Kraljica na snijegu s kraljem na marcipanu
Zdenko Padjen
Counter

On Line posjeta
Brojač posjeta
164389
Blog
subota, svibanj 24, 2014
 

 

Dana 23.05.2014. dobivamo skijaški bračni par Ivica Kostelić i Elin Arnarsdottir. Najveća zahvala hrabroj i pametnoj mladoj Islanđanki.Elin koju sam upoznao 2006, a u ljeto 2008, me fascinirala, prvo kad me poput divokoze, vješto skakajući s drveta na drvo, s kamena na kamen, vodila kroz prašumu Mljeta do tajnog ranča Kostelića. A drugi puta kad je sa smijehom slušala jutarnje vicev Gipsa, kao ovaj '' Zdenko, probudi mi se jutros sin, i kaže Tata, otkuda Eskimka pored mene? Divim se ovoj djevojci kako je u jednoj sasvim drugoj kulturi, u nekad i više, nego izazovnim trenucima, sačuvala svoju veliku ljubav prema Ivici!Elin je odlično naučila hrvatski, još pred par godina, ostavila skijanje zbog Ivice. Ostavila roditelje u najgorem trenutku Islanda, kad je ova zemlja doživjela pravi bankrot. No, pokazujući zube stranim bankama, posebno britanskim što je i nama Hrvatima jedna pouka vječna!!

 

ivica na mljetu

 

Ivica_Kostelic_i_Elin_01

 

A ovaj si par, znatno manje, paše, statički ili dinamički? Blanka i Ivica!

blanka ivica

 

sljeme 2011

 

Riječka djeca na Platku, obgrlila Ivicu Kostelića!! Evo ideje za Elin i Ivicu. Fotografija je snimljena 01.04.2008. godine. Ivica i Gips, znaju da se samo 1 sat ranjie, Janica spustila zadnji puta u svome životu ( čuvam u arhivi taj zadnji start Janice), dok će Hrvatska još 2 godine sanjati povratak Janice!!

platak 013

 Ivica u magli Platka!

 

Autor i Ivica, već davne 2005, izvlačenje brojeva za sljemensku utrku 2005.

ivica i zdenko

 

sljeme 2011

 

Kumovi Natko i Ivica na rehabilitaciji kod dr Božidara Egića u Daruvaru!

medak ivica egic dim

 

Ivica se sunovraćuje sa stijene kod Odisej špilje na Mljetu! No, ovdje skok na noge u tenisicama s 18 metara, nije opasan, nego penjanje! Gips je naredio da Elin i ja moramo skakati, pa sam na jedvite jade pristao skakati sa 7 metara visine. Iako imam i Elin fotke skokova, njih ne želim objaviti. Ipak je to privatnost za cure!

 

ivica1

 

ivica2

 

Kume 


zpadjen @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 16, 2014
 

Evo i mene poslije preduge pauze. Povratka iz Montreala,Quebeca, Kanade, pa 2 tjednog boravka u mom Skopje, nakon preduge pauze od 6,5 godina. Na šahovskom  KARPOŠ Opena 2014, a centar Skopja se promijenio više, nego centri Zagreba,Beograda i Sofije, zajedno. Ne pretjerujem, niti ću se upuštati u ocjene arhitekture ili urbanizma novih spomenika i građevina.Hvala svima koji su me podržali u Skopju, i koji su naveli da me čitaju na ŠAH HRONIKA koji tako vrijedno, izdaje FM Goran Tomić iz Podgorice. No posebno me oduševio, budući suprug, IM Klasan, iz Inđije, koji znao i citirati moje rečenice, te moju ex djevojku iz Vladičina Hana, Zvezdanu. To mi je drugo najveće priznanje, nakon što mi superpoznati pevač, Petar Grašu, u splitskoj ACI Marini, 2012e, citirao 2 rečenice iz mojih ZVJEZDANI RESTORANI. Usput, sve o skopskoj hrani vidi na tom blogu, na http://zpgastro.bloger.index.hr/

 

Zbog puno prijatelja i ručkova, kasnio sam baš na sve partije ( od 15 do 23 minute!!), k tome nisma imao niti Fritz, niti Chess Base, pa na slijepo dolazio, a  najgore bilo protiv mladoga Rusa, Mineva, gdje sam bio i malko alkoholiziran, pa sam doživio brzi i sramotni poraz. Iako sam pred 4 godine znao izbjeći, u turnirskoj partiji u Topuskom, protiv jačega od sebe, i pobijediti, meni jako neugodnu anti-holandsku varijantu s ranim Sh3, i h4, da naprosto ne igram g6, sad me alkohol opustio i idotski sam odigrao g6 na Sf4, slijedilo h4, itd.itd.!! Nas u ex YU, krvavi rat nije previše podijelio, iako sam više puta naveo velike žrtve u slavonskom šahu ( ne slovenskom,slovačkom, kako Amerikanci brkaju, a i mene sada Rozenthalis u Skopju utještio, da ja non-stop brkam Latviju i Litvu, kao što Amerikanci Srbiju i Hrvatsku??). Od imenjaka, MK Zdenka Horvatića, kojeg ubio zalutali metak, do voditelja vukovarskih pionirki, pa do medijski najpoznatijeg slučaja, FM Bogdana Počuće, koji se uklopšio, nažalost, u nekoliko plutajućih leševa Dravom. Da ne kažem,d a je zabunom ubijen, umejsto brata blizanca, ili Zdenka Horvatića, koji sito greškom ubijen u Ernestinovu. Poznati hrvatski sudac, FM Denis Rosandić, izledalo je da je nepovratno zarobljen u četničkom logoru, iz kojeg ga je izvukao drugi šahista, Milutin Lukić!! Uostalom, šah baš i spaja, jer na evropskim pojedinačnim i momčadskim prvenstvima, nema grbov aili zastava, zemalja za koju igraju šahisti?? U Skopju, Fala Bogu smo to imali. Čak su i šahisti s Kosova, dobili ne zastavu Vatikana, ali FIDE?! Ha ha.
No, vidim da se politički rat u Ukrajini proširio na šah, pa ukrajinski  reprezentativac Sergej Karjakin, postaje nepoželjan u Ukrajini, kao i Karpov, itd. I 2 velika hrvatska nogometaša, Dario Srna i Eduardo da Silva, zarobljeni su u separatističkom Donjecku, ali se pametno, ne izjašnjavaju politički!!

 

GENS UNA SUMUS. Ali kako je krenulo, bit će sve gore. Kad meni, tako dobro poznati Adrian Mihaljčišin, traži Persona Non grata, za poznate šahiste koji su potcjenili ukrajinski nacionalni ponos. A baš sam s tom LAVOV grupom, ja najbliži. Oleg,Marija i Ana Muzichuk, Oleg Romanišin, Adrian Mihaljčišin,itd. Vratimo se zanimljivijoj politici. Onoj o šahu na Balkanu. Česttiam GM Bobanu Bogosavljeviću, (ex šampion Srbije, u šahu, za 2013u godinu) na fantastičnom potezu. Tako to radi šahista sa svojim JA. Ali i moj OGROMNE KRITIKE, GM Robertu Markusu, s kojim super komuniciram, ali PREZIREM, kako on dopušta da mu ljudi pljunu u lice, on se obriše, ali slijedi druga pljuvačka, i opet se Markus obriše, i ide dalje.

 

U Skopju je potvrđeno da Markus do danas, nije dobio honorar za BOSNA OPEN 2013e, da je još jednom objasnio kako je bio izigran od Šah saveza Srbije,za zadnje momčadsko, evropsko u Varšavi, ali, on već trči iz Skopja u Suboticu da igra prvenstvo koje osakaćeno??  Umjesto da i on odustane, i to bila kazna. Prvenstvo Srbije sa 11 učesnika. Prava nogometna momčad. Ha ha.

 

Tu je i famozni GM Borki Predojević koji mi se kune, da ga nitko nije podržao dok je tražio smenu šah saveza BiH, a onda mi jedna šahovska zvijezda, dobaci, '' da je upravo Borki Predojević, novi direktor šah turnira BOSNA 2014, a koji ne isplaćuje honorare šahistima?'

 

KARPOŠ Open je zapravo dosita bio GENS UNA SUMUS. Šahisti iz čak 38 zemalja, u najboljoj dvorani u kojoj sam ikada igrao šah, a tako misli i moj imenjak, GM Zdenko Kožul! 39 zemlja bi bili Armenci, ali ih zaustavila lažna turska rampa., te poznata mržnja na relaciji Armenija-Turska, pa ih nisu dalje pustili s istambulskoga aerodroma? Ako me sjećanje ne vara, ovo je jedan od nekoliko parova reprezentacija, koje se nikada ne rukuju na šahovskim olimpijadama??

 

Osim tih 38 zemalja, Karpoš se izdvojio kao dosada, nikad viđen turnir s toliko šahsitica. Čak, niti u Gibraltaru ih nije toliko bilo. Od zgodnih Kazahstanki, pa čak do 2 jake Indijke, predvođene, i pobjednicom, Harika Dronavali, zavidnih 2487 ELO ratinga. Čak 38 šahistica je nastupilo u Skopju! Njih 12 je imalo ELO rating viši od 2,250.

A šahisti su došli iz egzotičnih i dalekih zemalja, kao Paragvaj,Brazil,Peru,Argentina,Venezuela,Južna Afrika!! No, Karpoš se mora mijenjati, kako sam predložio organizatoru. Što prije, A i B turnir, jer žrtva toga je bio, niti manje, niti više, najveća nada makedonskoga šaha, IM Filip Pančevski kojem zbog ovoga, propala šansa za GM normu, nakon odličnoga remija s GM Berkesom!!

ŠAH i POLITIKU idu ruku pod ruku, nažalot. U smislu da je šah bio davno meidjski na vrhuncu, kad su se sukobljavlai Spaski i Fischer. To je imalo meijdksu priču. Već susreti Kasparova i Karpova nikoga izvan šahovskoga sviejta, nisu interesirali. Jer Gary se nije tada politički angažirao, a niti njegovo ''djelomično'' židovsko proijeklo, baš nikoga nije interesiralo, jer su ga imali, recimo i Talj i Botvnik.Mladi Norvežanin Carlssen, dobio je ipak neočekivnao jaki publicitet, ne zbog toga što je u Inidji, pobijeido dosadašnjeg prvaka, Indijca Viswantina Ananda, nego što ga je prigrlila USA elektronska industrija, počevši s najvećim svjetskim sajmom, onim elektronike u Las Vegasu.Možda će biti bolje ove godine, za šahovske olimpijade u Tromso, polarni krug, Norveška, gdje mi se sve čini da će sukobi između 2 predsjedNička kandidata, dosadašnjega Kirsana Iljumžinova, iz male ruske oblasti, Kalkimije, osebujna lika koji igrao šah s Gadafijem, samo 10 dana pred njegovu likvidaciju, ili sa sirijskim diktatorom, Baserom, te Gary Kasparova, zasjeniti same događaje na Olimpijadi, što se nikada dosada, nije dogodilo.

Svaki dan čitamo o sukobima, samo premalo znamo da zaključimo. Kao što jučer čitam, '' tuniski šahisti protiv posjete Garija Kasparova Tunisu?? '' http://chessnewsagency.com/#/tunisian-chess-players-did-not-welcome-garry-kasparov/ na .Kad ''pojedinac'' postaje '' nacija''.?? I tako svkai drugi dan, negdje oduševljeni Kasparovom, kao u Čileu, a negdje ga ne žele, kao u Tunisu. Uz činjenicu da je Kasparov sada heroj u ukrajinskim očima, jer je žestoko osudio pripojenje Krima Rusiji.

zpadjen @ 17:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 22, 2014
 

 Marie-Michele Gagnon, before bungee jump in New Zealnd, during summer camp 2013.

 

Eugenie Bouchard from Montreal ( wrongly everywhere written Westmount,would you call men native from N.Y, Bronx or Manhattan???) and Marie-Michele Gagnon, from Lac-Etchemin, make Quebec proud this days. New benchmarks in Canadian sport history, comes from Quebec.

 Nice Bouchard picture from Wimbeldon 2013. As she beated Ivanovich in quarter final, she made the only mistake in last seconds, but of after fame. As she told full stadion that she would like to date Justin Bieber??

 First ever win of Canadian female skier in World Cup, and first ever Canadian entering semi final, on Australian tenis Open.

 If we add, that Qubecose Eric Guay will bring Canadian flag to Sochi Olympic Stadion, that Quebecose snowboarder are among top favorites, at least some celebration for poor Montreal and Quebec.

 As Melanie Joly, runner-up for Major of Montreal told on Concordia Loyola Campus, in 2013,  '' Manchester City and Montreal are the worst Megapolisis in G-20 Group. Even, with higher unemployment rate, then their countries??

 Among 103 Canadian Boom Cities, first is expected, Calgary, and only one from East Canada in Top 10, is just tenth, Saguenay from Quebec, as Montreal finished on shamed 71 position!!

 So that, it's nice to see, that Journal de Montreal, gave front page to Marie-Michele Gagnon, as well as 2 pages more in Sport part. As I have seen up to now, in my already 9 months in Montreal, that Canadian Media do not care much for alpine skiing.

