Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
utorak, ožujak 2, 2010

1.)  Tjednima se spavaći krevet preselio na travnjak britanskoga Premiershipa! Glavni akteri su bili engleski reprezentativci,  John Terry i Wayne Bridge, a ime žene, kja ih je zavadila, namjerno izostavljam! Ovu subotu, 27.02.2010., protivno svim pravilima PREMIERSHIPA, a navodno, I nezabilježeno dosada, branič Manchester City, odbio prihvatii ispruženu ruku kapetana Chelsea, John Terry. Suci na to nisu reagirali! A kako dosada, čitamo, gledamo I pratimo tu sapunicu, nitko nema namjeru, čak I simbolično, novčano, kazniti Bridgea, za odbijenu ruku!
nogomet2

 
nogomet.
solaris 2009Kakva fotka! Sudionici, spora, nasmiješeni, a 15 minuta kansije, teškki incident! Velemajstor Zlatko klarić, sudac Cvetnić, te direktor 1. hrvatske  šah lige, Ervin Sindik!


Suprotan slučaj, dogodio se u Prvoj hrvatskoj šahovskoj ligi! Susret ŠK Zagreb – ŠK Grgin Dol –Požega. Velemajstor Goran Dizdar, pružio je svoju dugačku, tkzv. Dubajsku ruku ( postoje mnoge šale na taj račun, jer je Dizdar godinama živio u Dubaju, gdje se neki pozivaju na stare šerijatske zakone, odsijecanje ruke!, itd.) , ali je ona ostala u zraku, jer je velemajstor, Zlatko Klarić, iz Borova, inače zastupnik Kasparova, odbio uzvratiti! Sudac Cvetnić, diletantski je partiju proglasio pobjedom Dizdara, zbog odbijanja rukovanja? O tom sam I ja, sam, pisao, http://zpadjen.bloger.hr/post/sahisti-i-boksaci-koji-se-ne-rukuju-diskvalificiraju-se/1770074.aspx, a I ŠK Zagreb, izdao je priopćenje ! Vidi http://www.zgchess.hr/temp/skzg09/priopcenje.pdf

 Malo sam tražio, ali osim u Boćanju, nisam našao da se ovaj akt kažnjava! U krvavim borbama, Mirka Filipovića I ostalih, uvijek se rukuju, čak I onako krvavi!  U boćanju, sudac kažnjava bijelim kartonom, najblažim, ne rukovanje protivnika! A ima još I žuti I crveni karton!

 FIDE, svjetska šahovska federacija, uvela je na olimpijadi u Dresdenu, 2008, nultu toleranciju na kašnjenje,a  neki kažu stavila u Pravilnik, I obavezu rukovanja! No, to ne vrijedi za hrvatsko šahovsko prvenstvo, ali sudac Cvetnić, I inače privilegiran, od Saveza, koji bira suce, umjesto da sudačka organizacija, bira suce, tako je postupio!! Za kraj, ne bi niti FIDE znala što uraditi, da im se dogodio švedski slučaj, gdje je jedan Bosanac, ortodoksni musliman, odbio rukovanje s direktoricom koja mu dala otkaz! Švedski sud, stao na stranu Bosanca! Zlatko Klarić, koji je, kao I Dizdar, viši od 191 cm, I ima isto tako, jako duge, vidljive,  ruke, ( HA HA) trebao je tužiti suca Cvetniča I organizatora I Lige u SOLARIS-u! 2.)  Završila je 21-a zimska olimpijada u Vancouver 2010! Gladijatorska, kako sam je ja nazvao u svome tekstu! Bit će, zato, među ostalima, vječno zapamćena po pokojnom Gruzijcu Nodaru, i slovenskoj heroini Petri Magdić! Zasluženoj dobitinici Terry Fox nagrade, a  nadam se, da neće I na tome stati! Slijedeća će valjda biti LAURUS award. Cijeli život ću pamtiti zadnje sekunde prijenosa, ženskoga skijaškoga sprinta, kad je slovenski komentator urlao ‘’ Teci, teci Petra, teciii’’, a neka dosadna švedska trkačica ( ne ona jadna Norvežanka, preplaćena uvijek, na samo 4. mjesta na Olimpijadama, što isto zaslužuje roman, ili film) ne pušta je na miru, do foto finiša!! Možda bi je I pustila, da je znala, a što niti sama Petra nije znala, da trći s 4 slomljena rebra ! I tako Petra, osuđena u sprintu, na zlato, kao I Amman u skokovima, osvaja zlatnu bronco!

 No, PRIČA SVIH PRIČA, za mene jest, da je Vancouver, prva olimpijada ikada, na kojoj , austrijski, alpski skijaši, ne osvajaju niti medalju!


kostelic gips

Slijedeća priča u kojoj, moj Ante Gigante, Gips, Kostelić, pedantan, kakav je oduvijek bio, na užas nekih FIS administratora, konstatira, da se olimpijski slalom održao na stazi, na kojoj je visinska razlika, smao 178 metara, a FIS određuje minimum, od 180 metara! Na Sljemenu npr., I skijašice I skijaši, skijaju na stazi, nadmorske razlike od 220 metara!


