Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
četvrtak, rujan 3, 2009

blanka1

Na ideju da napišem ovaj članak nisam došao intencijom, inercijom, nego provokacijom! Nakon što je, u mom susjedstvu, na stadionu Mladosti, na Jarunu, dana 31.08.2009. Blanka, u eksploziji znanja, očekivanja, akumuliranog  iskustva, skočila fenomenalnih 208 cm, drugi najbolji svjetski rezultat svih vremena, publika je poludila!! Jer je bila uvjerena, da će pasti i svjetski rekord na 210 cm! Kako nije, i kako sam dojurio do stadiona ( dotle na TV pratio), osjetio sam razna bila publike, koja su bila djelomično povezana s time, što je Brankin otac, Joško Vlašič, prstima pokazao da skače na 210 cm,a  ne 208 cm. Bio je i razočaran TV komentator, Jura Ozmec, a kad sam tek pristupio tiskovnoj konferenciji s Blankom Vlašić, pala je ideja za ovaj tekst!!

blanka2

Toliko glupih pitanja, je ta hrvatska heroina morala slušati, i ljudima koji ne kuže atletiku, (pa makar bili i novinari ,i ja sam novinar, ali laik za atletiku, ali ekspert za skijanje i šah), strpljivo odgovarala, nasmijana, samouvjerena, mudra, da sam i sam u jednom trenutku, u želji da je podržim, javno rekao da odgovara kao da joj je 55 godina već!! Te da će sutra sve strane novine bilježiti ovaj strašan podvig, iako nekima izgleda, samo kao hrvatski rekord?!! Na koncu, po svjetskim atletski tablicama, nedavni svjetski rekord Iisnbajeve, u Zuerichu, od 506 cm, na bod je isti kao Blankinih 208 cm!

 

Kad mi Hrvati u nekim indivudalnim sportovima ( mi smo za vic, momčad, a ne odricanje i borbu sa samim sobom), koji su oduvijek izgledali kao egzotika ( čast Lucianu Sušnju, Franji Mihaliću), kad su svjetski vrhovi u pitanju, kao atletika, skijanje, biathlon, onda prvi koji dirne tu zvjezdanu prašinu, postane žrtva nevjerojatnog pritiska!! Janici Kostelić se bilo i lakše boriti s time, jer tu psiha manje trpi, nego kod skokova, itd.

proglasenje 2007 

Tako su većina novinara, Blanku dosadno pripitkivali '' A što bi se desilo da si odmah skakala na 210 cm?? Da li ti je žao što nisi preskočila 210 cm?? Bilo li bi bolje, da si poslušala oca Joška, jer mi mislimo da bi oborila svjetski rekord!! Blanak je strpljivo dogovarala, '' Ovo je bio dan za 208 cm. Presretna sam. '' Bedacima'' objašnjavala kolika je energetska razlika u skoku od 205 cm, a kolika u skoku u 210 cm!! Uzalud!!

 

Pa ću ja sada, ne kao laik, jer godinama pratim tu atletiku, laički, ali lako zaključujem!! Da su bar, a nisu, upravo ovakva pitanja, postavljali ruskoj skakačici motkom, Isinbajevoj?? Prije svega, disciplini, koja je za razliku od ženskoga skoka, novijeg datuma. Pa je Isinbajeva, recimo u Rimu ( karikiram), postavila letvicu na visinu od 473 cm, novi svjetski rekord!! Kad ga je oborila, bilo je jasno, da ima i 483 cm?! Ali Isinbajeva bi zadovoljno prestala skakati! Pa bi došla u Zurich, i tamo postavila novi svjetski rekord, od 474 cm. Za 5 dana, u Bruselu, 475 cm.

 

Pa papku nije jasno, da za svaki novi rekord, omasti svoj bankovni konto!!

I tamo gdje se skače 5 metara, i 1 cm je O.K??  A Blanka Vlašić, bi trebala, tamo gdje se skače 2 metra, odmah preskočiti 5 cm?? Iako je nebrojeno puta skakala i rušila tih 210 cm, tako da ja mislim da je ovo bila njena, izvanredna, mudra odluka, i nije poslušala oca, te 101 savjetnika!!  I to je lijepo rekal Blanka na PRESS-ici, što bi bilo kad bi bilo, mrzim takve razgovore, danas je dan kad slavimo 208 cm!!

 

Zar ljudima nije jasno, čudno, da u atletici, rekordi postoje decenijama!! U skokovima i bacanjima, naravno!! Kubanac Sotomayor, i Bugarka Kostandinova, postavili su svoje svjetske rekorde, u visu, pred 20-ak godina!! Ali nisu najstariji! Baš me kolega, Vito Divac, iz DELA, koji posjetio Hanžekov memorijal, lijepo potsjetio, da je rekord u kladivu, koji nakada bacao ruski metalac, Yuri Sedih, debelo preko 86 metara, i da je postavljen, daleke 1981. godine, kad niti Blanka Vlašić nije rođena!!  Blanka je rođena 1983, a svjetska rekorderka, Štefka Konstandinova, 1965. godine! Konstandinova je propustila Olimpijadu u Seulu, zbog poznatog bojkota, pa je na slijedeće dvije olimpijade, 1988 i 1992 skakala ispod sovjih mogućnosti, i ostala bez medlaje! Tek u Atlanti, 1996, osvaja zlatnu medalju, bilo joj je već 31 godina!! Tako da ludi shvate što Blanka Vlašić radi!

 

Inače, s obzirom na Blankinu visinu, volio bih s njom razgovarati per face! Iako, to sam već davno doživio, kad sam s jednako visokom Barbarom Jelić, gledao poviejsnu rukometnu utakmicu , u kojoj nas Slovenci mlate i pobjedđuju, usred ledene dvorane u Zagrebu!! Nije se lako skoncetrirati, nama 188 cm visokima, koji izgledamo tako mali, prema njima, ako još i visoke pete stave!! I dok sam pred kraj tiskovne konferencije, gledao Blanku, kako od dosade, čita i šalje SMS-ove, te štafetu predaje ocu i treneru Bojanu / dojadi ti kad laiku objašnjavaš razliku između 205 cm i 210 cm, jer kad bi skočila i 210 cm, pitali bi, da li može i svjetski muški rekord napasti ( iako se sjećam, iz doba Hrvoja Fižuleta, da je skok od 210 cm, bio normala hrvatskog muškog skakanja, iza njega!). Slični sam stav stekao, kad sam do Blanke sjedio, ove godine, u svom drugom gradu, Opatiji, gdje smo u KRAŠ slastičarnu sjeli, potpuno pokisli, od strahovitog pljuska, koji je popratio otvaranje Zvijezda slavnih, za Ćiru Blaževića, Blanku Vlašić, i Matu Parlova!!  Blanka je opet bila mudra, tiha strpljiva, a skužio sam, kad se naljuti , ona stane u visoki stav, te zajedljivo i provokativno odgovara novinarim, posebno nakon fijaska u Torinu! Fala Bogu da je bio tamo, a ne u Berlinu ili Zagrebu!! Jer kao moj učitelj, Ante Kostelić, volim se rugati medaljama i svjetskim rekordima, u ''malim bazenima''.  Pa tako i u atletici, tko pamti dvoranske prvake još?? U plivanju možemo uvesti i još, '' s kostimima i bez kostima, svjetski rekordi??

 

 

 

 

zpadjen @ 22:28 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.