 Thus, as ski teacher from Croatie, friend with famous Kostelic family, who is second best ski family, in history of world alpine skiing, I am dissapointeed. But, at least, I know, from North America perspecitve, that tennis is global sport, but Alpine skiing not. Now, I understand misunderstanding of father of famous Janica Kostelic, Ante Kostelic, who was so angry, when Jennifer Capriati, not Janica, was named as Laureus World Sports Award for Sportswoman of the Year in 2002. Fortunately, Janica will get this award, for olympic Year 2006.

 What to say more, as Canadian TV did not transmit live, even own Race from Lake Louise. In this 2014, I had to watch first for me strange live coverage of skeleton from Calgray, and after 1,5 hour, men's downhill race from nearby Lake Louise, which was live when we had to watch Skeleton???

Now, it's clear when many years ago, Bode Miller told Media, how ordinary people recognize him, much better, on streets of Vienna,Paris or Milano, then on streets of New York or Los Angeles, at home country, USA??

 Janica Kostelic with 3 gold and 1 silver from Salt Lake City, Lake Placid 2002.

 

 

 

zpadjen @ 05:15 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 24, 2013LIFE is sometimes brutal.

 

I stil remember, 20 years ago, this early morning, when Croatian radio, telling us that basketball player Drazen Petrovic, died in fatal car accident in Southern Germany. The best ever, european player in NBA history. Emotions were unbelieavable, as Croatia still leaves this tragedy, year and year, not only, with more then 3,000 candles on his grave, each Novemeber 01.

 

Then, on ATP Rijeka tennis tournament, in 2009, by rear occassion, I was the last who ever took picture of tenis player Montcourt. And listening his dispute with my Slovenian friend, player, Blaz Kavcic. Just 24 hours later, we were all shocked with the tragic news, that Montcourt girlfriend found him dead in his appartment near Boulogna forest in Paris?? Can you believe it?? See all on http://zpadjen.bloger.index.hr/post/mathieu-montcourt--blaz-kavcic-potresna-prica-o-nepredvidivosti-zivota/1578430.aspx

 

And now, so young, so nice, Vesna Rozic, at age 26. Last time I saw her, was in Solaris Sibenik, where she played for Slovenia, in MITROPA Coup. Unfortunately, exchange just one sentence,as her friend, Jana Krivec would not speak with me, so that Vesna must listen Jana.

Recently we reported Slovenian WIM Vesna Rozic was diagnosed with metastatic peritoneal cancer. The help from the chess community was not enough as Vesna has passed away.

Why did You take Vesna??VESNA NE BI MRAVA ZGAZILA. ZAKAJ in ZAKAJ??VESNA, lahko ti samo sele sporocim,da sam izjemoma potresen sa zalno novico in so tvojim odhodom. Solze mi teku na porti hotel DELTA La Ville Montreal, gdje pisem ovaj IN MEMORIAM. In gde so nedavno, bili tvoji slovenski para plavalci, in tenisac Gregor Zemlja.

 

I do not know, from which country is Marianas Variety, which published so nice about Vesna.I am now making copy of thisRemembering Vesna

  • PDF 

THE Slovenian Chess Federation lost their Board No. 2 WIM Vesna Rozic, who sadly lost her battle with cancer.

Vesna was well known in the chess community throughout Europe and other parts of the world, so her passing came as a shock to us all.

In memory of her, I will present some games that she has played against some of the best players in the world against women. Vesna also played in four chess Olympiads in the years 2002, 2008, 2010 and 2012. Here are Vesna’s games against some of the best.

WIM Vesna Rozic vs. WGM Anna Rudolf

1. d4 e6 2. Nf3 Nf6 3. Bf4 c5 4. c3 b6 5. e3 Bb7 6. Nbd2 Be7 7. h3 O-O 8. Bd3 cxd4 9. cxd4 Nd5 10. Bh2 Nb4 11. Be2 d5 12. a3 N4c6 13. Rc1 Nd7 14. O-O a6 15. b4 Rc8 16. Nb3 Ndb8 17. Rc2 Bd6 18. Bxd6 Qxd6 19. Qd2 Na7 20. Rfc1 Rxc2 21. Rxc2 Bc6 22. Qc3 Rc8 23. Bd3 f6 24. Qb2 Bb5 25. Rxc8+ Nxc8 26. Bxh7+ Kxh7 27. Qc2+ Kg8 28. Qxc8+ Kf7 29. Nbd2 Nc6 30. h4 Ne7 31. Qb7 Kg6 32. e4 dxe4 33. Qxe4+ Kf7 34. h5 Kg8 35. Qg4 Kh7 36. Ne4 Qc6 37. Qf4 Bd3 38. Nxf6+ gxf6 39. Qxf6 Qe8 40. Ng5+ Kg8 41. Qxe6+ Kf8 42. Qf6+ Kg8 43. h6 Qf8 44. h7+ Bxh7 45. Qxf8+ Kxf8 46. Nxh7+ Kg7 47. Ng5 Kf6 48. Ne4+ Ke6 49. Nc3 Nf5 50. Na4 b5 51. Nc5+ Kd5 52. Nxa6 Nxd4 53. f3 Kd6 54. Kf2 Nc2 55. g4 Nxa3 56. f4 Nc4 57. Nc5 Nb6 58. Kf3 Nd5 59. Nd3 Ke6 60. f5+ Kf6 61. Ke4 Nc3+ 62. Kd4 Ne2+ 63. Kc5 Nc3 64. Nf4 Kg5 65. Nd5 Ne4+ 66. Kxb5 Kxg4 67. f6 Kf5 68. Kc6 Ke6 69. b5 Nd6 70. b6 Nf7 71. b7 Ne5+ 72. Kc7 1-0

WIM Vesna Rozic vs. FM Marian Kastelic

1. d4 g6 2. Nf3 Bg7 3. c3 d5 4. Bf4 Nd7 5. Nbd2 Ngf6 6. e3 O-O 7. h3 c5 8. Bd3 b6 9. O-O Bb7 10. Ne5 Ne8 11. Bh2 f6 12. Nxd7 Qxd7 13. f4 Nd6 14. Nf3 Rac8 15. Qe2 c4 16. Bc2 Bc6 17. Nd2 f5 18. Nf3 Ba4 19. Bb1 a5 20. Ne5 Qb7 21. g4 Bd7 22. Bc2 b5 23. Rab1 b4 24. g5 Bb5 25. Bd1 Bxe5 26. fxe5 Ne4 27. Bc2 Nxg5 28. Qg2 Ne4 29. Bxe4 fxe4 30. Bf4 Rf5 31. h4 Bd7 32. Bh6 Be6 33. Qg3 Qd7 34. a3 Rxf1+ 35. Rxf1 Bg4 36. axb4 axb4 37. cxb4 Bf3 38. Ra1 Kf7 39. Ra6 Qg4 40. e6+ Kf6 41. Qxg4 Bxg4 42. Bg5+ Kf5 43. Bxe7 Re8 44. Bg5 Rxe6 45. b5 Be2 46. b6 c3 47. b7 Re8 48. Rf6+ Kg4 49. bxc3 Rb8 50. Rb6 Ba6 51. Rxa6 Rxb7 52. Kf2 Kh5 53. Ra8 Rc7 54. Rh8 Kg4 55. Ke2 Rf7 56. c4 dxc4 57. Kd2 Kh5 58. Kc3 Rc7 59. d5 Rc5 60. Rxh7+ Kg4 61. d6 1-0

WIM Vesna Rozic, may you rest in peace. You are gone, but you are never forgotten.

After Island of Guam, even Brasil gives today, September 05, tribute to Vesna.

Follow link http://jornalheiros.blogspot.ca/2013/09/xadrez-tributo-a-vesna-rozic.html


My deepest condolence to family Rozic and Slovenian chess community.Photo: She has the most delicate face and the brightest eyes - No photoshop needed

David Llada official photographer Istambul 2012
She has the most delicate face and the brightest eyes - No photoshop needed — with Vesna Rožič.Moj zadnji susret s Vesno, MITROPA , maj 2012, SOLARIS
 

Hikaru Nakamura@GMHikaru23 Aug     RIP Vesna Rozic. A true reminder of how special and fragile life is.

zpadjen @ 03:35 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 28, 2013
 

This famous Bejalouis slogan is not taken occassionaly. As wine arrive always on third thursday in November, so that Quebec chess open always arrives on third sunday in July! And just around the day of beginning of Olypmic games in Montreal, 1976.

 

Je ne parlois Francois bien, thus I must write superlatives about this chess tournament in english language. This Montreal tournament remind me on most famous chess open, I have ever played. Vienna 2003, which was hold in famous Viennna Rathaus and young Karjakin and old Kortschnoi were taken chance in Open too. Although , they have never played ''Opens''.This Montreal event is even better, first of all, as venue, old Jean de Brebuf college, is better then Vienna Rathaus, as it has much better quality of air in this Montreal's warm and moisture days. As was in Vienna August 2013, all days over 30 C degrees and we were all wet as City prohibited such old Vienna buildings to have air condition devices, no window to open, etc.

And Montreal, opposite to Vienna, and Canadian Open in Ottawa, has invitational section, what is wonderful. I know that will be always chess players asking for equal chances, which bring me, on example, draws with grandmasters Vlado Kovachevic, Ibro Saric, and Dizdarevic, but I am also at thinking not to mix top players with us amateurs. I am known to make parallels between chess and other sports, mainly tenis. This time, I will make with golf. On just finished Britished Open in Scotland, won first time by famous Phil Michleson, it was just one amateur golf player, Porthouse, allowed to play. As he won amongst other 200 best amateur golf players.


Other advantage of Montreal tournament, is the start of last two rounds. They are played on Saturday and Sunday, at 11:00 hour. This is what all other ''crazy'' European chess tournament must learn!! Immidiately.

 

As I am the only one, who actively wanted to change European anti human chess schedule. And succeded only in Pula Open, which changed since 2007 year. But, I complained strongly at organiser of Lienz Open 2007, as how you can have so good schedule each day, at 18.00 hour ( same as Montreal does each day), and then suddenly, last round at 0900??? This is sick.

And what's happen in Lienz in 2013?? This is bi-annual tournament, as well as my mentioned Vienna Open takes place each 3-4 year!! Leading top 3 grandmasters did not arrive on last round, and lost without playing on first 3 tables. Congratulation organiser. Are you happy??

 

Only things which can be changed in Montreal are:

 

  1. to repair washroom as this one is far from Canadian standards, too small, not enouh, and relatively fair from playing venue.

  2. To attract more women to play, as there are only 5 playing, out of approx. 200 players.

  3. To have 10 rounds, as it has maybe the most atractive European Open, Gibraltar Open. It is far best Canadian tournament which should have 1 day more. Neverhteless, all top GM, arrived from Ottawa, 2 days before Montreal start.

As I remember each Open by somebody, say, Bled 2002, by then, only 12 years old, Nepomniachtchi, Ian with mother and coach Janewski, Vienna Open 2003, by ashamed young Sergey Karjakin, and his nice looking mother, Lienay 2007, by Argentinian GM Felgaer and one Chilean journalist who arrived there from Gibraltar Open, and was almost frozen due to lack of winter clothes. Better was Israeli GM Evgeny Postny, but this was last time that Lienz attracted GM from long distance countries.  

Montreal 2013, I will remember for sure by Anton Kovalyov, 21 years old grand master without country? Born in Harkov, Ukraine ( I know well all this Lavov chess group, family Muzychuk, Romanishin, Mihalchisin), but was leaving there for short time. Last years he has been leaving in Montreal, used to play for Argentina, as Felgaer, but last year Kovalyov did not play for any country??

I met him 2 weeks before Quebec Open, on Caffe PI blitz, where he beat me both games, first one in last seconds of time, and as I did even now with whom I played, I asked him for rating. As I understood 2060, I told him '' so close to my, and you play too too good. '' He responded me '' not 2060, little over 2600 ELO. Then I thought that he is laying me as there is not such chess palyer in Canada.
Kovalyov did not blew in Round 1, against weaker player, but instead of moving rook to c7, from c8, his rook falled down on d8, and he will be mated on f7!!

He resigned and win 5 consecutive games, and has share leading position before last round!! What achievment. I will not evaluate now Kovalyov, as I did in 2002 for Nepomniatchi as I told that he will be new world champion. But Zdenko Kozul, most known Croatian GM, told in 2004, after finishing Lybia world chess Candidates, that Carlssen who played there, will be the new Chess king!!

But Kovalyov is so much strong in his head.

 

Another most interested moment, was to see FM Robert Hamilton, after 25 years, who was co-organisng World Chess Championship 1987, in my and his province of New Brunswick. This was held in Saint John, N.B and has been strongest and biggest chess tournament in history of North America. Kasparov and Karpov were there too!Rober Hamilton, FM, 25 years after we saw last tme. Coorganiser of Saint Jon, N.B., CANDDIATES matches, kasparov and Karpov played, and Worl Chess Open, 1987zpadjen @ 15:11 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 2, 2013

 Montreal, grad u kojem živim više od 2 mjeseca, iako ima rijetko šahovske turnire, a glavni će biti uskoro, otvoreno prvenstvo Qubeca, vidi http://www.echecsmontreal.ca/coq/index.html , a kao uvod imaju turnir SPONGE TOWELS?? Ove ogdine, Tooronto npr., neće imati nit jedan veći turnir pošto su i otvoreno prvenstva Ontarija i Kanade, bili i bit će u Ottawi. Najsterilnijem gradu kojeg sam ikada sreo, i poslije mondenog,multikulturnog Montreala, doći u Ottawu, jest, kao poslije Zagreba, doći živjeti u Vukovar, npr.