 Već prvi službeni susret, Ante Gigante Kostelića I FIS-a, završio je neslavno! Pred dosta godina ( krajem devedesetih), prvi puta mu je dato, da postavi stazu za ženski veleslalom, u austrijskome Semmeringu! Na jednom mjestu, gdje se staza sužuje, Gipsu bi sumnjivo I uzme metar! Izmjeri da je široka 32 metra, a FIS minimum jest 35 metara! Obavijesti delegate FIS-a, a ovaj njemu ‘’ Herr Kostelich, to nije vaša briga, vaše je da postavite stazu!’’ . Iznervirani Gips, odgovorio ‘’ Onda ću ja negdje drugdje postavljati, ovdje ne, hvala lijepo!’’ Još žurno čekam, da sretnem Gipsa, I čujem njegov komentar, na ‘’vječni skok’’ Anje Paerson u olimpijskome spustu, kojim izgubila sigurno srebro, a dobila apsolutni, muški I ženski record, od 68 metara duljine, te, još važnije, meni, kao skijašu, sablasnih 8 metara visine skoka!! Pošto je Gips, najviše u životu, ‘’poludio’’ kad je Janica teško stradala, u St. Moritzu, na isto takvome umjetnome skoku!!

 
kovacevic kutin obersnel vrhovnik


3.) U Rijeci, 05.03.2010. počinje, dosad, najmasovnije muško, I drugo najmasovnije, žensko, 11-to evropsko, pojedinačno, šahovsko prvenstvo! Najveća šahovska manifestacija, ikad održana u Hrvatskoj ( 60 godina od šahovske olimpijade, u Dubrovniku!).Evo nekoliko izvadaka, I fotografija, s PRESS konferencije, održane u Rijeci! Gradonačelnik Obersnel je naglasio kako je Rijeka grad s bogatom šahovskom tradicijom i već poznati organizator velikih sportskih natjecanja te kako je siguran da će domaćini ispuniti sva očekivanja 590 šahista i šahistica koji su odlučili posjetiti Rijeku i sudjelovati u ovom već rekordima obilježenom Prvenstvu. Istaknuo je kako su u novoizgrađenoj dvorani Zamet osigurani najviši standardi za održavanje ovog šahovskog natjecanja.

Predsjednik Izvršnog odbora Prvenstva Damir Vrhovnik naglasio je kako je Šahovski klub Rijeka ponosan domaćin ovako velikog i značajnog šahovskog natjecanja na kojeg se prijavio čak 590 natjecatelja (425 šahista i 165 šahistica) iz 41 europske zemlje, a među kojima se nalazi čak 246 velemajstor. Istaknuo je kako organizacija ide po planu te da vjeruje kako će EURO 2010 pomoći u afirmiranju Rijeke i Hrvatske na šahovskoj karti Europe. Iz programa je potrebno izdvojiti početak 1. kola u subotu 6.3. u 15.30 sati kao i početak svih ostalih kola svakog dana u 15.30 sati, a proglašenje pobjednika održat će se u četvrtak 18.3. u 20 sati. Za sve ljubitelje šaha omogućen je prijenos partija uživo, kao i snimka izravno iz dvorane, a sve putem internetske stranice www.eurorijeka2010.com te se stoga očekuje da će Prvenstvo pratiti više od milijun i pol gledatelja diljem svijeta, reče Vrhovnik.


zamet


Na kraju i moj komentar. Rijeka donosi veliki SKOK, u kvaliteti igre! Športska dvorana, uvijek je najbolji izbor! Niti velika, kongresna, vrhunska dvorana, kao superluksuzna hotela SPLENDID, u Budvi, gdje se održalo prošlo prvenstvo Evrope ( samo muško), ne može joj konkurirati!

To se i vidjelo na Olimpijadi Torino 2006. Iako najgroznijeg smještaja i ishrane, ikada u povijesti, diletantske i improvizacijske organizacije, koja je dočekala šahiste, kao neke umobolnike, na kojima će ''dići lovu'', koju nisu dovoljno zaradili na zimskim igrama ( šahovska olimpijada se održala, doslovno, smao 4 mjeseca nakon zimske olimpijade, u sitim objektima Torina!), dvorana je bila najbolja u povijesti! Niti Zamet, niti Rijeka, neće moći dostići torinsku dvoranu, u kojoj su inače, za zimske olimpijade, održavana natjecanja u brzom klizanju! Skoro kao po uzoru na velebna rimska carstva, ekstremno visoki stropovi i staklene površine!Uz sve REKORDE koje donosi RIJEKA2010, ostaje tuga, za 2 velika podbačaja, koje stalno spominjem!! Norveški šahistpostaju svjetski zakon, i zbog nevjerojatne popularnosti, koju u ovome trenutku, nosi najbolji šahista svijeta, Norvežanin Magnus Carlssen! Norveška, zemlja nordijskoga skijanja, uvela je šahovsku gimnaziju u Oslu! Najboja šahistica Tjolssen, i mene samoga, prekrasno nadigrala, va istoj Reki, u studenome 2009! Kao što sam u Puli 2008, imao priliku igrati sa se sestrom Magnusa Carlsena i trećom norveškom reprezentativkom! Dakle, na šahovski Open Pula, stiže i 30 norveških šahista, na Open Rijeka, njih 11  iz šahovske gimnazije Oslo, a sada, na evropsko prvenstvo u Rijeci, niti jedan, jedna??

Te Slovenke! Niti jedna Slo šahistica, od njih 6 koje igraju za reprezentaciju! A Opatija, gdje spavaju šahisti, samo je 111 km od Ljubljane! Svoju prijateljicu, 19 godišnju Ukrajinku,  Annu Muzychuk, 6-tu šahisticu svijeta, tu ne smatram Slovenkom, jer slučajno za njh igra, a danas kreće na predaleki put, vlakom, iz Lvova do Opatije!

 

 
zpadjen @ 13:18 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.