijetu?? A prolaze i brojna juniorska i kadetska svjetska prvenstva, a tamo više, ne samo mi Hrvati, nego i Srbi i ostali, ne stanuju u gornjoj kućici. Nema više novih Borki Predojevića ili Ivana Šarića!Evo me sada, u mogućoj emigrantskoj ulozi, u mojoj Kanadi, gdje sam magistrirao davne 1988, i dolazim 6-ti puta, jer srečom, mi Hrvati samo tu ne trebamo vizu od velikih svjetskih zemalja. Završio u francophone Montrealu, gdje sutra na Mc Gill University, počinje klasični kanadski open od samo 5 express kola, s prvom nagradom od samo 700 CAD, a upisninom od čak 60 CAD?? Vidi http://ssmu.mcgill.ca/chess/ouvert-mcgill-2013

 Pa tko voli, nek izvoli, mislim da nisam taj. Previše novaca, i još više energije jer s ruba Lavala gdj živim, trebam skoro 2 sata, svih mogućih prevoznih kombinacija, da se dočepam slavnog Mc Gill sveučilišta, na kome sam otkrio rodjake, slavne profesore Ante i Ivana Padjena. Koji mi tvrdi, da smo svi Padjeni, zapravo, bili u 17om stoljeću, u Ledenicama iznad Novoga Vinodoloskoga, sela koje poznato po tome, da ima najviše kiše u Hrvatskoj!! Još će to doći na jake šahovske Šakotiće, gdje me Snježana Šakotić, nekad pojavna zvijezda Zagreba, s kojom išao u mnoge škole,pa čak i vlakom u Skopje,uvjerava da su svi Šakotići iz Nikšića!!

 http://img153.imageshack.us/img153/4714/aqaqg.jpg

Zasad toliko iz vruće Kanade. Je ne parlais France bien. Au Revoir and Merci Beacoup. Posebno mojim prijateljima koji mi začas donirali 1,000 EUR, više nego što koštala avio karta za Montreal!

Bolno mi nedostaje onaj glupi papir, koji mi pokazao sudac Zagreb Opena, Denis Rosandić,gdje mi se zabranjuje nastup, jer ''sam se rugao rukovodstvu hrvatskog i zagrebačkoga šah saveza '' na raznim portalima?? Treba mi da u Kanadi dokažem da sam progonjen u Hvatskoj, koju njihov ministar useljeništva, Kinsey debelo precjenjuje stavivši je uz bok USA a naše Balkance, Rumnjsku i Bugarsku, izuzeo od sloboda EU??

Srećom u šahu nije ništa na nacionalnoj, samo interesnoj osnovi. Drago mi je i suprug ministrice Alise Marić, Josip Aspik, kao bivši vaterpolista, komentirao neprihvaljivu bahatost Šakotića u Budvi 2009, gdje nas nije niti vidio kao rijetke predstavnike medija na evropskom prvenstvi u šahu?? No, da vas utješim to je svugdje tako u tim malim športovima. Tako bilo na svjetskom padobranskom prvenstvu u Rijeci, 2004, tako bilo i na svjetskom prvenstvu u streajaštvu, Zagreb 2009. Gdje se novinari konačno pobunili kad nismo niti hladne vode dobili u beznadnoj ''vukojebini'' kod aerodroma Pleso, gdje se održavao trap. Tad nitko nije niti čuo za Giovanni Crnogorac, koji će Hrvatskoj donijeti zlato na Olimpijadi u Londonu. A da se vratim još na politiku u šahu, upravo je Srbin Milutin Lukić, spasio Denisa Rosandća, iz srpskoga logora. Upravo je isti Milutin Lukić, donio prvi velemajstorski bal, Rosandićevu najboljem prijatelju, isto Vukovarcu, Palcu, Mladenu!!

Moj sukob sa Šakotićem je on sam izazvao, jer se osjećao tkao jakim, što jest, pored onih '' baba'' na evropskom prvenstvu u Rijeci, posebno sudaca Nenada Dorića i Sulejmana iz Dubrovnika, te Vrhovnika Damira. Jučer navečer, u METRO na narančastoj Montreal liniji, sjedne nasuprot mene čovjek s majicom i ogromnim orlovima, iznad kojih piše '' Serbian Day'' ma što to značilo, i bulji u mene pitajući se odakle sam?? No, trenutak njegove nepažnje, i Zdenko je mobilnim apaaom uslikao njegove orlove. Hoću reći, nije me za potcjenjivati, a moji šahovski nepriajtelji su sitni prema onima u Hrvatskoj. Počevši s ministricom vanjskih poslova, dr Vesna Pusić, koja me teško izmaltreirala u hrvatskom saboru 2002, pa do   gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela, kojeg odmah vidiš, da stoji kao napuhani kraljevski pingvin??  Moram Kanadi dokazati da ja moram ostati ovdje jer je preopasan povratak u ''napuhanu'' Hrvatsku!!http://imageshack.us/a/img822/9999/aaa2l.jpg

 

 

P.S. Index.hr blogovi nisu radii više od 30 sati. Tako i moji Zbjezdani restorani, tako i crochessbloger, itd. Ex vlasnik ROKADE, gdin Ivan Ročić, upozorio me na to pred 2 godine i on svoje blogove, kao Markuševac preselio na Google blogove, a ja bih morao na Wordpress. Ali, to mi nije jednostavno, jer me index.hr preporučuje s Zvjezdani restorani, te mi dramatično poveća čitanost,, ponekad i na 4,000 posjeta u jednom danu???


zpadjen @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.