 Opet, iako je i Montreal slab sa šah turnirima, ima lijepšu propagandu šaha, nego Zagreb npr. Tako je na daleko najprometnijoj metro stanici, BERRY UAMA, već 3 mjeseca postavljena prodajna izložba više od 20 raznih šahovskih garnitura. I to na izlazu prema najpoznatijoj trgovačkoj ulici, St. Catherine. Istovremeno, na istom trgu, na izlasku iz metroa, postavljene su 2 garniture šaha, za igranje u živo. Sve to ostavlja lijepi dojam, jer i sam Montreal, ne samo da je najeuropskiji grad Sjeverne Amerike, nego i daleko najbiciklističkiji. Jer se zadnje 3 godine, kreće od čak 8-oga, do 11-oga biciklističkoga grada na svijetu, s time da nitko iz Sjeverne Amerike, nije u prvih 25. Jedna od stranica za to je i ova, http://www.businessinsider.com/the-worlds-20-most-bike-friendly-cities-2013-4?op=1

 Ipak, sav šah u Montrelau se svodi na 2 jaka šahovska turnira godšnje, Toronto ove godine, niti jedan, pošto se i otvoreno prvenstvo Ontarija i Kanade, odigrava u Ottawi. Upisnine su za europske prilike užasno visoke, s obzirom da se većina tih turnirna, odigra samo za vikend, po nehunmanim uvjetima, o čemu već pisao u prošlom članku. U blizini moga hostela St. Denis u Montrealu, otkrio sam ploču Echeches de Club St. Denis, ali su mi s tugom rekli, da se zatvorio. A tenis i bazene, možete u 80% slučajeva, besplatno koristiti u Montrealu i okolici, gdje ja inače i živim, Laval. Još kad dodate skupe hostele, jer ja ove dane plaćam 1 krevet u 4-krevetnoj sobi, čak 200 kuna. Zatim ogromne udaljenosti u Kanadi i skup prijevoz unutra Kanade, sve je jasno .

46hd.jpg

cskg.jpg


 Čestitam Queebcu Dan Državnosti 24.06., Kanadi, jučerašnji Dan Državnosti 01.07.2013., Hrvatskoj ulazak u EU, isti dan, što je iznad svih očekivanja, masovno popraćeno u Kanadi. A sebi čestitam što sam danas prošao mali korak u Immigration Canada, gdje me Komisija odmah pitala '' Vaša Hrvatska u EU, a Vi bi radije Padjen u Kanadi. Ja sam njima odmah odgovorio '' Ideja EU JE ŽIVA, KOLIKO I VAŠA 60 GODIŠNJA IDEJA Bilingual Canada''. Nedavno su objavljni porazni rezultati gdje 4 milijuna Kanađana uopće ne govore engleski, 11 milijuna uopće ne govori francuski, itd.itd.

 Nedostaje mi jedino moja voljena Opatija, gdje bih sada šahirao na turnriu Zlatka Klarića i kupao se u moru. Zagreb mi nit malo ne nedostaje. Kao što mom ''jataku'' iz Lavala, koji me financijski uydržavao, Montreal ide na živce. Teško je nama shvatiti da u Montrealu, ima daleko više prosjaka, nego u Beogradu,Zagrebu,Istambulu!! Agresivni su i svi su bijelci i svi francuski žicaju. Po 6-7 me na dan, direktno dolaze i žicaju novac.

 Što reći o šahu u Hrvatskoj. Najmasovniji turnir, Pula, uz sve pohvale, stalno i stalno iste greške. Čim vidiš hrvatske šahoske suce na uvodnim fotkama, sve ti je ajsno. Oni su nagovorili direktora Vretenara, godine 2010-e, da ne sluša Padjena koji smatra, da ili treba imati A ILI B, ili ga produžiti na 10 kola što puno mijenja. Kao i u LOTU, gdje jedan broj više, a vjerjoatnost skače u nebo!!

 Čestitam Igoru Ševi iz Samobora, na opet odličnom Openu Pula 2013 i osvajanju titule FM. On je upravo zadnji igrač s kojim sam igrao u Hrvatskoj, u Samoboru i pobijedio ga u svojoj najboljoj partiji zadnjih 5 godina. Te rako koelgama, Ševo je 2011-e u Puli pobijedio i velemajstore Ante Šarića i Martinovića, te remizirao sa Zelčićem. Puno je jači igrač od mene, ali eto, tako je valjda Bog htio, pred odlazak u Kanadu. Iz koje se trebao vratiti prvo 10.06, pa 09.07. , a sad je izgledno da više ne mogu prije 15.09.2013-e, ako me Kanađani ne deporitiraju ranije, kao 97% Hrvata prije mene! I moj Gari Kasparov traži azil. Konačnooo.

I 10 godina prekasnoo!!

 Nastavit će se... sutra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zpadjen @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 6, 2013
 

 

Evo me već 14 dana i noći u Montrelu u mom 6-om već doletu u Kanadu, daleko najvažnijem nakon 1987, kad sam ipak digao ruke od lijepe zaručnice Ines, te Zagreba koji je za vrijeme Univerzijade meni izgledao kao centar svijeta, te se pokorno, preko Bostona vratio u svoj Fredericton i New Brunswick, te ipak, uspio magistrirati na građevinskom fakultetu www.unb.ca , uz enormne napore i frustracije. Tad nisam znao da ću imati prilike bit aktivnim sudionikom najveće svoje šahovske avanture, i jednim od najvećih svjetskih šahovskih događaja u povijesti.

Bio je to World Chess Championship u Saint John u New Brunswick, 1988 godine, zapravo Mečevi kandidata kakvi nedavno održani u Londonu plus enormno open turnira s nezabilježenim nagradnim fondovima. Čak su i amateri u kategoriji do 1600 ili 1800 ELO dobivali 1,500 CAD za 1. mjesto. Naravno da je šahovska mafija doletila sa svih strana, i vrlo se brzo ispostavilo da je 5 najboljih igrača u kategoriji ''početnika'', koji nisu imali niti rating od 1600, jači, nego u mojoj grupi od 2000 do 2200 ELO. Bio je to sukob srbske mafije, predvođene Lovrićem iz Čačka koji mi je umalo donio bar 1,000 CAD, te južnoameričke mafije iz Kolumbije i Venezuele, a za jednog su naknadno otkrili da ima rating od čak 2,240 ELO, što je pred 25 godina, bio ekvivalent od današnjih recimo 2,350 ELLO. Tada nije bilo interneta i još se sjećam znojnih sudaca kad vrte 100-ine isprinatnih stranica s EO ratingom okušavši naći dotične igrače. Nikad nisam pitao Lovrića ima li vjerojatno veze u JAT-u ali trebalo je platiti i let od Montreala ( tad JAT letio direktno iz Beograda i Zagreba) do Saint Johna,eto, ja si trenutno ne mogu priuštiti niti let do tog Saint Johna gdje 2010 sletio, niti mog Frederictona, 80 km od Saint Johna, jer to košta 350 EUR, gotovo pola moje karte Zagreb-Muenchen-Montreal?? A poznati Lalićevi autobusi i vlakovi tu ne prolaze. Od Montreala do Saint Johna, čak 26 h vožnje vlakovima i busom i čak 240 EUR bez spavaćih????

Tad sam upravo ja nazvao kući pokojnu legendu Svetozara Gligorića, nudeći mu da sudi mečeve kandidata za samo 900 CAD ako se još toga dobro sjećam, što je ''Gliga'' prihvatio. No, on tada nije znao da je organizator Robert Hamaillton imao prvi izbor svjetskoga poliglotu i velemajstora Mišu Cebalu, no on nas je rezolutno odbio za tako mali novac. I to pokazuje kako je Cebao odvno iznimno cijnjene u svijetu, i da nije slučajno da su mu Olimpijade u Bledu i Torinu plaćale da bude gavni komentator. I on je užasno nesretan svim vrhuškama u hrvatskom šahu, te je odbio doći po svoje priznanje na 100 godina hrvatskoga šaha, te napisao da se prestanu hvaliti s njegovom titulom svjetskoga veteranskoga prvaka,, jer nisu kune u tome sudjelovali.

No, kako danas izgleda šah u Montrealu?? Najavljen je otvoreni turnir na Mc Gill University, na kojem radi i moj dalji rodjak prof. Ante Padjen, na neurologij i alumni, i ja sam kontaktirao organizatora da mi je preskupa upisnina, a kako se prezivam Padjen, da će mi dati za 30 CAD samo kao Mc Gill ali moram platiti organizatoru čak 25 CAD jer nisam član Quebec Chess, ili 45 CAD za cijelu godinu??? Eto prilike za organizatra Vretenera. Naplati to svakom stranom šahistu koji igra u Puli, a novac ide istarskom šah savezu?!

U nedjelju sam došao na zadnje kolo, peto (???), Mc gill Montreal, te u samo 15-ak minuta bio nekoliko puta šokiran, a evo tih utisaka:

1) Otkuda ovaj ''orangutan'' Bator kao mongolski glavni grad Ulan Bator s ludih 2678 ELLO??? Poslije vidim da ima ''samo'' 2502 ELO, da je Kanadjanin, iako je Mongolac, da svejedno igra za ''šaku dolara'' s tako velikim ELO??? I da je rodjen 1980 kao Jana Krivec, a tako star mi izgleda, i stalno se drži za ogromnu glavu ( vidi foto). Hrvatskka ima GM '' Badžogutana'', a Kanada svog ''Batorogutana''

2.) Na turniru nastupilo jako puno ''kosookih mladih Kanađana''

3.) Tempo je suludi, predzadnje kolo startalo u 11:00, a zadnje u 1600, iako su neki igrali i u 15.30????

4) Šahovske ploče su za jednokratnu upotrebu?????? Od tvrdoga papira??

5.) Otišao van, no tamo našao mongolskoga Batora kako priča sa sinom, pa puši cigarete s nekim Rusom,, vani ( vidi foto), iako je bio na potezu???? No, ovdje ne sudi pukovnik Cvetnić, kao u Hrvatskoj, koji kontumacirao GM Klarića, u SOLARIS-u, za ništa?? Najbolji sudac, Mladen Bratošević, istupio iz hrvatskog sudačkoga lobija?? Gdje je i famozni Sulejman, samo ne veličanstveni, jer to prolazi u turskim ne srpskim i hrvatsim filmovima. Jer Suljo nije ništa čuo kad mi se gdin Šakotić u ponoć obratio ''biranim riječima'' na recepciji u Opaatiji??


Na kraju, Bator pobijedio s nevidjenom lakoćom od čak 1,5 boda prednsoti u samo 5 kola, a ipak bilo i 2 FM, s ratinzima iznad 2320 ELO?? Dobro da nisam nastupio na tom suludom turniru, a vidio sam 1 gore list. Izvjeni Željko Rozman, s ELO od smiješnih 1492?? K tome, užasno je vruće u Montrealu, 26 C u nedjelju ( vidi foto),i cijei vieknd šahirati i voziti se 2 h iz moga Lavala?? Za bolesnike kojih svugdje ima? Ne znam gdje taj '' Orangutan'' uopće živi?? U zadnjem kolu je bio dobiven nakon samo 20 poteza, kad je napustio zgradu i ostao pred zgradom bar 15 minuta, te se vratio odigrati potez??


http://www.fqechecs.qc.ca/cms/story/130505/championnat-ouvert-de-mcgill-2013-resultats-et-prix

Na kraju, zašto naslov '' Strah i šah u Montrealu''?? Zato jer je koncetracija policije enormna za nas posjetioce, aai i domaćine. U subotu me domaćin prvi puta odveo navečer, u Old Montreala. Sam se iznenadio koliko smo policije vidjeli,a pred glavnim pabom gdje se pušta samo francophonne muzika, u jednom trenutku 7 policajca i polciajka svi s crnim kožnim rukavicama??

Prije posjeta šahu, uđem u glavnu knjižnicu na Mc Gil,, i imam što vidjeti. Nigdje zaposlenik, ali zato 2 body guarda. Jedan u odijelu, a drugi s pištoljem i slušalicama? Boston je tako blizu?


http://imageshack.us/a/img21/9092/ah2pu.jpg

Bator se drži za galvu, a dobiven je i tek mu je 33 godine??

http://imageshack.us/a/img7/7779/ah12t.jpg

Užasno je vruće u Montrealu, a 03.04. imali snježnu oluju???

http://imageshack.us/a/img560/2061/ah20.jpg

Šahovske ploče za 1 turnir, pa se bacaju??

http://imageshack.us/a/img832/8651/ah31.jpg

http://imageshack.us/a/img39/8703/ah14.jpg

Bator i drugolpasirani Rus, razgovaraju na savršenom ruskome jeziku i pše, a Bator je gore na potezu???

http://imageshack.us/a/img850/9339/ah32.jpg

 

Malli kosooki svugdje.

http://imageshack.us/a/img199/7734/ah33.jpg

zpadjen @ 19:09 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 3, 2013
 

Raspadom bivše države Jugoslavije, u nekim sportovima, od vremena, do vremena, dešavala se čuda, kao na nedavnom svjetskom prvenstvu u rukometu, ili evropskom prvenstvu u košarci?? Uz velike Srbiju i Hrvatsku, tu su bile i male Slovenije, Crne Gore i Makedonije.

A gdje smo više u šahu?? Nigdje, da Bugarska nam obraz ne spašava. Austrijanac, valljda skijaš, Markus Ragger ima bolji ELO rating, nego ijedan hrvatski šahista ikada, a samo se Borki Predojević iz BiH i Ivan Ivanišević iz Srbije (remizirao s njime na Pula Open 1990), mogu ponekad mjeristi sa ovim ''skijašem''??. A tek Italijani koje nikad nismo niti smatrali šahistima. Gdje otišao u ''nebesa'' Caruna, s kojim malo razgovarao, što u Trstu 2007, što u Rogaškoj 2008, tada niti ne sluteći da će taj sramežljivi dečko, uskoro biti među prvih 10 na svijetu?? A prolaze i brojna juniorska i kadetska svjetska prvenstva, a tamo više, ne samo mi Hrvati, nego i Srbi i ostali, ne stanuju u gornjoj kućici. Nema više novih Borki Predojevića ili Ivana Šarića!Evo me sada, u mogućoj emigrantskoj ulozi, u mojoj Kanadi, gdje sam magistrirao davne 1988, i dolazim 6-ti puta, jer srečom, mi Hrvati samo tu ne trebamo vizu od velikih svjetskih zemalja. Završio u francophone Montrealu, gdje sutra na Mc Gill University, počinje klasični kanadski open od samo 5 express kola, s prvom nagradom od samo 700 CAD, a upisninom od čak 60 CAD?? Vidi http://ssmu.mcgill.ca/chess/ouvert-mcgill-2013

 Pa tko voli, nek izvoli, mislim da nisam taj. Previše novaca, i još više energije jer s ruba Lavala gdj živim, trebam skoro 2 sata, svih mogućih prevoznih kombinacija, da se dočepam slavnog Mc Gill sveučilišta, na kome sam otkrio rodjake, slavne profesore Ante i Ivana Padjena. Koji mi tvrdi, da smo svi Padjeni, zapravo, bili u 17om stoljeću, u Ledenicama iznad Novoga Vinodoloskoga, sela koje poznato po tome, da ima najviše kiše u Hrvatskoj!! Još će to doći na jake šahovske Šakotiće, gdje me Snježana Šakotić, nekad pojavna zvijezda Zagreba, s kojom išao u mnoge škole,pa čak i vlakom u Skopje,uvjerava da su svi Šakotići iz Nikšića!!

 http://img153.imageshack.us/img153/4714/aqaqg.jpg

Zasad toliko iz vruće Kanade. Je ne parlais France bien. Au Revoir and Merci Beacoup. Posebno mojim prijateljima koji mi začas donirali 1,000 EUR, više nego što koštala avio karta za Montreal!

Bolno mi nedostaje onaj glupi papir, koji mi pokazao sudac Zagreb Opena, Denis Rosandić,gdje mi se zabranjuje nastup, jer ''sam se rugao rukovodstvu hrvatskog i zagrebačkoga šah saveza '' na raznim portalima?? Treba mi da u Kanadi dokažem da sam progonjen u Hvatskoj, koju njihov ministar useljeništva, Kinsey debelo precjenjuje stavivši je uz bok USA a naše Balkance, Rumnjsku i Bugarsku, izuzeo od sloboda EU??

Srećom u šahu nije ništa na nacionalnoj, samo interesnoj osnovi. Drago mi je i suprug ministrice Alise Marić, Josip Aspik, kao bivši vaterpolista, komentirao neprihvaljivu bahatost Šakotića u Budvi 2009, gdje nas nije niti vidio kao rijetke predstavnike medija na evropskom prvenstvi u šahu?? No, da vas utješim to je svugdje tako u tim malim športovima. Tako bilo na svjetskom padobranskom prvenstvu u Rijeci, 2004, tako bilo i na svjetskom prvenstvu u streajaštvu, Zagreb 2009. Gdje se novinari konačno pobunili kad nismo niti hladne vode dobili u beznadnoj ''vukojebini'' kod aerodroma Pleso, gdje se održavao trap. Tad nitko nije niti čuo za Giovanni Crnogorac, koji će Hrvatskoj donijeti zlato na Olimpijadi u Londonu. A da se vratim još na politiku u šahu, upravo je Srbin Milutin Lukić, spasio Denisa Rosandća, iz srpskoga logora. Upravo je isti Milutin Lukić, donio prvi velemajstorski bal, Rosandićevu najboljem prijatelju, isto Vukovarcu, Palcu, Mladenu!!

Moj sukob sa Šakotićem je on sam izazvao, jer se osjećao tkao jakim, što jest, pored onih '' baba'' na evropskom prvenstvu u Rijeci, posebno sudaca Nenada Dorića i Sulejmana iz Dubrovnika, te Vrhovnika Damira. Jučer navečer, u METRO na narančastoj Montreal liniji, sjedne nasuprot mene čovjek s majicom i ogromnim orlovima, iznad kojih piše '' Serbian Day'' ma što to značilo, i bulji u mene pitajući se odakle sam?? No, trenutak njegove nepažnje, i Zdenko je mobilnim apaaom uslikao njegove orlove. Hoću reći, nije me za potcjenjivati, a moji šahovski nepriajtelji su sitni prema onima u Hrvatskoj. Počevši s ministricom vanjskih poslova, dr Vesna Pusić, koja me teško izmaltreirala u hrvatskom saboru 2002, pa do   gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela, kojeg odmah vidiš, da stoji kao napuhani kraljevski pingvin??  Moram Kanadi dokazati da ja moram ostati ovdje jer je preopasan povratak u ''napuhanu'' Hrvatsku!!http://imageshack.us/a/img822/9999/aaa2l.jpg

 

 

P.S. Index.hr blogovi nisu radii više od 30 sati. Tako i moji Zbjezdani restorani, tako i crochessbloger, itd. Ex vlasnik ROKADE, gdin Ivan Ročić, upozorio me na to pred 2 godine i on svoje blogove, kao Markuševac preselio na Google blogove, a ja bih morao na Wordpress. Ali, to mi nije jednostavno, jer me index.hr preporučuje s Zvjezdani restorani, te mi dramatično poveća čitanost,, ponekad i na 4,000 posjeta u jednom danu???


zpadjen @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 22, 2013

 

POČEO JE NAJJAČI ŠAHOVSKI MJESEC! Ne zato što je završilo žensko prvenstvo Hrvatske u najšah gradu, Rijeci, ne zato što je završio najjači turnir na Balkanu, skopski Karpoš Open, nego počelo svjetsko prvenstvo u šahu, ili ti susreti kandidata za izazivača prvaka svijeta. I to 1-im kolom miroljubivo, sve su 4 partije završile remijem. Da li je to razlog, ali jedina kladionica sa šahom u ponudi, Favorti, skinula ga je iz ponude nakon 4 remija, a Germania koja uvijek stavljala u ponudu jake šahovske turnire, to već mjesecima ne radi? Dana 19.03. Favorit kaldionica opet stavlja šah u ponudu, ali za inat, i tada sve 4 partije završe remijem, doduše borbenim, pa opet izostavi, i danas srećom treća sreća, Favorit kladionice. Za pobjedu Radjbajeva crnim, nad Carlsenom dobijete 11 puta više, a nudi vam se i dali će Carlsen, ili nekto drugi pobijediti, što Vam donosi 3 puta više od uloženoga! No, vodeći hrvatski šahisti, od kojih su mnogi ogrezli u športsko klađenje, ionake se ne klade na šah.

http://imageshack.us/a/img715/7389/54205234996552173796745.jpg

 

http://imageshack.us/a/img822/9999/aaa2l.jpg

Gradonačelnik Rijeke, vječni obersnel i Mirjana Medić, prvakinja Hrvatske.

Kad bih birao ovisnost, onda mi se puno više sviđa ona vodećih slovenskih šahista, koji sve više igraju natjecateljski poker, i koji se odlično može unovčiti, a najblji je primjer Dušan Pavasović, legendarni slovenski velemajstor, te Almira Skripčenko, koja je na pokeru, zaradila u 2010-oj, ono što Kožulu ili Markusu ili... treba bar 3 godine za šahovskom pločom, a šahisticama i desetak godina.

http://img268.imageshack.us/img268/517/30426122559384750092418.jpg

Sreća je ipak, da se svjetsko prvenstvo u šahu, ili ti mečevi kandidata, igraju u svjetskom Londonu. A ne više u Tripoliju i svakavim brazilskim i inim zabitima? Zato je Gari Kasparov u svom pismu koje je dostavio Zlatku Klariću, napisao '' Iljumžinov je toliko obezvrijedio poimanje šaha u svijetu, igrajući se i družeći s najgorim diktatorima svijeta, da mora otići.

http://imageshack.us/a/img811/7947/53570253404999329421915.jpg

Šah na Havajima s trenericom Janom Krivec!!

 

''Garry Kasparov: моя позиция, о том, что руководство ФИДЕ не всостоянии  эффективно продвигать интересы шахмат во всем мире – не изменилось поэтому необходимо выбрать новое руководство в 2014 году'', citat nedavne izjave Gari Kasparova, koju je dao velemajstoru Zlatku Klariću, a ponašanje hrvatske šahovske vrhuške, toliko je naljutilo Garija, da nakon 20 uzastopnih godina, možda ne dođe više na hrvatski Jadran!!

Moja opservacija, Gari je toliko puno napravio za promociju hrvatskog Jadrana, u Rusiji, a nije nikad ništa tražio niti dobio!! A nedavno je HTZ, platio Janicu i Ivicu Kostelića da se prošeću po hrvatskom štandu, na ex CBR, sada Free sajam u Munchenu, kao da su Nijemci ludi za skijanjem?? Pa nije Njemačka velika Austrija? Njih brine nogomet, rukomet, a još više hokej!! Ili nedavno veliko sponzorstvo HTZ-a, skijaškog kupa u Kranjskoj Gori?? Toliko je već Slovenaca na Jadranu, da ih samo manje može doći.


 http://img208.imageshack.us/img208/2722/zagreb1993.jpg

 Arhivska fotografija, maj 1993., Gari, Zlatko Klarić i Zdenko Padjen. Aerodrom Zagreb.

To sam trebao proslijediti i Sportskim novostima, kao demant izjave režimskog novinara, Marinka Čosića koji sugerira da su se Iljumžinov i Kasparov pomirili?? To sluša iz usta Mladena Palca, najuticajnijeg člana UO hrvatskog šah saveza. To je u hrvatskom šahu paklena bolest kakvu ne poznaju niti ostali hrvatski šport savezi, niti šah savezi susjednih zemalja. Ljudi sa 101 funkcijom. Pa morate reći da li razgovarate sa gospodinom Palcem, reprezentativcem i velemajtorom, ili s najutjecajnjim članom UO HŠS, ali gle čuda, evo ga u istom tijelu i zagrebačkog šahovskog saveza. Sve čekam da ga njegov Vukovar izabere za počasnog predsjednika ili građanina?

A ja sam Ervin Sindik.

Želite sa mnom popričatia kao vječnim glavnim tajnikom, ili kao selektorom hrvatske šah reprezentacije, ili kao direktorom 1. hrvatske šahovske lige, ili kao urednikom Šahovskog glasnika, ili sa mnom, kao s međunarodnim šah sucem, koji ipak, ne sudi, zbog očigledna sukoba interesa??

 

Ili vas, ja interesiram, kao Predsjednik ŠK Zagreb, višestrukog prvaka Hravtske??  Ili možda kao Iljumžinova predstavnika za šah u škole, jer ja godinama putujem u Iljumžinovu Kalkimiju. Ili možda sa Sindikom, trenerom FIDE?

http://imageshack.us/a/img856/7421/aaa4tb.jpg

 

Hobotnica Sindik, na riječkom korzu. Uvijek po strani, a o svemu u hrvatskom šahu, on odlučuje. Cijelo vrijeme u srdačnim razgovorima s Vrhovnikovim kadrom, Boris Golubović i Zelenika. Začudo, ''napadani'' Mandekić je odigrao odlično otvorenje, niti jedan trenutak se ne dodvodaravjući Sindiku!

Ili...???  Uhhh, nemam više volje navesti koliko hobotnica Ervin Sindik ima krakova u hrvatskom šahu!! Pa da, i on odlučuje gdje će najbolji srbski i hrvatski šahisti, ljetovati po 10 godina, njegov ugovor sa SOLARIS je istekao, to drugdje rade Predsjednici, ali u Hrvatskoj, ''Predsjednici'' svu operativu predaju Sindiku, a oni su zapravo '' počasni predsjednici''.

 

Usput, apro pro diktatora'' Iljumžinova koji se nedavno ''prikrao'' u Hrvatsku( tu dođe više,nego sve naše susjedne zemlje zajedno). Iako je zbog magle sletio u Budimpeštu ( magla ove godine, samo 2 dana tako zatvorila ZAG, kao da onaj ''Gore'' nije želio Iljumžinova), te je primljen od Predsjednika Josipovića, kao i predsjednika Olimpijskog odbora, Zlatka Mateše, ali ne i od ministra športa, kontorverznog Željka Jovnaovića, koji preko svoje Rijeke,ima više doticaja sa šahom, a ja sam mu isto, poslao SMS, da ne primi Iljumžinova!! I tako nedavno, u Hrvatsku, sleti i predsjednik (šahovskog) Azerbejđana, i digla se strašna buka raznih organizacija, zašto su Predsjednik i Premijer, primili diktatora Ilhama Alijeva . Budućeg domaćina šahovske olimpijade u Baku.

 

Zastupnik Gari Kasparova, velemajstor Zlatko Klarić, ogorčen je kako nitko ne reagira na pojavu bratko od Bulgaria, Vladimir Ivanov?! Osim Roberta Zelčića, koji je, isto kao i Klarić, ustvrdio da Ivanov, kad želi, odigra 70% partije kao prva linija Hudini računala, ili ti Rybke, ili...??

 

Ili kako moj dragi IM Blažimir Kovačević prokomentirao '' Čini mi se da se Ivanov dobro zabavlja jer čas pušta gas maksimalno, čas dodaje maksimalno, jer ga nitko ne može prokužiti!! Ili kako FM Mario Iveković, najveći sindikalista među evrospkim šahistima, kaže '' Meni sliči na Robin hooda, uzima ELO na zapadu, pa ga prodaje u svojoj Bugarskoj?? Ha ha ha. Kad bi ovo bilo sve za smijanje.

 Bratko Ivanov došao među najpoznatije svjetske bikove, u Pamplonu u Španjolsku, te ga dočekala i dva špansko-balkanska bika, Davor Komljenović, alias Badžogutan, i Aleksandar Striković, te sila velemajstora, koja nema pametnija posla, nego doći na 2 dnevni ubrzani šahovski turnir. Doći iz Blagoevgrada do Pamplone, zvuči znanstvena fantastika za Ivanova, ima tu bar 500 EUR troškova trnasporta samo, ogormnih vremenskih gubitaka, ali ivanova zna dan ranije da će sigurno osovjiti 1. nagradu, i to s lakoćom čini!! Badžogutan je dosad branio Ivanova, a poslije Pamplone??


 Bugarska sad ima već 3 šahovske megazvijezde,: Topalova, Danajlova,Ivanova. Stefanova i Čaparinov su zasjenjeni zadnjim!!

 O da. Zucker kommt zu letzt. Do sada se nisam oglasio, glede zabrane moga nastupa, na ZAGREB OPEN-u. Jer sam se, po GM Placu i predsjedniku Škari '' rugao legitimno izabranim predsjedništvima zagrebačkog i hrvatskog šaha, na raznim internet protalima''????

 
zpadjen @ 12:54 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 28, 2013
 

Gunter Hujara ili Ante Kostelić, Kirsan Iljumžinov ili Gary Kasparov??

 

 

Ova 2 dana vode se velike polemike u mojim disciplinama, skijanju i šahu ( iako sam jedini koji je ikad, nastupio za reprezentaciju Sveučilišta Zagreb, u šahu i rukometu, cca 1981 godine, Krk i Ohrid).

  Imao sam prilike čak 2 puta piti jutarnju kavu s Gunterom Hujarom, šefom muškog dijela, skijaškog svjetksoga kupa, hvala Rene Fleissu i njegovom dućanu i apartmanu na Cresu, gdje se Hujara sreo i s predsjednikom CROSKI, Mihom Glavićem, te šefom zagrebačkog skijanja, dr Drinovcem, koji su te 2011-te na Cresu nastupali, sa svojim jedrilicama, na prvenstvu svijeta u ORCA načinu bodovanja. Osobno znam, ali ne želim to iznositi, kako neki ljudi iz CROSKI, godinama drže tog Hujaru, kao kap vode na dlanu, bilo tada na Cresu ili svake godine za vrijeme ATP tenis turnira u Umagu!! Pazi se ne samo na njega, na njegovu suprugu, nego čak i na njegova velika psa!!

 I dođe tako Kutzbuhel 2013, za Antu i Ivicu Kostelića, mitska utrka, uz onu u Wengenu, jer to su teniski Wimbeldon i Rolland Garros. I Ante Kostelić, Gips, dobi priliku da postavi stazu na legendarnom Ganslernhang, stazi u Kutzbuhelu. I kad je Gips postavio, pazeći na FIS pravila da razmak između vrata bude od 6 do 11 metara, došao je Hujara i puknuo, vikajući '' staza je prebrza, ovo ti postavljaš za svoga sina??'' Nit je staza brza, jer bi to nekima kao Razzoliju više odgovaralo, nego Ivici, em je Gips pokorno, odlučio promijeniti postavu. No, Hujara je tražio glasovanje na kojem je Gips izgubio sa 6:3.

  I sad, znalo se to i prije desiti,ali izuzetno rijetko, kao 2012-te na postavljanju Super G staze u norveškom Kvitfjelu. I dok ta najopasnija i suluda disciplina, kao Super G, i treba puno pažnje, ovdje to nije slučaj, a drugo, em je Gips hito poslušati Hujaru ( u Kvitfjelu je trener pokunjeno ostavio alat na stazi i pobjegao) , em nije zaslužio da se Hujara izderava na njega??

  Može biti Gips nekome težak, čudan, a ja ga znam odlično jer smo proveli bar 20 sati pričajući o svemu i svačemu, ali on je akadmeijk i za skijanje i trening u sportu!! Uostalom, među prvima je meni, u restoranu PLAVI PODRUM Opatija, Gips suznih očiju, u ponoć, u augustu 2008,  povjerio da Janica više nikada neće skijati, što je tada bila velika tajna jer je javno obznanjeno da uzima kratak predah zbog zasićenosti. Uostalom, među austrijskim juniorkama, neke 1999 godine, Gips je već prepoznao Marlies Schield i Kirchgasser i rekao mi '' ima 2 Austrijanke koje brže skijaju od Janice??''.

 http://img13.imageshack.us/img13/3813/19a0019.jpg

Gips mi je isto, za dugoga ručka u hotelu Habakuk, na Pohorju, 2002 godine, rekao kako je taj Tour de France nerazuman, i nehuman, i da nije čudo da se biciklisti dopingiraju!! Tad je bio aktuelan Jan Urlich, tek će se dogoditi Contandor i Lance Amstrong!! Ivica svako ljeto vozi pravi trkaći bicikl po Mljetu i isto, kao i Gips, zna gdje su realne mogućnosti biciklista!!! Nisu krivi Amstrong ili Ante Kostelić, nego suludi sustav!!

 ivica na mljetu

  Pa Ante Kostelić, je 1. puta ikada, dobio priliku da postavi veleslalom stazu za svjetski kup, u austrijskom Semmeringu, davno je to bilo, i Gips je uzeo metar i ustanovio da je staza na par mjesta, 2-3 metra uža, nego li bi smjela biti po FIS pravilima. Kad se požalio nekadašnjem prethodniku Guntera Hujare, ovaj mu je odbrusio '' Herr Kostelich, nismo vam dali da konačno postavite stazu, da bi provjeravali da li je široka u skladu s FIS pravilima, nego da više debitirate kao postavljač?! I tad je uvrijeđeni Gips ispravno postupio. Ostavio je štapove i alat i otišao.

 

Dok sam nekada pisao za SPORTNET, ili ti danas http://www.hrsport.net/ , postigao sam njhovu najveću čitanost ikada u skijanju, s tekstom '' Tako ti je mala moja kad te ne ljubi Austrijanac''. Ova parodija na poznatu pjesmu Bijelog dugmeta, bila je isprovocirana bahatim ponašanjem austrijskih trenera za vrijeme svjetskog prvenstva u skijanju, u Bormiju 2004. Od tada do danas, ostalo je isto, ili kako Gips kaže '' Svjetksi kup je cirkus koji vode Austrijanci, a mi smo samo statisti od kojh se očekuje da samo pljeskaju''.  Tad se i već odlazeći Slovenac, Tone Vogrinc, probudio, podržao Gipsa, i rekao da bi se FIS trebao ugledati na biathlon i približiti velikim gradovima. To smo jedino i dobili s utrkama u Zagrebu,Moskvi i Muenchenu!

 

 

Prošli tjedna, Hrvatsku je ponovo posjetio predsjednik FIDE, Kirsan Iljumžinov, o čijim sam se budističkim idejama, sastancima s ''vanzemaljcima'' raspisao u postu ispod ovoga!! No, šokira me što mi se javljaju brojni šahisti. I to još  od prošle šahovske Olimpijade u Istambulu, septembar 2012., od velemajstora Mladena Palca, Vukovarca, višestrukog prvaka Hrvatske, do ostalih Slavonaca. Svi oni me razočarano uozoravaju da se, najednom, Gari Kasparov, ''slizao'' s dosadašnjim krvnim neprijateljem? Kako mi zastupnik Garija, velemajstor Zlatko Klarić, tvrdi da je to gnjusna laž, malo sam Googlao i našao da je Zlatko Klarić u pravu!!

 Evo samo 4 dana staroga intervjua njemačkom Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a preneseno na http://www.chess.com/news/kasparov-hints-at-fide-presidency-bid-4642 , iz kojeg je razvidno da se Gari odlučio kandidirati za Predsjednika FIDE, kako bi otklonio veliku štetu svjetskom šahu, koju je učinio Kirsan, družeći se i šahirajući javno, s najvećim svjetskim diktatorima, kao što su Sadam Hussein, Moamer Gadafi i sirijski predsjednik, Bashar Assad.

Sam Klarić kaže,da je upravo Gari Kasparov, zbog velikog prijateljstva s tadašnjim ruskim predsjednikom Jeljcinom, utjecao da Rusija za vrijeme hrvatskoga obrambenog rata, sredinom devedesetih, ne donese niti jednu, baš jednu, lošu stratešku odluku protiv Hrvatske!! I eksluzivni intrevjus kasaprovim, za vrijeme Olimpijade u istambulu, pokazuje da nema nikakva pakta s Iljumžinovim, dapače, čitaj http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=8474

 

  I sam sam neugodno iznenađen, koliko Hrvatska ponizno ide u suret Kirsanu Iljumžinovu. To sam prvi puta vidio, 2006 godine, na Olimpijadi u Torinu, dok je glavni tajnik, Ervin Sindik, ponizno čekao u dugom redu, da ga primi Kirsan i pdoijeli besplatne ručne satove??  Ne znam niti zašto je naš hrvatski predsjednik, Ivo Josipović primio Kirsana kad to svi predsjednici iz civiliziranih zemalja, izbjegavaju!! Jer nakon što je odigrao zadnju partiju šaha, s Moamerom Gadafijem, Kirsan je to ponovio i sa sirijskim predsjednikom Basarom, i to u aprilu 2012 godine!! Samo 7 mjeseci prije nego li ga je primo hrvatski predsjednik??  Uostalom, za nedavnog, svjetskoga juniorskoga prvnestva u šahu, koji je baš Kirsan otvorio u Mariboru, nije primljen od slovenskoga predsjednika?!

 

 

Kirsana je nakon sirijskoga diktatora Basara, primio i hrvatski predsjednik Josipović?!

   zpadjen @ 20:24 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, siječanj 21, 2013
 

 

Kako piše Hrvatski šahovski savez, www.crochess.com , Predsjednik Svjetske šahovske federacije, Kirsan Iljumžinov, ex guverner ruske republike Kalkimije, ostvait će u Hrvatksoj brojne političke kontakte, kako slijedi.

Predsjednik FIDE u  Hrvatskoj!

16. siječnja 2013.

Predsjednik FIDE Kirsan Ilyumzhinov potvrdio je dolazak u Hrvatsku, gdje će otvoriti Pojedinačno prvenstvo Hrvatke za muškarce na Plitvičkim jezerima. Tijekom boravka u Hrvatskoj susrest će se s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem; ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem; predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

 

Danas, 21.01.2013. na Plitvičkim jezerima otvorit će i muško prvenstvo Hrvatske u šahu! Em mi je nedavno pokojni otac, prof. Dr Padjen, proglašen najobrazovanijim čovjekom rođenim na Plitvicama, em je tako ''devaluirana'' blistava ideja novog Predsjednika hrvatskog šahovskog saveza, Joispa Leke, da se igra na Pliticama, za što se ja zalažem desetak godina kroz svoje tekstove.

Jest da baš neki hrvatski reprezentativci, pokazuju veliko nezadovoljstvo, mjestom odigravanja, jer im je ovisnost o kladionicama velika, što sam lijepo vidio, svako jutro u Opatiji, za vrijeme Evropskog pojedinačnog prvenstva Erope u šahu, koje se održavalo u dvorani Zamet u Rijeci, travnja 2010-te godine!!

  Kirsan Iljumžinov je u Hrvatskoj poznat, kroz nedavnu simultanku Garija Kasparova u Splitu, gdje je Hrvatska odbila pružiti priliku Kasparovu, da se kao njen delegat bori protiv Iljumžinova, na kongresu FIDE, koji je održan 2012-e u Istambulu, za vrijem održavanja šahovske olimpijade.

  Kirsan Iljumžinov je također proznat kao višegodišnji guverner ruske republike Kalmikije (Kalmykia), koja je jedina budistčka zemlja u Evropi!! Iljumžinov godinama ima odlične veze s mongolskom državom koja također ima jaki budistički centar.

Kirsan Iljumžinov je također poznat, pa i najpoznatiji, po tome, što je za vrijeme NATO bombardiranja Libije, obišao Moamera Gadafija i s njim odigrao partiju šaha!!

Kirsan Iljumžinov je također poznat po tome što je na svom balkonu, 1997, razgovarao s vanzemaljcima.  http://www.smh.com.au/world/strangebuttrue/out-of-this-world-russian-region-leaders-alien-abduction-story-shakes-officials-20100506-ucw9.html  i http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/kirsan-ilyumzhinov-chess-came-to-earth-from-outer-space-2085838.html

Iako mi je jasno, da predsjednik Josipović, prima Iljumžinov,a kao predsjednika FIDE, ipak se treba malo zabrinuti nad ovim podacima. Kao i činjenicom, da Iljumžinov, suvereno pobjeđuje sve svoj protukandidate za predjsednika FIDE, od 1995 godine, a osobno sam prisutvovao takvom njegovom izboru na Olimpijadi u Torinu 2006. Kad je hrvatska delegacija, čekala u dugom redu, da ih Iljumžinov primi, te im preda poklone koji se sastajali od jeftinih osobnih satova?? Ljubav Hravtske prema Iljumžinovu ne čudi, pošto je ne godinama, nego decenijama, Alfa i omega hrvatskog šaha, njegov glavni tajnik, Ervin Sindik, a ne sami Predsjednici. Sindik koji ima čak 6 funkcija od kojih se mnoge neprofesionalno preklapaju kao: selektor reprezentacije, direktor 1. lige, glavni novinar u šahovskom glasniku koji izdaje Savez i na silu ga prodaje registriranim šah klubovima!! A i plaća ga Iljumžinov te  podučava šah djecu Kalmikije??

Iljumžinov je decenijama održavao svoju moć u svjetskom šahu, na ''obećanjima'' malim zemljama Afrike i Azije. Te na podršci šahovskih velesila Rusije i Ukrajine. Iako smo u DELO, cca august 2012, mogli pročitati da su ga se Rusi i Ukrajinci odrekli pred Olimpijadu u Istambulu, 2012-e. I da se taj sastanak održao u moskovskom hotelu SAS RADISON.

Možda je i dobro za popularnost šaha u Hrvatskoj, a koja rapidno opala ovih 20 godina,da nam se desi Kasparov sa Severinom na Prokurativima, pa Ivanov u Zadru, pa sad Iljumžinov??

P.S. Breaking News, AEROFLOT SU2040 na letu Moskva-Zagreb, nije jutros u 1010, mogao sletjeti na aerodrom Pleso, zbog vidljivosti manje od 50 m. To su uvjeti IIIB kategorije, koju Pleso ima, ali nema avion i posada Aeroflota, pa ovaj moenta, ne znam gdje je Iljumžinov sletio? U Puli nije, možda Ljubljana. Doznao sam da je sletio u Budimpeštu i tamo stoji više od 10 sati i čeka što je nečuveno??? Vidi se da je Iljumžinov na avionu?? No, u Dnevniku HRT-a doznajemo da su u avionu i najveći favoriti klizačkog prvenstva Evrope, koje počinje u Zagrebu!

Večeras, oko 2130 pokušat će sletjeti na zagrebački aerodrom! Hrvatsko vrijeme je reklo svoje Iljumžinovu, čekamo još Vanzemaljce i hrvatske političare!


A evo i HINA vijest:

Povlači se Kirsan Iljumžinov, kontroverzni predsjednik Kalmikije

Kirsan Iljumžinov, ekscentrični predsjednik ruske Kalmičke Republike, poznat po izjavama da se družio s izvanzemaljcima, objavio je da će se povući s dužnosti u listopadu i posvetiti radu u Međunarodnome šahovskom savezu (Fide), čiji je predsjednik.

Čelnik te siromašne većinski budističke republike, smještene na obali Kaspijskoga jezera, izjavio je kako nakon 17 godina treba nekome drugome prepustiti vodstvo Kalmikije."Četvrti mandat kalmičkoga predsjednika istječe 24. listopada i mislim da peti mandat nije moguć", rekao je Iljumžinov (48), prenosi agencija Interfax. Dodao je kako od ruskog predsjednika Dmitirija Medvedeva neće tražiti da ga zadrži na toj dužnosti.

Umjesto izbora, odlukom Vladimira Putina iz 2004. godine čelnike ruskih republika i gubernija imenuje Kremlj.

Bogati poduzetnik Iljumžimov predsjednik je svjetske šahovske organizacije od 1995., a rekao je da se želi potpuno posvetiti svojoj strasti - šahu.

Taj neobični predsjednik, multimilijunaš, već desecima godina tvrdi da se susreće s izvanzemaljcima s kojima je, kaže, putovao u svemirskom brodu.

On smatra da bi Kalmička Republika mogla biti svjetsko središte šaha te je u blizini glavnoga grada Eliste izgradio "grad šaha". Krajem rujna na izborima za novog predsjednika Fide suočit će se s legendom svjetskog šaha Anatolijem Karpovim, koji mu je glavni protukandidat.

Iljumžinov je jedan od rijetkih utjecajnih lokalnih vlastodržaca koji su godinama na vlasti u nekim ruskim republikama i pokrajinama i kojih se Kremlj želi riješiti prije predsjedničkih izbora 2012. godine. (H)

http://img20.imageshack.us/img20/9033/zverkarpoviljumanov.jpg

 

http://imageshack.us/a/img21/1336/torino200620067.jpg

zpadjen @ 13:59 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 22, 2012

 

Pokojni luđak i genijalac i svjetski prvak, Robert Fischer, bojao se da će šah ubiti remiji. Zasad nema naznaka, iako ih na Zadar Open, turniru u tijeku dok ovo pišem,ima u izobilju. No, ono što nikad dosad nije viđeno, pa čak i na slavnom turniru u Philadephiji pred 2 godine, kad je varalica imao pomoagaca u hotelskoj sobi, je čudesna igra 25 god. Bugara Berislava Ivanova, šahiste s najslabijim ratingom na A turniru. Prijašnje 2 godine, nastupao je na B turniru, i svaki puta izgubio od Zrinke Deur-Šarić. No, ove godine, pobijedio je s lakoćom hrvatsku reprezentaciju ( velemajstori Ivan Šarić, Kožul i Zelčić), remizirao lako, s najjačim igračem, Ukarjincem Sumitsom i Kuljaševićem. Pobjedio i legendarnog BiH reprezentativca, Bojana Kurajicu.

Glavni sudac, Nenad Dorić iz Rijeke, budi se tek u predzadnjem kolu, te zabranjuje direktan online prijenos partije Ivanov – Borki Predojević, koju konačno, Ivanov lako gubi. Kako pisac ovih redaka, sve više gubi kontakt sa šah stvarnošću, te sam mislio da Ivanov vara putem programa Fritz ili Rybka, GM Zelčić mi objasnio da je sada kompjuterski program Houdini in, i da Bugarin Ivanov odigra i po 5-6 poteza zaredom, iz prve linije ponude, Houdini računala??

Chess.com Android App

Kako ''vara'' i da li, još nije otkiveno. Navodno je pregledan, ali nikakvog saopćenja iz Zadra, ne dobivamo. Da li ima ''bubu u uhu'', bubu pod kožom, ili..?? Da li će šahisti uskoro morati prolaziti rendgen vrata, skidati se do gola, kako bi obranili svoju čast?? U Njemačkoj je nedavno, kontumaciran, poznati velemajstor, Falko Bindirich, jer po dolasku s WC-a, nije dopustio glavnom sucu, da mu pregleda smartphone i džepove?? http://www.chess-international.de/?p=10761

To niti Boby Fischer nije predvidio, a niti najveći šahovski genijalac, Gary Kasparov koji se posprdno rugao kompjuterma, tvrdeći da neće nikad biti bolji od čovjeka??

Isti Ivanov, je ovo ljeto u Bugarskoj, osvojio Amatersko prvenstvo Balkana, 2012 godine i nagradu od 1,000 EUR, a tada nije imao niti 2,200 ELO? Prilog o tome u ćirilici.

Молим вас да проверите и напишете свој суд у овој партији и шта би требало предузети, јер је црни изгубио партију и узео IV награду од 350 еура, а могао је и прву од 1.000, а зато му је био довољан и реми у задњем колу (имао је и најбоље додатне критеријуме пре задњег кола)? Стефан је изјавио да је његов противник има мало дужу косу, тј. да су праменови преко оба уха, па сумња да је користио бубице, а и пре одлучујућег потеза у топовској завршници је излазио ван, до тоалета.

Могуће је да је Борислав Иванов, 2194, победник III Опена Белоградчик, добио напад интелигенције и одиграо као машина, али је у најмању руку чудно, да шахиста који је са 18 година буде тек на 1800 рејтинга, у 19.г. буде на 1900, одигра као да има снагу од 2.800 а при томе, сви знамо какав адреналин ради, када се игра партија која доноси награду на неком цугеру од неких 50 еура, а овде је било у питању I место и награда од 1.000 еура?

Neki govore da jako cudno hoda u ogromnim tenisicama? Dali se tu krije tajna?

Kad sam ja bio mlađi, i živio u New Brunswick, Kanada, u doba slabe elektornike, onda se varalo, kao na World Chess Festival u Saint John, 1988, kad je neki Lovrić iz Čačka, prijavio da nema rating, pa ga stavili u početnike, do 1,600 kanadskih ELO. Ali ta skupina bila daleko jača, nego ona do 1,800 i 2,000 ELO, jer uz prevarante Srbe koji valjda imali familiju u JAT-u, jer doći u tu kanadsku vukojebinu, uspjelo i mafiji iz Južne Amerike!! Koja se obračunala s mafijom iz Srbije, a jednom iz Kolumbije, otkrili da ima ELO 2255. Ha ha ha. Čudni su putevi Božji,Gospodovi, Caissini. Ja sam na 1.om od dva Opena, do 2200 ELO, imao 4 boda iz 5 kola, a igralo se samo 7 kola. Imao sam nadmoćnu poziciju u 6-om kolu protiv najbolje kanadske šahistice Nave Sternberg. Propustio jednostavno dobitak sa žrtvom topa  Tf7, što razljutilo spomenutog Lovrića iz Čačka, koji mi viknuo '' Idi bre Zdenko, što nisi bre otišao na toalet, da ti šapnem to, jer vidiš da Rusi stlano stoje uz vaš stol, pa bi me razumeli. treba da se i mi Jugolsaveni pomažemo, kao i ovi Jevreji. Tek tada sam shvatio kako sam pokraden, jer Lovrić tvrdio da se Nava stalno ustajala i išla suprugu što sam vidio, ali nisam vidio te trenutkle kad nejn suprug stalno išao Talju i Vaganjanu, koji su stalno dolazili do našega stola, i gledali našu poziciju što me šokiralo?? Što veće nagrade, i veće varanje!! Ne trebam uopće reći, da se famozni Bogdan Lalić dovukao do te Vukojebine, ali za razliku od Damljanovića i Popovića koji igrali na 1-om turniru, Llaić je istovremno igrao 2 kola na dan an 1-om turniru, te 1 kolo na drugom turniru što je teško bilo ostvarivo, te ja kao luđak stlano trčao hodncima Trade centra u Saint John. Šah je prepun pohlepnih bolesnika!!

 

Kako namjerno nisam pisao na ovom blogu, od Olimpijade u Istambulu, jer se bitno slabije čita, nego moj blog ZVJEZDANI RESTORANI, http://zpgastro.bloger.index.hr/ , a iz kojeg mi rečenice, citira čak i jedan slavni Petar Grašo, moralo se nešto desiti da me ''pokrene''.

 

I desilo se. Prvo ovaj Tuta Bugarin, pa nedavni izbori za Predsjednika Hrvatskog šahovskog saveza, koji su potsjetili na one izbore za čelnika Nogometnog Saveza, kad je dvoboj Vlatka Markovića i Štimca, dolučen samo za 1 glas. Ovdje je čak bilo neriješeno. Damir Vrhovnik 21 glas, Josip Leko 21 glas. Sad bi negdje drugdje bilo ponavljanje u roku 14 dana, a u šahu postoji pripetavanje, po onome '' Tko IZDA, nije (P) IZDA. Navodno je to učinio Ivan Mandekić iz Rijeke, te za nagradu izabran u novi UO HŠS?? Jer samo 20 minuta kasnije, nakon konzultacija i trgovine u trku i na hodniku, Leko pobijedi s 23:21 glas. Kako je to lijepo napisao i predvidio u NOVI LIST, Denis Francisković.

 

Mene ti izbori nisu interesirali, jer je pravi vladar hrvatskog šaha, već punih 40 godina, tajnik Ervin Sinidk.

Počeo je taj posao raditi još kao 17-godišnjak, kod ex predsjednika Zorića, a danas, nakon punih 40 godina, postao 1.) glavni tajnik 2.) glavni direktor 1. CRO šah lige 3.) Glavni novinar Šahovskog glasnika, 4.) Glavni pregovarač za smještaj šahista za razne lige, tako da on, a ne Predsjednik, potpisuje ugovore na čak 10 godina, kao sa SOLARIS Šibenik.

No, tu nije kraj. 5.) Sindik je i međunarodni šahovski sudac 6.) Sindik je FIDE trener 7.) Sindik je glasnogovornik CROCHESS, i to tako da nikad ne zove novinare, osim Marina Čosića, novinara sportskih novosti kojem platio i Olimpijadu u Istambulu. 8.) Sindik je i trener šahista Iljumžinove republike Kalkimija??Unakazili hrvatski šah: Sindik, Šturlan kojeg USKOK istražuje kao i njegove HRVATSKE VODE, te bankarski kralj Slavonije i jedini Hrvat u međunarodnom šahu - Branimir Jukić.

Silueta do Jukića mogla bi biti velemajstor Mladen Palac koji se jedini bavi politikom kao svojim drugim hobijem. uostalom, iz njegova hercegovačka sela Donji Mamići, dolaze svi koji drmaju gradom Zagrebom: Milan Bandić gradonačelnik,  Josip Leko - novi predsjednik šahovskoga saveza Hrvatske, Josip Leko - predsjednik hrvatskog parlamenta - druga osoba s istim imenom-prezimenom, Leko Anđelko - vlasnik hotela SHERATON i WESTIN u Zagrebu, Zdravko Mamić - vlasnik Dinama i alfa i omega hrvatskog nogometa. Mladen Palac - predsjednik hrvatskog šah saveza od 2017 do ..???

 

Dakle, kada tajnik Sindik, zaključa svoju pisarnu na 2 tjedna, onda ide na jednu od svojih navedenih plaćenih funkcija. A kao novinar radi u pisarni!!

 I onda u zadnjem broju Šah Smeća, tkzv. Glasnika, optužuje velemajstora Zlatka Klarića i mene, da smo uznemiravali hrvatsku reprezentaciju u kojoj vladalo divno ozračje i prijateljstvo, i da ih je to tako pogodilo, da su nakon sjajnog starta, pali u ispodprosječnost???  Naravno, niti Vlasta Maček, niti Ervin general Sindik, nisu dali ostavke nakon Olimpijade u Istambulu. Pa kome će?? Oni su stvarni vladari hrvatskog šaha, kao obični tajnci?? A k tome, krivci su Zlatko klarić i Zdenko Padjen, za još jedna loš nastup na Olimpijadi! Uostalom, bio sma na najboljoj olimpijadi ikada, na Bledu 2002, kad su fikusu Ervinu Sindiku, opet dali da bude selektor. Pa bi on sjeo s ekipom, u predvorju hotela PARK na Bledu i pitao šahiste '' Tko će danas nastupiti?'. Svi bi šutjeli, pa bi obično Ognjen Cvitan prekinuo dugu šutnju i rekao '' Nek igra isti sastav od jučer?'' Evo ti selektora Ervina Sindika. Ali i tada, plaća ide u Zgarebu, plaća i dnenvice idu na Bledu!!  Pitao sam prijatelje '' Da li znate tko su Damir Raos i Damir Poljak''?? Nitko pojma nema i nitko nikad čuo. E, to su vam glavni tajnici u CROSKI i hrvatskom rukometnom savezu i to više od 10 godina!!!

  Ali, ali, naravno da je svatko čuo za Vedrana Pavleka i Zorana Gobca. Tko je tek tajnik u NK Dinamo, gdje vedri i oblači Zdravko Mamić?? To niti ja ne znam!!

 Pazi, i onda tajnici Maček i Sindik, u dosluhu s novinarom Čosićem, mene prijave krim policiji da sam im prijetio u SMS porukama?? I to jedan bijednik, novinar kao i ja, Marin Čosić, koji niti nema mobilni jer taj koji sam dobio, nitko nikad nije ništa odgovorio, nit se javio. A danas sam još tog bijednika Čosića, prijavio Kodeksu Časti hrvatskog novinarskog društva kao i gl. Uredniku SN-a, gdinu Šoli da taj bijednik zloupotreljava memorandum SN-a,te na njemu, piše krim policiji protiv drugog novinara?? A danas se cijela Hrvatska trese zbog prisluškivanja 4 novinara. A mene novinar Čosić prisluškuje i ''dojavljuje''.

 Čekam da novi Predsjednik, Josip Leko, obuzda više tajnika Sindika i dvorskoga novinara Marina Čosića, koji se istakao u napadima na Gary Kasparova, sasvim suprotno, od Georga Mohra u DELO.

I JUTARNJI LIST, hvala Ivanovu, 1. puta piše o šahu!!! http://www.jutarnji.hr/genij-ili-prevarant--skinuli-sahista-da-vide-vara-li-uz-pomoc-cipa-/1074945/

 

 


Juraj Padjen, dugogodišnji suradnik i znanstveni savjetnik-emeritus zagrebačkog Ekonomskog instituta umro je danas u 88. godini, izvijestio je Ekonomski institut.

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, radio je od 1949. do 1961. kao ekonomski komentator na Radio Zagrebu, a od 1961. do umirovljenja 1995. kao znanstveni istraživač na Ekonomskom institutu.

Dr. Juraj Padjen bio je jedan od doajena regionalne ekonomike i ekonomike prometa, osnivač Hrvatske sekcije Europskog udruženja regionalnih istraživanja, te autor brojnih knjiga, udžbenika i znanstvenih radova, objavljenih u znanstvenim časopisima i na međunarodnim i domaćim skupovima.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja kao što su Nagrada društva novinara Hrvatske, nagrada Bartol Kašić u oblasti društvenih znanosti a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića 1998.

Ispraćaj će biti u četvrtak, 3. siječnja 2013. u 14,30 sati u Krematoriju na Mirogoju.


 

 

 

 

  

 Falko Bindrich

 

 zpadjen @ 00:24 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 3, 2012
Da da. Naslov samo malo laže. Iako dijeluje nestvarno, zar ne? Počela je 41.a šahovska olimpijada, u Istmabulu. Gdje je već bila, samo 12 godina ranije, a održavaju se već svake 2 godine?? Ali to vam je šah, koji je zasuženo ispao iz olimpijskih športova. A na čelu šahovske organizacije, vam je, Kirsan Iljumžinov, donedavni višegodišnji guberner, male Kalkimije, u Rusiji. Jedine evropske budističke zemlje??
A gdje spada Iljumžinov, samo ovaj detalj, on je jedna od zadnjih, ako ne zadnja, svjetska osoba, kja je bila s opkoljenim libijskim vođom, Moamerom Gadafijem, i igrala šah s njime??
Hrvatska podržava ovoga maloga diktatora, što uopće nije čudno, s obzirom da je alfa i omega hrvatskoga šaha, tajnik Ervin Sindik, koji je to već nevjerojatnih 40 godina, na platnom spisku diktatora, i podučava djecu Kalkimije, šahu???
Upravo su Ervin Sindik, uz podršku direktora ZABA Slavonja i Baranja, Branimira Jukića, izdali Gari Kasparova te mu onemogućili dolazak u Istambula, a o tome u mojim prijašnjim postovima. Naravno, uz svesrdnu podršku pro ruski orijentiranog Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskoga olimpijskoga komiteta, te višegodišnjih direktora hrvatskih voda, Filipa Kovačevića i Stjepana Šturlana, koji su napravili da je budžet hrvatskoga šaha, jači od šahovske kraljevine Srba,Slovenaca, Crnogoraca??
A da je to tako, pokazuje da je i Veliki Srbin Šolak, postao šahovski poturica i gle čuda, na Olimpijadi igra na 1oj ploči domaćina Turske?? To su bjelosvjetski biseri svjetske šahovske federacije (FIDE), koja dopušta mijenjanje državljanstva u 1 godinu ( čista suprotnost svjetskoj stolnoteniskoj organizaciji, koja zbog Kineza, zeznula sve i traži 4 godine, a u šahu sve započelli Rusi, a slade se drugi!!).
Tako je Slovak Movsseisan sada Armenac, Ukrajinac Karjakin Rus, do daljnega jer je u šahu sve dopušteno. I dok se naš Gari borio da dokaže da je Iljumžinov diktator i da je povezan s Putinom, DELO i Georg Mohr, donose da se u moskovskom hotelu RADISON, održao sastanak, na kojem Rusi traže od Iljumžinova, da odstupi?? I da ih podržavaju Ukrajinci??
Živi bili pa skoro vidjeli na kongresu FIDE u Istambulu.
A na kraju, na početak!! 3 najjača svjetska šahista ne nastupaju na Olimpijadi. Svjetski prvak, Indijac Anand, najbolji svjetski igrač i mladi genijalac, 19 godišnji Norvežani Carlssen, te naš Gari Kasparov. Kako bi bilo da sad u Lonodn nije došao Phelps, Federer, Usain Bolt??
Medijski u Hrvatskoj, Olimpijada nije nigdje spomenuta, više čak, niti na hrvatskom radiju, gdje prije bio velemajstor Vlado Kovačević, novinama, TV-a. Jedino, ako '' sportske novine'' smatramo novinama, s katastrofalnim tiražom od samo 20,000 primejrka ( od nekdanjih 250,000), a koje nisu niti 2002, na bledu, htjele platiti svog novinara Damira Samovojsku. Te je superbogati hrvatski šahovski savez, odlučio potrošiti 2,000 EUR na novinara Marinka Čosića, koji euforično alkoholno, izvještava o Olimpijadi, koja baš nikoga ne interesira. Čak niti hrvatskog ministra športa, Željka Jovanovića, koji umjesto u Istambul, otišao u London, na paraolimpijske igre o kojim svaki dan, više vijesti, nego o zadnje 3 šahovske olimpijade, ukupno??
Vidim da opet nije zaživio dress code FIDE, u kojeg se klela?? Neki ga poštuju, po fotkama recimo trećina, ali kak bi to bilo u drugim špotovima, kad bi se svatko drukčije obukao a momčadski je šport?? Ili nastupao za čak 11 svjetksih klubova, kao simpatična Ukrajinka Anna Muzychuk?? Koja na Olimpijadi igra za Sloveniju, a sestrica joj, Marija, za Ukrajinu?? To je šah, cirkus, a ne šport?!
Fina dvorana, ali vizuelno, lošija nego Istambul 2000-te, Bled 2002, Torino 2006- Gledatelja nigdje??? A tu se i ne vidi??
A koji je ovo dress code?? Još Cola i kauguma??
Nije dress code, ali već pristojno! Favoriti Rusi s naturaliziranim Ukrajincem Karjakinom!!
Pa zar ovo nije junak filma Kukavičje gnijezdo Jacka Nicholsona?? Pa ovo je šahovska fotka desetljeća!! Ona ili On. Indijanac ili luđak?? Nastupa na Olimpijadi!!
http://img845.imageshack.us/img845/2544/aka2091.jpg
Predsjednik FIDE, budist Kirsan Iljumžinov, među šarenim šahisticama?? Koji je ovo dress code?? Sramota!!!
http://img28.imageshack.us/img28/7484/aka2406.jpg
http://img528.imageshack.us/img528/6803/aka2079.jpg
Ovo izgleda kao odijel za '' zakukuljene''. Ali je bar dress code tu??
PRENOSIM sa Šahmaty liste Gorana Tomića-
Kirsan Ilyumzhinov: Odluku o akreditaciji Evgenija Surova donijece organizacioni komitet“
Sa predsjednikom FIDE sastao se Vasily Papin
Na sampionatu Moskve u brzopoteznom sahu kao gost prisustvovao je Kirsan Ilyumzhinov. Jedan od ucesnika sampionata, Vasily Papin koji je prije nekoliko dana pisao otvoreno pismo Ali Nihat Yaziciju, razgovarao je sa predsjednikom FIDE o skandaloznoj situaciji na olimpijadi sa otkazom akreditacije glavnom uredniku ChessNews Evgeniju Surovu.
Na sajtu rostovchess.ru Papin informise o rezultatima razgovora. Ilyumzhinov je potvrdio da je on upoznat sa tim konfliktom, „koji ne doprinosi svecanoj atmosferi dogadjaja“. U vezi sa tim predsjednik FIDE je dao zahtjev organizacionom komitetu olimpijade da akredituje Surova. „Svaka odluka koja se donese – to ce biti odluka organizacionog komiteta, rekao je Ilyumzhinov.
Ipak, da podsjetimo da je predsjednik organizacionog odbora Ali Nihat Yazici, po cijem naredjenju se sprovode sve nezakonite i nelogicne odluke protiv Evgenija Surova. Konkretno, u poslednjoj odluci Yazicija novinar je rekao u svojoj reportazi „Sve je dobro“.
Ilyumzhinov je takodje rekao da je porucio prvom potpredsjedniku FIDE Georgiosu Makropoulosu da pripremi odluku o osnivanju komisije u kojoj ce biti novinari iz razlicitih zemalja. Ta komisija ce sprovoditi akreditacije novinara nezavisno od organizacioog komiteta zemlje domacina u kojoj se takmicenje sprovodi, kao sto su naredne olimpijade i velika takmicenja pod pokroviteljstvom FIDE.
MOJ KOMENTAR: Još jedan DOKAZ da ŠAH nije šport. Nezamslivo je da se ovo desi u bilo kome sportu. I mene neki ne vole, posvađao sam se na P.M., npr.Francesco Capodano iz Trsta, za akreditaciju najveće regate na svijetu, BARCOLANA Trieste, jer isam dobio '' hospitality'' u Trstu, kao mnogi hrvatski novinari, a to znaći 2 noćenja u preskupim tršćanskim hotelima, i ishranu. Ali AKREDITACIJU uvijek. Ili legenda novinarstva, iz Splita, koji prozvao Umaški tenis turnir '' kurvanjem'', a ipak dobio akreditaciju. Pa Igor Štimac kao novinar RTL-a, koji vrijeđao taašnjeg predsjednika HNS-a, Vlatka Markovića!!
Jebote šah. To je moj komentar svega. Tako i meni u Hrvatskoj zabranjuju Ervin Sindik i Stjepan Šturlan. Zato je ŠAH na marginaam i svaki dan, 20 puta čujemo što se desilo na Paraolimpijadi u Londonu, a niti riječ o Olimpijadi u Istambulu!!
zpadjen @ 18:09 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 15, 2012
 

  Ove godine proslavljam svoju 20. ljetnu sezonu na prekrasnoj hrvatskoj obali. Prve četiri su bile u Istri, na Crvenom otoku kod Rovinja, a zadnjih 16 u Makarskoj. Ova godina je ipak posebna jer Hrvatski šahovski savez slavi svojih 100 godina postojanja. Zato mi je bilo posebno zadovoljstvo i čast što sam mogao sudjelovati u dobrotvornoj simultanki u Splitu 21. srpnja. Više od 20 godina dobar sam prijatelj hrvatskog naroda, a oni su mi to istom mjerom uzvraćali!

Propuštena prilika

Ove godine obratio sam se Hrvatskom šahovskom savezu s molbom u vezi s mojom borbom protiv koruptivnog vrha FIDE-a (Međunarodni šahovski savez), kako bih vratio slavu našoj igri. Sljedeća glavna skupština FIDE-a održava se sljedećeg mjeseca u Istanbulu i tamo sam želio iznijeti svoj prijedlog za promjene u svjetskome šahu, ali, zahvaljujući tek nedavno uvedenim restrikcijama FIDE-a, to mogu učiniti samo akreditirani delegati Glavne skupštine.

Moja ruska šahovska federacija blisko je povezana sa sadašnjim predsjednikom FIDE-a Kirsanom Iljumžinovom, a kao što vam je sigurno poznato, u stalnoj sam borbi s autoritativnim vrhom Kremlja još od 2005., kada sam napustio profesionalno igranje šaha.

Zato sam, kao punopravni član Hrvatskog šahovskog saveza, zamolio Upravni odbor Hrvatskog šahovskog saveza da budem nominiran kao delegat u ime Hrvatske na Glavnoj skupštini u Istanbulu. Na taj način bi mi bilo omogućeno da tamo govorim o potrebnim reformama u FIDE-u.

Moram priznati da nisam očekivao protivljenje tom skromnom zahtjevu, posebno zbog toga jer sam najavio da ću u slučaju svoje eventualne kandidature za predsjednika FIDE-a 2014. godine, to učiniti pod hrvatskom zastavom.

Na moje iznenađenje, Upravni odbor mjesecima nije pokazivao želju za suradnju sa mnom, da bi na kraju glasovanjem odbio moj prijedlog. Samo je jedan regionalni savez podržao tu odluku, dok je čak 14 čelnika županijskih šahovskih saveza javno podržalo mene. Isto su učinili Klub olimpijaca, Grad Vukovar, ministar branitelja Predrag Matić i mnogi ostali. Jako sam zahvalan svim tim ljudima koji su me podržali, iako me mnogi nisu nikad upoznali.

Ali, nažalost, taj entuzijazam u suprotnosti je s odlukom Upravnog odbora koji se na njihove zamolbe oglušio. Ova priča je dobila i svoj još kompliciraniji nastavak sudjelovanjem Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Mateša je jednostavno “oprao ruke” od ovoga slučaja ustvrdivši da je Hrvatski šahovski savez nezavisno tijelo, iako mi Hrvatski šahovski savez šalje odbijenicu naglasivši da je s tom odlukom konzultiran gosp. Mateša.

Osobna carstva

Ovo razočaranje neće utjecati na moj odnos s “običnim” ljudima u Hrvatskoj. Članovi Upravnog odbora i Olimpijskog odbora ne mogu učiniti trajnu štetu takvom dugogodišnjem odnosu. Oni će ionako kad-tad biti zamijenjeni, jer njihove javne organizacije ne smiju biti osobna carstva!

Nije bilo teško shvatiti da postoji vanjski utjecaj na ove odluke hrvatskih tijela, jer ruski šahovski savez podržava i štiti Kiršana Iljumžinova i ne bi nikako želio mene vidjeti na Glavnoj skupštini u Istanbulu.

 

Preuzeto iz SLOBODNE DALMACIJE, 15.08.2012.

Komentar:   Kako sam baš ja, osobno, prevodio ovo Garijevo pismo, pa me opet ispravljao velemajstor Zlatko Klarić, kako je sve rađeno u strašnom vremenskom tjenacu, ovo pismo zaslužuje dodatna pojašnjena!!

1.) Kad Gari spominje da nije nikad tražio poseban tretman, on baš nikada nije tražio VIP tretman na koji imao pravo. Kad sam ga 1. puta upoznao, po slijetanju na PLESO na lletu OU491 iz Londona iskoristio sam svoj badge Uprave zračnog prometa ( CRO CAACRO) da bih mu dao neki VIP tretman, jer me tadašnji direktor INA TOUR u Londonu upozorio '' Kasparov sjedi sam na dnu aviona bez ikakva tretmana. Pa am dobio ipak BUS za Garija koji ga omdah doveo prvog na carinu, pa od tamo u VIP salon aerodroma Pleso gdje me čekali Zlatko Klarić i boksač Damir Škaro.

 

2.)   Gari je bio oduševljen  Crvenim Otokom, al se desilo nekoliko incidenata koje on, opet, PREFINO prešutio i to ga karakterizira oih 20 godina u Hrvatskoj. Za jedno sranje nismo krivi: 2 puta je doputovao do Rovinaj, ali nije mogao na Crveni Otoko, zbog nevremena. Zatim MAISTRA radi nebulozni ačun za telefon od nekih cca 6,000 USD ( kao običnom gostu koji troši 2 impulsa??). Usprkos što je Gari i ekipa, svaki dan, platila 3-4 kg bijele ribe za ala carte ručak. I treće sranje od rovinjske agencije, koja je mrtvo-hladno prodala 3 karte Klari Kasparov, ne upozorivši ih, da trebaju vize za Italiju, te se talinska policija ružno ponijela ss njima i držala ih tmo cijeli dan!

 3.)  Gari odlazi u Makarsku, a kako ja 1998 živim u Splitu, Klara me moli da nađem neku kuću bliže Splitu, jer ih već u prvoj godini, ubjali transporti, koji su, zbog zakrčene dalmatinske magistrale, posebno kod Omiša, zahtijevali i čak 3 sata vožnje Trogir-Makarska?? No, pogedao sam 4-5 kuća, ali niti jedna nije odgovarala zahtjevima kakve ima njegova današnja rezidencija.

4.)  Iz svega je vidljivo da najveći šahist svih vremena, pokazuje neizmjernu strpljivost prema vim znanim nedaćama hravtskog turizma. Zadnjih 10 godina više niam dolazio u Makarsku, pa ne mogu detaljnije komentirati.

5.)  Kad Gari moli Hvatsku da je zastupa na Kongresu FIDE u Istambulu, treba znati da on na to, ima pravo, iako je stranac. Jer je bio registriran kao šahista u Hrvatskoj!! Duga je stvar što je ŠAH takvo jedno glupiranje po tom pitanju, ali to forsira FIDE. Tako moja prijateljica, Ukajinka Anna Muzychuk, igra godinama za Sloveniju, a nastuppa za čak 11 klubova iz 11 zemalja??? I dok Svjetska stolnoteniska federacija traži čak 5 godina za promjenu Države, u šahu se to uradi za 1 godinu?? Tako su hrvatski velemajstori Dražen Sermek ili Bogdan Lalić, bili čas Slovenci ili Englezi, čas Hrvati??

6.) Hrvatski šah, godinama, na kongresima, zastupa direktor zagrebačke banke u Osijeku?? Branimir Jukić. Kojeg sam slušao na kongresu u Torinu 2006, ali nisam imao što čut, jer uvijek šuti!! Tad je trebao biti svrgnut diktator Iljumžinov, ali se i Hrvatska priklonila njemu, a ne Nizozemcu Le Koku. Ključni bili baš taj Jukić i tajnik Ervin Sindik koji mrači i oblači hratskim šahom, jer je kao 17-godišnjak, preuzeo funkciju glavnog tajnika, a dans ima 57!!!!

On je na platnom spisku diktatora Iljumžinova,  i putuje u njegovu guberniju Kalkimiju, koja jedini otok budizma u Evropi???

 


Pročitaj kompletan post
zpadjen @ 23:27 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 30, 2012
 

SOFIJA ZAGREB 30:20

 

   U Sofiji, zapravo mjestu Banki ( koji se hvali najboljim sastavom zraka na svijetu, ioni, itd., što me potsjeća na naše turističke hvalisavosti, naj škamp svijeta, naj krumpir svijeta,itd.itd.) , 19 km prije ulaza u Sofiju, iz pravca Niša, održan je 28.05.2012. prijateljski susret Sofije i Zagreba!

  U šahu naravno, na 100 ploča, a uvod je bilo potpisivanje sporazuma o suradnji, između zagrebačkog gradonačenika Bandića i soifjske gradonačelnice Yordanka Fandakova.

   Susret prijateljski, 25 minuta plus 10 sekundi po potezu. Bugari imali samo 44 igrača pa su zadnje 6 ploče proglašene neriješeno! Blago nama, jer s obzirom na sastav, izgubili bi i više od 30:20 koliko smo izgubili!! S time da smo na prvih 10 ploča, gdje je Sofija postavila same velemajstore, te ih protegla čak do 12-te ploče, igrali 5:5. da su veterani pobijedili, a da su djeca i mladi, katastrofalno izgubila, s izuzetkom Božidara Ivekovića, starog 13 godina, koji je maestralno odigrao završnicu protiv protivnika s 2210 ELO. Odlično je igrao i Robert Zelčić!!

   Partije s privh 6 ploča možete naći na stranicama Bulgarian chess Federation, ali sve naopako!! Naši koji su izgubili: Stević, Hulaka, najednom su postali pobjednici, a oni koji su stvarno pobijedili, Zelčić, Brkić, napisani su umjesto naših pravih gubitnika!! Tako je maestralni Zelčić, za Bugare, protivnik Antoanete Stefanove, koja je matirala našeg Stevića!!

 Rezultate ovoga susreta nemate nigdje!! Niti u sportskim novostima, niti kod Piacuna na LOVAC na DAMA, niti na stranicama ZGCHESS. Zato eto ja morm hitro izvještavati!!

Ispričavam se za kvalitetu fotografija, ali foto aparat mi se zamrznuo, baš prije dolaska gradonačenika Milana Bandića, govora predsjednika ECU Danajlova, te početka susreta!! Te sam morao sa svojim mobilnim, što mrzim, posebno kad je srednja žalost, fotografirati!!!

http://img716.imageshack.us/img716/5024/sofija201216.jpg

Božinović,Pandurević,Hulak,Palac,Zelčić,Šakotić, pred hotelom Banysk Palace, nestrpljivo čekaju gradonačelnicu i gradonačelnika, koji kasne 50 minuta, jer se u Sofiji, iznenada srušio jedan most, u pol bijela dana!!!

http://img829.imageshack.us/img829/597/sofija201222.jpg

Šahovski konj, Danailov i Milan Bandić!!

http://img217.imageshack.us/img217/8303/sofija201224.jpg

veselin Topalov, i bez sedla zajahao šahovskoga konja!!

http://img232.imageshack.us/img232/369/sofija201213.jpg

Bivši prvak svijeta, Veselin Topalov, ambasadorica Hrvatske u Bugarskoj, Barišić, kandidat za Presjednika HŠS-a, gdin Leko, te Vladimir Šakotić, dopresjendik ECU.

 

http://img152.imageshack.us/img152/8937/sofija201229.jpg

 Gradonačelnica Sofije Jordanka,  povlači E4, a Milan Bandić,  podiže golemog pješaka E5.

 http://img696.imageshack.us/img696/5018/sofija201232.jpg

 UMJETNIČKA FOTKA, silom prilika! Tako to izgleda s mobilnim bez blica, do prozora!  Ipak, barem prvakinju svijeta prepoznajete??

 

http://img39.imageshack.us/img39/4788/sofija201234.jpg

 

Muha, Blažeka,

zpadjen @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.